Múzeum mesta Bratislavy prinesie na nádvorie Starej radnice advent

26.11.2020

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Remeselné stánky so slovenskými výrobkami a zapálenie prvej adventnej sviečky prinesie čaro tohtoročného adventného obdobia na nádvorie Starej radnice už tento víkend.

"V Múzeu mesta Bratislavy sa napriek všetkému, čo v tieto dni prežívame, vynasnažíme udržať tradíciu Vianoc, nepokaziť sviatočnú atmosféru a osláviť advent aj kresťanské hodnoty Vianoc na vyzdobenom nádvorí Starej radnice," uviedla Barbora Lichvanová z Múzea mesta Bratislavy s tým, že aj keď to nebudú vianočné trhy na aké sú návšteníci každý rok zvyknutí, prinesú zážitky a  jedinečnosť tradičných remesiel a odvedú aspoň na chvíľu pozornosť od aktuálnych starostí.

Na nádvorí Starej radnice budú zapálené štyri adventné sviečky. Prvá bude svietiť už túto nedeľu, 29. 11. 2020. Maľovaný betlehem na vstupnom sklenom priečelí Múzea dejín mesta pripomenie zázrak Vianoc. Betlehem na nádvorí Starej radnice umelecky stvárni PaedDr. Martina Pavlikánová. PhD. z Múzea mesta Bratislavy.

Zdroj: MMB

Advent zo zbierok MMB ​Betlehem

Tradíciu remesiel a predaj ručne robených remeselných výrobkov si môžete užiť počas štyroch adventných víkendov. Vianočné darčeky pre svojich blízkych môžete vyberať v rôznych stánkoch: Čriepky – vitráže - Lenka Živčicová, Kováč – Michal Kako, Minisvet cínové miniatúry – Andrej Kendrala a v stánku Slamienky – Igor Čauder (prvé dva víkendy) a Mydlá – Martin Makar (druhé dva víkendy).
Vianočný remeselný jarmok sa začína v sobotu 28. 11. 2020 a prebiehať bude následne každý ďalší víkend: 28. – 29. 11. 2020, 4. – 6. 12. 2020, 11. – 13. 12. 2020, 18. – 20. 12. 2020.

Od 12. decembra 2020 bude sprístupnená vo výstavných priestoroch MMB v Starej radnici interaktívna výstava hračiek Ako sa hrali naši.... "Výstava je predurčená vyvolať v návštevníkoch nostalgiu a pripomenúť, čo možno naši dnešní rodičia, starí rodičia či prarodičia nachádzali pod vianočným stromčekom. Budeme radi, ak ich práve táto výstava podnieti zdieľať spomienky s dnešnými deťmi, vyrozprávať im zážitky zo svojho detstva a prepojí tak navzájom generácie spoločným rozhovorom pri pohľade na hračky, ktoré už asi nenájdeme v moderných detských izbách," dopĺňa Lichvanová. Výstava a aj jej interaktívna časť bude pre návštevníkov otvorená vyše roka - do 9. januára 2022.

MMB upozorňuje, že program je pripravený s ohľadom na prísne epidemiologické opatrenia a dodržiavanie základných hygienických nariadení – dezinfekcia rúk, rúško a dodržiavanie odstupu.


(ts,nc)

Páčil sa vám článok?