Dosahy zavedenia COVID automatu na mestá sú obrovské, nejde len o testovanie pre školy

4.2.2021
0

Zdroj: Marek Velček/FB Zuzana Čaputová

Páčil sa vám článok?

Dosahy zavedenia COVID automatu na samosprávu sú veľmi veľké. Nejde tu totiž len o potrebu otestovať zamestnancov škôl a rodičov žiakov, ale aj veľkú časť obyvateľstva v produktívnom veku a z iných vekových skupín. Uviedol to zástupca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a starosta bratislavského Lamača Lukáš Baňacký (na foto druhý sprava).

"Pri otvorených školách to napríklad okrem iného znamená v prípade mnohých miest a obcí aj problém s nedostatkom voľných priestorov, kde by bolo možné odberové miesta prevádzkovať," poznamenal. Väčšina členských miest a obcí ZMOS, ako tvrdí, už dávnejšie avizovala záujem obnoviť vyučovanie v základných školách a obnoviť prevádzku materských škôl. Združenie preto víta rozhodnutie vlády v tomto smere.

Jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú rozhodovať o prípadnom uzatvorení škôl a školských zariadení. ZMOS to vníma tak, že v prípade, ak samospráva alebo vedenie školy považuje pandemickú situáciu v obci či škole za problematickú, obráti sa na príslušný RÚVZ. "Ten môže rozhodnúť o neotvorení, respektíve zastavení, prevádzky základnej či materskej školy," podotkol Baňacký.

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat, ktorý sa do praxe zavedie od pondelka. Slovensko je momentálne v čiernej, najhoršej fáze automatu. V čiernej a bordovej fáze sa musia ľudia pravidelne testovať na ochorenie COVID-19. Certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý.

(TASR)

Páčil sa vám článok?