Župa spustila testovanie na COVID-19 pre zamestnancov v kľúčovej infraštruktúre

18.1.2021
MOM odberné miesto zriadené BSK

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Špeciálne mobilné odberné miesto (MOM), ktoré sa nachádza v areáli Úradu BSK bude slúžiť najmä pre testovanie na COVID-19 ľudí zamestnaných v kľúčovej infraštruktúre. Využiť ho teda budú môcť zdravotníci, pracovníci v sociálnych službách i v školstve, vodiči dopravného podniku, policajti, vodári či smetiari.

„Koronavírus ochromil úplne všetko. Dennodenne bojujeme s obmedzeniami, zatvorenými prevádzkami, obchodmi, či prípadným rušením služieb pre verejnosť. Aby nemuseli k takémuto kroku pristúpiť aj samosprávy, rozhodli sme sa zriadiť vlastné odberné miesto. Slúžiť bude najmä na testovanie ľudí, bez ktorých by bolo fungovanie mesta ohrozené. Verím, aj takto prispejeme k tomu, aby sa život úplne nezastavil a obyvatelia kraja dostávali kvalitné služby. Zdôrazňujem, že testovanie je iba dočasným riešením. Skutočným riešením je očkovanie. To je nádejou, že sa v dohľadnej dobe budeme môcť vrátiť do bežného života,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

"Väčšina Slovenska je dnes v nie dobrej epidemiologickej situácii. Preto vítame každú možnosť, každé nové miesto, kde sa ľudia môžu dať otestovať. Toto nové mobilné odberné miesto bude kľúčovým pre testovanie zamestnancov mestských podnikov – Dopravného podniku Bratislava, BVS, OLO, Mestskej polície či mestského pohrebníctva Marianum. Prioritou v najbližších dňoch a týždňoch bude výrazné navýšenie trvalých mobilných odberných miest, ktoré budú pre všetkých obyvateľov a obyvateľky dostupné na pravidelné testovanie počas celého týždňa. Som presvedčený, že len toto nám umožní mať situáciu trvalo pod kontrolou,“ vysvetlil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdroj: BSK

Projekt prichádza aj s viacerými vylepšeniami. „Výhodou tohto odberného miesta je, že bude fungovať cez elektronický rezervačný systém. Takže žiadne dlhé rady a čakanie v zime. Od budúceho týždňa ho bude môcť využívať aj verejnosť prostredníctvom svojich ambulantných lekárov. Váš lekár Vám teda bude môcť priamo z ambulancie rezervovať termín. Rezervačný systém pre všetkých lekárov v kraji zakúpi župa,“ ozrejmil Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár kraja.

Financovanie projektu deklaruje bratislavská župa zabezpečiť z viacerých zdrojov. Časť bude hradená z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a ďalšia časť z prostriedkov župy a hlavného mesta. "Eurofondy by mali pokryť náklady na zriadenie odberného miesta. Župa a hlavné mesto budú financovať zdravotníkov a administrátorov systému," spresnil BSK s tým, že antigénové testy a osobné ochranné pomôcky zabezpečuje štát.

Zdroj: BSK

​„Pre obyvateľov kraja máme ešte jednu dobrú správu. Obciam a mestám ponúkame možnosť využiť župný elektronický rezervačný systém. Vďaka nemu sa budú môcť záujemcovia o testovanie v celoplošnom skríningu prihlásiť na konkrétny čas. Takýto systém nielenže zvýši komfort obyvateľom, ale aj zníži riziko nákazy v dlhých radoch,“ uzavrela riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan.

 (ts,nc)

Páčil sa vám článok?