Čo sa deje v pustnúcom areáli pri Draždiaku?

15.3.2021
0

Zdroj: CŠ

Páčil sa vám článok?

Ľudia bez domova už v pustnúcom areáli pri Draždiaku v bratislavskej Petržalke nie sú. Chátrajúce objekty majiteľ pozemku zbúral, posledný je na rade v týchto dňoch. Oplotenie sa zrušilo, „pribudol chodník“ a pohľad na stavenisko zakrýva plachta. Čo na území budúcej Južnej pláže plánujú v najbližších dňoch?

V decembri minulého roka začali búracie práce a odvoz roky sa tu hromadiaceho odpadu. Pozemok je dočistený, rozobraté je aj staré detské ihrisko. „O konštrukciu preliezok prejavila záujem mestská časť, šmykľavka v tvare slimáka pre najmenšie deti zas poputuje do múzea dizajnu,“ hovorí za investora V.D. LAKE, a. s. Tomáš Matulík. Oplotenie areálu sa presunulo, návštevníci už teda môžu po rokoch využívať aj betónový chodník. „Pozdĺž nového oplotenia plánujeme zajtra (t.j. 16. marca, pozn.red.) osadiť lavičky,“ pokračuje. Ide o staré lavičky, ktoré investor zrepasoval, čím chce sprístupniť prvé oddychové využitie tejto zóny už počas realizačných fáz projektu. „Chceme kúpiť a namontovať tu aj smetné koše, a to po dohode s mestskou časťou.“

Projekt „Polyfunkčný dom – Tematínska ul.“ má kladné záväzné stanovisko mesta, aktuálne čaká na územné rozhodnutie a následne na stavebné povolenie.

Zdroj: V.D. LAKE

​Verejnosť môže svoje podnety či otázky na investora smerovať prostredníctvom jeho webovej stánky juznaplaz.sk.

Projekt ráta s dvoma samostatnými objektmi s jedným podzemným parkovacím podlažím, štyrmi nadzemnými a jedným ustúpeným piatym podlažím. V objektoch sa nachádza 55 bytov a občianska vybavenosť – reštaurácia, kancelárske priestory, telocvičňa, materská škôlka.
Súčasťou polyfunkčnej výstavby sú aj verejné funkcie vo väzbe na vodnú plochu Veľký Draždiak - bulvár pre peších, promenáda, umelý potok, dažďová záhrada, komunitná záhrada, pláž so zázemím, dve móla s vežou pre záchrannú vodnú službu, oddychová lúka s ohniskom, vnútroblokový park, tri detské ihriská, amfiteáter pre malé javiskové formy, stanovisko bike sharing. Prízemný objekt pri pláži zároveň dopĺňa jej vybavenosť. Investor sem plánuje umiestniť stanovisko záchrannej vodnej služby, WC, sprchy, prezliekacie kabínky a požičovňu lehátok.

Zdroj: V. D. LAKE

​Súčasťou projektu je aj verejná pláž.

Projekt zahŕňa aj revitalizáciu širšieho okolia, konkrétne obnovu brehu jazera Veľký Draždiak až pred bývalý hotel Pressburg, vytvorenie verejnej pláže, na náklady investora, so súhlasom majiteľov priľahlých pozemkov, ktorými sú hlavné mesto a Lesy SR.

Zdroj: V.D. LAKE

Polyfunkčný dom už čaká na stavebné povolenie.

Zdroj: Marián Dekan

​O konštrukciu preliezok prejavila záujem mestská časť, šmykľavka v tvare slimáka pre najmenšie deti zas bude prevezená do múzea dizajnu.


(in)

Páčil sa vám článok?