VIDEO: Bývalá škôlka a jasle v Ružinove sa zmenili na budovu hrôzy obývanú asociálmi

3.2.2021
0

Zdroj: ostredky.sk

Páčil sa vám článok?

Kedysi škôlka a jasle v Ružinove, dnes budova, z ktorej môžete mať pocit hrôzy či hnusu. Vyzerá to však tak, že osud roky chátrajúceho objektu na Uránovej ulici v bratislavskom Ružinove sa konečne zmení a opäť bude slúžiť miestnym obyvateľom.

Rekonštrukcia zničenej budovy sa pripravuje už od roku 2013. V súčasnosti sú priestory zdevastované  a ešte pár dní dozadu boli obývané ľuďmi bez domova a drogovo závislými. "Aktuálna situácia s objektom na Uránovej ulici je naozaj zúfalá a pripomína katastrofické zábery z opustených miest po výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle," povedal pre Bratislavské noviny ružinovský vicestarosta Martin Patoprstý, ktorý sa problému dlhodobo venuje. No konečne vyzerá reálne možnosť, že stavba prejde rekonštrukciou a vznikne tu moderná umelecká škola. 

Škôlku a jasle na Uránovej v 90-tych rokoch postihol vtedy bežný osud, tieto zariadenia po celom Slovensku zanikali. "Postupne bola prerobená na učiteľskú ubytovňu (aj tá by bola dnes vítaným prínosom pre mladých učiteľov) a neskôr na nízkonákladovú ubytovňu, ktorej atmosféru ešte umocňovala dnes už taktiež bývala krčma hneď pred ubytovňou s príznačným názvom “Štvorka”, t.j. štvrtá cenová skupina. A podľa osadenstva ubytovne aj krčmy vyzeralo aj celé okolie. Tento stav trval roky a vlastník budovy a pozemkov, ktorým je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, ani Mestská časť Ružinov s tým nič nerobili. V roku 2013 sa začali ľady hýbať a spoločným úsilím magistrátu a mestskej časti sa zrodila dohoda o presťahovaní Základnej umeleckej školy z Exnárovej na Uránovú, čím by sa uvoľnili priestory na Exnárovej pre škôlku mestskej časti," uvádzajú o osude budovy na stránke ostredky.sk miestni poslanci Martin Patoprstý, Vlado Sirotka a Maroš Mačuha.

"Obyvatelia z okolia by mohli rozprávať príbehy, ako tam roky už počas prevádzky ubytovne boli problémy s neprispôsobivými občanmi a s množstvom neporiadku v okolí ubytovne," priblížil nám Patoprstý.

FOTOGALÉRIA:

A hoci všetko vyzeralo nádejne, od volieb 2014 až do roku 2018 sa prakticky dopredu nepohlo nič. Došlo skôr k horšiemu, ubytovni zrušili nájomnú zmluvu, objekt začal chátrať a čoskoro sa stal útočiskom asociálov. 

V roku 2018 sa v Bratislave zmenilo vedenie samosprávy, primátorom sa stal Matúš Vallo, starostom Ružinova Martin Chren a problém sa začal opäť intenzívnejšie riešiť. V auguste 2019 magistrát informoval, že objekt je pripravený na komplexnú rekonštrukciu a ešte v septembri 2019 vydal Ružinov stavebné povolenie. Podľa projektu by tu mali vzniknúť okrem iného dve koncertné sály, nahrávacie štúdio, miestnosť pre kapely, miestnosť na komornú hru a 33 učební (napríklad na spev, gitaru, husle, klavír, akordeón či na dychové cvičenia) pre základnú umeleckú školu. 

Momentálne je budova totálne zdevastovaná a samospráva bojuje s jej ilegálnymi obyvateľmi. Spomínaní ružinovskí poslanci prednedávnom požiadali mestskú časť, magistrát a mestskú políciu o vypratanie objektu a jeho dôkladné zabednenie. Policajti priestory vypratali a budovu zadebnili počas minulého týždňa, no ilegálni obyvatelia do nej v priebehu dňa vnikli opäť. Zasiahli však proti nim štátni policajti.

S rekonštrukciou objektu by sa mohlo začať už  počas tejto jari. "Som veľmi rád, že magistrát po rokoch rôznych byrokratických obštrukcií smeruje s rekonštrukciou objektu do finále a podľa ich slov by sa mal objekt už v marci odovzdávať zhotoviteľovi na rekonštrukciu. Naozaj úprimne verím, že to tak bude a skončí jeden smutný príbeh správy mestského majetku," dodáva pre banoviny.sk Patoprstý.

(ms)

Páčil sa vám článok?