FOTO a VIDEO Rekonštrukcia električkovej trate na Americkom námestí: Na aké novinky sa môžete tešiť?

14.12.2020
Zrekonštruovaná zastávka na Americkom námestí smer Blumentál

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Cestujúci budú môcť opäť využívať električkové spojenie linky 3 medzi Petržalkou a Račou s prejazdom cez Americké námestie. Po rekonštrukcii električkovej trate a jej okolia na Americkom námestí sa v nedeľu 13. decembra na tento úsek vrátili električky. Rekonštrukcia priniesla so sebou viaceré novinky.

Linka 3 sa tak z výlukovej trasy vracia na pôvodnú trasu Rača – Blumentál – Americké námestie – Petržalka.  Električky prejdú po rekonštrukcii úsekom od Blumentálu po Americké námestie plynulejšie a úpravou ostrovčeka bývalej zastávky Floriánske námestie vznikol plnohodnotný BUS pruh do zastávky Blumentál. Rekonštrukcia ponúkla viacero noviniek pre ľudí aj mimo cesty v dopravnom prostriedku. Rekonštrukcia trvala od 7. septembra do 13. decembra.

Prejazd týmto úsekom bude podľa slov predsedu predstavenstva bratislavského dopravného podniku Rybanského rýchlejší, tichší a komfortnejší a cestujúci sa môžu tešiť nielen na zrekonštruovanú trať, ale aj na zmodernizovaé okolie. "Máme nové nástupištia, asfalt nahradila žulová dlažba, pribudli nové informačné tabule a prístrešky, rozšírené chodníky a toto všetko dáva dohromady celok, ktorý posúva úroveň MHD o niečo vpred," povedal pre banoviny.sk Martin Rybanský.

Novinkou je aj bezbariérovosť a rozšírenie priechodu pre chodcov cez Radlinského ulicu pri križovatke s Fazuľovou ulicou, bezbariérový je už aj priechod pre chodcov a prístup na zastávku električky linky 4, rovnako ako priechody cez električkovú trať na oboch koncoch zastávky Americké námestie. DPB rozšíril chodník popri múre fakultnej nemocnice aj chodník na nároží Fazuľovej a Radlinského ulice. Na oboch nástupištiach pribudla informačná tabuľa zobrazujúca aktuálne odchody spojov MHD. Trakčné stožiare sú po rekonštrukcii optimalizované a kombinované s verejným osvetlením. "Pod trať DPB aplikoval antivibračné rohože a koľajnice obalil protihlukovými prvkami, ktoré zabezpečia tichý chod električiek. Vybudované je aj odvodnenie trate, takže zaplavené koľajnice na tomto mieste budú už minulosťou," dopnil Rybanský.

Zdroj: nc

Brífingu sa zúčastnil primátor Bratislavy Matúš Vallo (zľava), spolu s predsedom  predstavenstva DPB Martinom Rybanským a viceprimátorkou Tatianou Kratochvílovou

Pred mesiacom sa vrátili električky a autobusy na Blumentál. Zastávka prešla tiež mnohými zlepšeniami. Okrem zrekonštruovanej trate pre električky sú už všetky priechody pre chodcov bezbariérové (väčšina novo vybudovaná) a nanovo vyznačené.

Zdroj: nc

Kvôli väčšej bezpečnosti chodcov pribudli značenia, že električka má prednosť

"Pribudlo veľa zelene, nové LEDkové verejné osvetlenie a pôvodné stožiare verejného osvetlenia boli ošetrené. Zároveň bola odstránená svetelná signalizácia na križovatke Blumentál – Floriánske námestie, ktorá v uplynulých rokoch už nefungovala, a po úprave verejného priestoru a priechodov je aktuálna situácia výrazne bezpečnejšia," informovala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Zdroj: nc

Aby sa zabránilo opätovnému posprejovaniu historického múru, ktorý je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky nemocničného areálu, mesto k nemu zasadilo popínavé rastliny – hortenziu popínavú a pavinič trojlaločný, ktoré múr časom zarastú. Výsledkom má byť v budúcnosti zelený múr.

Zdroj: nc

Nové informačné tabule sú na oboch nástupištiach

Zdroj: nc

Novinkou je aj rozšírenie chodníkov v okolí zastávky​, priestor je bezpečnejší a pôsobí vzdušnejšie

Vznikli aj ďalšie nové plochy pre zeleň - ostrovček bývalej zastávky Floriánske námestie a nárožia parčíkov na Floriánskom námestí, úsek na Radlinského ulici pri rozšírenom nároží s Fazuľovou ulicou a tiež pozdĺž nástupišťa „Americké námestie“ v smere na Blumentál. "Na tieto miesta plánuje magistrát vysadiť zeleň trvalo udržateľným spôsobom s prihliadnutím na zmenu klímy tak, aby zeleň vysadená v exponovaných častiach cestných komunikácií zvládala tieto extrémne podmienky," spresnila hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová s tým, že všetky pásy zelene budú vysadené prírode blízkymi štrkovými, trvalkovými záhonmi, ktoré sú po celý rok farebné (perovskia hybridná, levanduľa, gaura a fakľovec) a okrasnými trávami.

V stredovom páse popri električkovej trati plánuje mesto vysadiť polokry stĺpovitého rastu – Muchovníky, ktoré podporia kvitnutím hmyz a svojimi plodmi aj rôzne druhy vtákov v okolí.

 (nc,ts)

Páčil sa vám článok?