Vallo: Výrub stromov na Drotárskej poukazuje aj na pretrvávajúce bremená z dávnejšej minulosti

25.2.2021
Výrub stromov Drotárska

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

Páčil sa vám článok?

Ku kontroverznému výrubu na Drotárskej sa vyjadril na Facebooku aj primátor Vallo. Tvrdí, že v dôsledku bremien z minulosti a necitlivého prístupu niektorých developerov miznú z mesta stromy. Strata je podľa neho o tom frustrujúcejšia, keď mesto rozbehlo rozsiahlu výsadbu stromov a zelene v rámci projektu 10 000 stromov.

"Výrub stromov na Drotárskej ulici je nesmierne smutná udalosť, ktorá musela naštvať úplne každého. Viac než na osobné zlyhanie však poukazuje na systematický problém nastavenia kompetencií v meste a tiež na spôsoby niektorých developerov alebo vlastníkov pozemkov, ktorí absolútne necitlivo narábajú so svojím majetkom," uviedol na Facebooku primátor Vallo. Ukazuje podľa neho aj na pretrvávajúce bremená z dávnejšej minulosti, kedy dopady rozhodnutí naplno pociťujú obyvatelia Bratislavy až dnes. Skonštatoval, že strata týchto stromov je o to frustrujúcejšia, že prichádza v čase, keď aj vďaka podpore ľudížijúcich v meste  rozbehli rozsiahlu výsadbu stromov a zelene v rámci projektu 10 000 stromov. "Na jednej strane sadíme všade tam, kde nám v tom inžinierske siete nebránia, na druhej strane nám v dôsledku bremien z minulosti a necitlivého prístupu niektorých developerov stromy miznú," povedal Vallo.

Výrubu predchádzalo niekoľko krokov. Primátor deklaruje, že vlastník pozemkov ešte v roku 2016 požiadal mesto Bratislava o vydanie záväzného stanoviska k plánovanej výstavbe na Drotárskej ulici. Mesto v takomto prípade posudzuje len súlad plánovanej výstavby s územným plánom, v tomto prípade s územným plánom zóny Machnáč. "Ten umožňuje výstavbu rodinných domov na tejto ploche a tak súhlasné stanovisko od primátora Nesrovnala získal," povedal Vallo s tým, že všetky ďalšie okolnosti, ako napr. zeleň na pozemku alebo charakter pozemku v podobe násypu musia posudzovať iné orgány, akými sú napríklad stavebný úrad mestskej časti alebo orgán ochrany prírody. Na základe tohto stanoviska sa rozbehli ďalšie povoľovacie procesy na mestskej časti Staré Mesto ešte za starostu Števčíka. Jedno súhlasné stanovisko podmienilo iné, jedno konanie nadväzovalo na predchadzajúce a výsledkom je tento smutný výrub hraničiaci so zdravým rozumom. "Otázka je, či sa mu dalo zabrániť a čo spraviť do budúcnosti, aby sa toto nestávalo," hovorí primátor a dopĺňa, že vzhľadom na to, že územný plán zóny z roku 2005 umožnil na týchto pozemkoch výstavbu, na prehodnotenie záväzného stanoviska z čias primátora Nesrovnala už nebol právny priestor. To by mesto mohlo urobiť len vtedy, ak by po vydaní stanoviska prišlo čisto z pohľadu územného plánu k novým okolnostiam, ktoré neboli v čase vydania stanoviska známe. Takéto nové okolnosti ale nenastali.

Aké sú teda ďalšie kroky mesta? "Tento piatok sa pracovník magistrátu zúčastní štátneho dozoru vedeného MČ Staré Mesto za účelom objasnenia vzniknutej situácie a jej predchádzaniu do budúcna," informoval Vallo.

Z pohľadu budúcnosti je podľa neho potrebné nastaviť nový stavebný zákon tak, aby kompetencie mesta a mestských častí umožňovali reagovať flexibilne na činnosť developera, ktorá vyvoláva pochybnosti o zodpovednom využívaní stanovísk a rozhodnutí samosprávy. Mesto plánuje vyvinúť legislatívnu iniciatívu na úpravu príslušných ustanovení stavebného zákona tak, aby rozhodnutia stavebného úradu mali časovo limitovanú platnosť. "Mesto pristúpilo k posilneniu kapacít v rámci správy zelene. V poslednom období určujeme podmienky realizácie výrubu a následných opatrení vo forme náhradnej výsadby aj nad rámec spoločenskej hodnoty drevín," dodal primátor.

Obyvatelia na rúbanisku Drotárska pálili sviečky, na prípad reaguje starostka Aufrichtová aj developer

Na pondelkovom brífingu uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, že samospráva postupovala v rámci všetkých konaní súvisiacich s prípadom Drotárskej cesty plne v súlade so zákonom.  Výrub vyše 80 stromov mestskú časť neteší, výrubové konanie však právoplatné bolo, keďže sa voči nemu v minulosti nikto neodvolal. Samospráva zároveň požaduje, aby bola preskúmaná procesnosť celého postupu a aby bol vydaný odkladný účinok rozhodnutia týkajúceho sa stavebného povolenia.

Tak ako avizovala starostka Aufrichtová, aj magistrát vyzýva vlastníkov pozemkov na Drotárskej, aby sa zdržali akéhokoľvek ďalšieho nakladania s pozemkom až do právoplatného rozhodnutia súdu.

 (nc)

Páčil sa vám článok?