VIDEO: V bratislavských lesoch sa bude menej rúbať, lesopark sa rozšíri, magistrát za to zaplatí tristotisíc eur ročne

8.4.2021
Minister Mičovský

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Magistrát a štátny podnik Lesy SR podpísali zásadnú dohodu o obmedzení ťažby v prímestských lesoch na území Bratislavy. Štátny podnik bude ťažiť o polovicu menej, magistrát za to zaplatí tristotisíc eur ročne. Lesy SR tieto peniaze investujú naspäť do podpory rekreácie.

V štátnych lesoch na území Bratislavy a jej blízkom okolí sa bude menej ťažiť drevo, niektoré lokality budú bezzásahové. Prevládať v nich bude najmä rekreácia. Mesto Bratislava podpísalo vo štvrtok so štátnym podnikom Lesy SR dohodu o obmedzení hospodárenia v štátnych lesoch na území hlavného mesta. Bezzásahový režim sa bude týkať 55 percent územia lesného celku Lesy SR Bratislava. Je to 2304,36 z celkovej rozlohy 4195,86 hektára (ha). Na zvyšku sa má hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Rozloha bratislavského lesoparku sa tak má zväčšiť zo súčasných 3031 na 7226,86 ha. 

Štátne lesy budú ročne ťažiť približne o polovicu menej, ako doteraz. Výpadok z príjmov za ťažbu dreva bude Lesom SR hradiť hlavné mesto, a to vo výške 322 000 eur ročne. "My zaplatíme Lesom SR za to, že nebudú rúbať v okolí Bratislavy a oni peniaze investujú do turistickej a oddychovej infraštruktúry v týchto lesoch," priblížil primátor Vallo.

Plán bol najskôr taký, že najskôr mali výpadok tržieb štátneho podniku z ťažby dreva platiť na polovicu mesto a štát. Zaviazali sa k tomu v memorande pred minuloročnými parlamentnými voľbami, z tejto dohody však vzišlo. 

Riaditeľ bratislavských mestských lesov Matej Dobšovič hovorí, že ministerstvo na to už v neskoršej fáze rokovaní nebolo ochotné pristúpiť. „Argumentovali, že sa to legálne nedá. Napriek tomu sa hlavné mesto rozhodlo, že prímestské lesy sú preň také dôležité, že do toho investuje a zaplatí plnú sumu,” vysvetlil Dobšovič.

Zdroj: nc

​Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, primátor Bratislavy Matúš Vallo, riaditeľ štátnych Lesov SR Tomáš Čuka

„ Po zmene začnú štátne lesy pristupovať k lesným porastom na území Bratislavy podobne, ako doteraz Mestské lesy v Bratislave. Tá suma sa nám oplatí. Ide o približne 5 000 veľkých, vzrastlých stromov ročne, ktoré nebudú vyrúbané. Až na 55 percent územia v majetku štátu v okolí mesta bude úplne vylúčená hospodárska ťažba dreva. Zároveň sa bude podporovať ľahká forma rekreácie, napríklad turistika, behanie, cyklistika, opekanie, prechádzky. Budú sa spriechodňovať turistické a cyklistické trasy a kosiť lúky. Budú to zóny pokoja“ informoval primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo s tým, že takéto zóny sa budú týkať najmä Devínskej Kobyly, rezervácie Vydrica pri Bielom kríži či hodnotných častí lužných lesov. 

Žiadny zo štátnych lesníkov nemá podľa Tomáša Čuku prísť o prácu. „Lesníci namiesto klasickej hospodárskej činnosti budú môcť sprevádzať návštevníkov alebo sa venovať lesnej pedagogike,“ povedal Čuka. 

Je to spoločný dar mesta Bratislavy a lesov SR, k tomu, aby toto obľúbené územie, ktoré sa využívalo dlhé roky na rekreáciu ako prímestská oblasť pre návštevníkov a obyvateľov hlavného mesta získalo novú kvalitu. Takže, ešte viac sa zdôraznia rekreačné ciele a pribudnú prvky, ktoré umožnia viac využívať lesy, chodníky, altánky, informačné tabule, ohniská, ale chceme okrem toho v tomto prostredí ukázať, nielen, aká je hodnota lesa, ale aj význam práce lesníkov uviedol pre banoviny.sk na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Minister pre banoviny tiež povedal, že časti aj on využíva bratislavský lesopark na oddych a relax. "Sem som veľmi rád chodieval, keď som sa stal dočasným Bratislavčanom, na bežkách v zime, pešo v lete. Veľmi rád tiež chodím aj na bicykli cez lesopark az po Svätý Jur a cyklochodníkom sa vrátim do Bratislavy," priblížil nám svoj recept na trávenie voľného času v mestských lesoch minister Mičovský.

Zvyšok výrubu sa bude vykonávať podľa slov Mičovského citlivo, na malých územiach s cieľom,aby les bol stabilný a napĺňal rekreačnú funkciu. Dohoda znie, že pri obhospodarovaní lesov sa budú riadiť štúdiou, ktorú vypracovala Technická univerzita vo Zvolene. Obsahuje aj všeobecné odporúčania, ako takéto lesy vychovávať a obnovovať s ohľadom na ich rekreačnú funkciu.  „Ťažba sa bude sústreďovať hlavne na nevyhnutné časti obnovy, údržby a hlavne zabezpečenie bezpečnosti. Hospodárenie v nich bude skutočne dôkladne premyslené a citlivé, zamerané na prírode blízke hospodárenie v lesoch,“ zdôraznil generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Tomáš Čuka.

Štátne lesy sa zaväzujú, že peniaze, ktoré získajú od magistrátu, investujú naspäť do územia. Finančnú čiastku plánuje štátny podnik LESY SR investovať naspäť do rozvoja rekreačnej infraštruktúry na území Bratislavy, vrátane opravy turistických a cyklistických trás. Pribudnúť by mali prvky rekreácie ako altánky, miesta na opekanie či studničky. Chcú podporiť aj vodozádržnú funkciu lesov, napríklad budovaním protieróznych opatrení na lesných cestách a zvážniciach. Peniaze by mali ísť aj na podporu populácií ohrozených druhov živočíchov a rastlín, do obnovy mokradí a liahnísk pre obojživelníky či  budovanie náučných chodníkov, tvorbu ekopedagogických plôch.

Lesy SR vyjadrili podporu vzniku dvoch prírodných rezervácií, ktoré sú v príprave a majú zasahovať do štátnych lesov v Lesnom celku Bratislava. Jedna z nich je úplne nová národná prírodná rezervácia Pramene Vydrice, okrem toho sa má výrazne rozšíriť existujúca NPR Devínska Kobyla.

Zdroj: MPaRvSR

​Novovznikajúci bratislavský Lesopark

„V Mestských lesoch sme svedkami toho, že lesníctvo a rekreačná funkcia lesov nemusia byť v konflikte, ale ,naopak, môžu sa citlivo dopĺňať. Radi sme prispeli k dosiahnutiu tejto dohody našimi skúsenosťami z praxe, kde sme mestu aj štátnym lesom pomáhali pozrieť sa na les očami lesníka, ale zároveň aj turistu, bežca či cyklistu,“ vysvetlil riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Dnes tak došlo symbolicky na Partizánskej lúke k oficiálnemu podpísaniu dohody o obmedzení hospodárenia a využívania lesného celku Lesy SR Bratislava.

 (nc, ts)

 

 

Páčil sa vám článok?