FOTO Potešia nejedno oko: Záhony cibuľovín v Dúbravke kvitnú na etapy

11.3.2021
Jarné záhony v Dúbravke

Zdroj: Facebook_mestská časť Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Prvé kvety z trávy sa objavili v bratislavskej Dúbravke už vo februári a každým dňom je ich viac. Záhony cibuľovín na rôznych miestach Dúbravky kvitnú už štvrtý rok na etapy. Nájdete ich vo viac než 15 lokalitách mestskej časti.

Mestská časť Dúbravka začala s výsadbou cibuľových zmesí na jeseň 2017. Prvé kvety tak mohli vidieť občania skoro na jar 2018. Odvtedy pokračuje a výsadbu rozširuje.

"Zmesky cibuľovín sú špeciálne namiešané tak, aby bol kvitnúci efekt zaujímavý a trval čo najdlhšie. Záhony kvitnú dva až tri mesiace postupne po jednotlivých druhoch.  Prvé tešia krókusy rôznych farieb, potom botanické tulipány a neskôr drobné cibuľoviny ako puškinie, modrice a botanické narcisky. Nasledujú vysoké tulipány, narcisy a kvitnutie dokončujú okrasné cesnaky," uviedla hovorkyňa dúbravskej samosprávy Lucia Marcinatová.

Krókusy už vidieť pri frekventovanej Harmincovej ulici. Onedlho zakvitnú aj na Žatevnej ulici pod miestnym úradom. Na pešej zóne na Bazovského ulici začínajú pomaly žiariť narcisy, podobne ako pri Eagles pube na Nemčíkovej. Tulipány sa ukážu neskôr v záhonoch v Parku Družba, pri Kostole Ducha Svätého a na ulici Janka Alexyho a drobné cibuľoviny  pred Domom kultúry Dúbravka. Kvety sa objavia tiež v trávnikoch pri sochách a pamätníkoch.

„Myšlienka sa osvedčila a vlani na jeseň sa k podobnej výsadbe cibuľovín pridalo aj hlavné mesto,“ hovorí Mária Smiešková vedúca Oddelenia životného prostredia. Magistrát sadil kvietky aj v Dúbravke na troch miestach – v trojuholníku zelene na Agátovej v smere do Devínskej Novej Vsi, na ulici Janka Alexyho pod Domom kultúry Dúbravka a na Talichovej pri Zlatej lipe.

 „Dokopy zakvitne na počas tejto jari takmer 1000 metrov štvorcových cibuľových záhonov,“ dodáva starosta Martin Zaťovič, ktorý projekt spestrenia mestskej časti víta a podporuje a dodal, že pripravujú aj novinku letné kvitnúce cibuľoviny a lúčne kvety. Celkovo pôjde o 400 metrov štvorcových nových kvitnúcich záhonov, ktoré sa budú sadiť počas tejto jari.

Zdroj: Facebook_mestská časť Dúbravka

Zdroj: Facebook_mestská časť Dúbravka

​Jarná záhony v Dúbravke nájdete vo viac ako 15 lokalitách.

Marcinatova dodala, že Dúbravčania sa tak môžu v teplejších mesiacoch tešiť na výrazné vysoké ľalie. Takéto záhony budú v ďalších lokalitách – park Pekníkova, pri zastávke MHD Štepná, pri bývalej sobášnej sieni, Kostole Ducha Svätého a aj pri fontáne na Bazovského.

Počas vegetačného obdobia kvitne v Dúbravke pri dome kultúry a pri mestskom úrade aj 12 samozavlažovacích kvetináčov s kvetinovou výsadbou.

Záhony cibuľovín v Dúbravke vykvitnú v týchto lokalitách:

Harmincova ulica – neďaleko štadióna

Nemčíkova, Damborského

Kostol Ducha Svätého

Kostol Ducha Svätého pri zastávke autobusu MHD

Dom kultúry Dúbravka

Pod budovou miestneho úradu - Žatevná 4

Janka Alexyho – smer na Lamač

Pešia zóna Bazovského, Landauova

Park Družba - pri soche Bagara.

Zdroj: Facebook_mestská časť Dúbravka

​Metská časť plánuje aj zatraktívnenenie okolia pri niektorých pamätníkoch, napríklad na ulici Kpt. Rašu – socha Tri dievčatá, Vendelínska - pamätník (pod školou), M.Sch.Trnavského – pri evanjelickom dome, pri sochách Družičky, Homolova – pri diele „Pozdrav z vesmíru“, Nemčíkova - socha Dievča s knihou pri Eagles pube.

    Letné kvitnúce cibuľoviny nájdete v parku Pekníkova, pri zastávke MHD Štepná, pri bývalej sobášnej sieni – Evanjelický zborový dom, pri Kostole Ducha Svätého a pri fontáne na Bazovského.

    (ts,nc)

    Páčil sa vám článok?