Vallo: Plánujeme zriadiť ďalších 20 až 25 mobilných odberových miest v Bratislave

8.1.2021
starosta Záhorská Bystrica Jozef Krúpa, primátor Matúš Vallo, starosta Ružinova Martin Chren a starosta Dúbravky Martin Zaťovič

Zdroj: TASR Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava je pripravené na plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, pokiaľ sa na tom dohodne s vládou a bude zabezpečený dostatok testov či zdravotníkov. Spolu s mestskými časťami žiadajú štát aj o zriadenie ďalších mobilných odberových miest (MOM). Chcú tak dosiahnuť, aby bolo testovanie antigénovými testami pre ľudí oveľa dostupnejšie.

"Epidemiologická situácia je zlá, každá samospráva preto hľadá spôsob, ako sa z toho dostať a urobiť život v meste znesiteľnejší a bezpečnejší. So starostami mestských častí preto hľadáme spôsob, ako zlepšiť situáciu v hlavnom meste," uviedol dnes na brífingu k aktuálnej situácii primátor Matúš Vallo. Bratislavská radnica spolu so starostami jednolivých mestských častí je pripravená plošne otestovať ľudí na ochorenie COVID-19, pokiaľ sa na tom dohodne s vládou a bude zabezpečený dostatok testov či zdravotníkov. 

Situácia v hlavnom meste je v mnohých ohľadoch špecifická. "Okrem vysokej hustoty obyvateľov je Bratislava aj mestom s najväčším mixom ľudí z celého Slovenska, do ktorého denne za pracovnými povinnosťami dochádzajú desaťtisíce ľudí z iných okresov a miest," vysvetlil Vallo s tým, že epidemická situácia o to viac závisí od situácie aj v iných častiach krajiny. Dodal, že plošné testovanie v Bratislave má zmysel vtedy, ak sa po pár dňoch alebo týždňoch nespadneme do toho istého stavu ako pred ním. "K tomu by však boli potrebné aj ďalšie opatrenia smerujúce k zníženiu mobility, tie už samosprávy nemajú plne vo svojich rukách a nemôžeme sa na ne spoliehať," informoval o situácii.

Kým bude podľa primátora zaočkovanosť v meste dostačujúca, čo bude trvať ešte niekoľko mesiacov, rozhodli sa spustiť zriadenie nových trvalých mobilných odberných miest. "Kým nebude zaočkovaných aspoň 70-80 % obyvateľov Bratislavy, čo pri najlepšom procese a maximálnom úsilí všetkých potrvá ešte niekoľko mesiacov, bude dôležitá dostupnosť testovania. Testovanie musí byť komfortnejšie, dostupnejšie a bez dlhého čakania. Musíme odstrániť akúkoľvek prekážku, ktorá je medzi testovaním a našimi obyvateľmi, má to byť jednoduchá vec, aby sa nečakalo v rade, a prípadne sa online objednalo, " spresnil Vallo s tým, že chcú preto vyvinúť maximálne úsilie, aby ľudí nielen vyzývali k zodpovednosti, ale aby sme im zodpovedné správanie čo najviac umožnili.

Zdroj: TASR Martin Baumann

Dnes v Bratislave funguje 18 odberových miest, okrem týchto radnica plánuje uviesť do prevádzky ďalších 20-25 MOM, aby umožnili otestovanie raz za týždeň aspoň 100 000 ľuďom.Podľa primátora je kľúčové, aby tieto miesta mohol navštíviť každý, kto to bude kedykoľvek potrebovať. MOM chce mesto využiť aj pri návrate detí do škôl. "Chceme vyvinúť maximálne úsilie, aby sme obyvateľom im zodpovedné správanie čo najviac zjednodušili," informoval primátor. Ako dodal, bude možné, aby sa ľudia testovali aj počas víkendov. Sú kategórie, ktorým sa podľa neho stačí otestovať v menšej frekvencii, iní potrebujú testovať viac.  "Nemusia sa, samozrejme, stále testovať všetci rovnako, pretože mnohí môžu pracovať z domu a svoje sociálne kontakty vedia úplne obmedziť, ale sú medzi nami aj takí, ktorí do práce musia chodiť a denne sa pohybujú v rizikovom prostredí. Práve týmto ľuďom by sme chceli možnosť pravidelného bezplatného testovania poskytnúť," spresnil primátor.

 

Podľa primátora je to otázka hodín čí dní, aby mesto mohlo urobiť testovanie rutinnou záležitosťou.  Pravidelne testujú aj zamestnancov mestských podnikov, ktorým forma ich práce neumožňuje prácovať z domu. Vallo informoval, že mesto má pod kontrolou  šírenie nákazy u zamestnancov mestých podnikov či už ide vodičov MHD, BVS alebo mestskej polície. "MHD dnes ide v prázdninovom režime, máme to nastavené tak, vodiči sú rozdelení na skupiny, aby sa nestretávali," dodal Vallo.

Za všetky bratislavské samosprávy sa obrátili na ministerstvo zdravotníctva so žiadosťou, aby ministerstvo čím skôr spustilo ďalšiu výzvu na zriaďovanie mobilných odberných miest. Mesto spolu s mestskými časťami a s RÚVZ pripravuje zoznam priestorov, ktoré zadarmo poskytne tým, ktorí na základe výzvy ministerstva zdravotníctva zriadia nové MOMky. 

(nc)

Páčil sa vám článok?