VIDEO Rozálku si nedáme! Lamačania sa postavili proti výstavbe pri národnej kultúrnej pamiatke

24.11.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Postavili sa na odpor, chystajú petíciu. Obyvatelia bratislavského Lamača sa búria proti plánovanej výstavbe bytových domov neďaleko vzácnej budovy - Kaplnky svätej Rozálie. Obávajú sa, že plánovaná výstavba kaplnku na návrší znehodnotí, keďže zakryje na ňu výhľad.

Zmizne dominanta Lamača z očí okoloidúcich?  Neďaleko Kaplnky svätej Rozálie, ktorá je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou - jedinou v Lamači, už jeden bytový dom postavili. Úrovňou svojej strechy presahuje výšku návršia, na ktorom stojí kaplnka, čo je v rozpore s nariadením Pamiatkového úradu Slovenskej republiky.

"Táto stavba bola povolená ešte predchádzajúcim starostom Šramkom. Vôbec tu nemala stáť. Cieľom nariadenia pamiatkarov bolo, aby z južnej a západnej strany zostal zachovaný výhľad na kaplnku. Starosta nielenže povolil stavbu na pozemku, kde vôbec nemala stáť žiadna nehnuteľnosť, ale pred dokončením ju povolil navýšiť o jedno podlažie. Majiteľ tejto nehnuteľnosti si ju príznačne nazval Vila Rozália," ukazuje nám obyvateľka Lamača Jarmila Halgašová, ktorá sa proti plánovanej výstavbe angažuje a v stredu pravdepodobne začne aj so zbieraním podpisov pod petíciu proti výstavbe pri Rozálke. 

Bytovka sa nachádza hneď vedľa Rozálskej ulice, ktorá vedie popod návršie s kostolom. To však nie je všetko. Vedľa nej by mali vyrásť ďalšie dve podobné stavby a o pár metrov ďalej ešte jeden rodinný dom. 

Zdroj: ms

Jarmila Halgašová na mieste, kde majú vyrásť ďalšie dve stavby: Za ňou vpravo Rozálka, vľavo už stojaca bytovka, ktorú navýšili o jedno poschodie.

V roku 2006 pritom Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vydal rozhodnutie (máme ho v redakcii), ktorým určil ochranné územie v okolí pamiatky.  "Cieľom bolo najmä určiť podmienky, za ktorých sa môžu v ochrannej zóne stavať domy. Ako majú vyzerať, ako má vyzerať zeleň v okolí a že sa majú dodržiavať uličné čiary," vysvetľuje pani Halgašová. 

Zdroj: ms

Už stojaca bytovka fotená z miesta, kde by mali vyrásť ďalšie dve.

V súčasnosti sa tu však črtá výstavba ďalších bytov. ​"Bolo vydané územné rozhodnutie na ďalsie dva domy (už za nového starostu Lukáša Baňackého - pozn. red.), ktoré však bolo našťastie z dôvodu nezákonnosti zrušené. Zrušil to okresný úrad ako odvolací orgán na podnet občanov, avšak stavebník pracuje na opakovanom podaní žiadosti. Nové domy by mali stáť vedľa už postavenej bytovky Vila Rozália. Nemali by prevyšovať návršie, no obávame sa, že stavebník, ktorý je ten istý človek, opäť následne požiada o zmenu stavebného povolenia," vysvetľuje miestna obyvateľka s tým, že ide o pozemky urbáru, ktoré stavebník získal do prenájmu na 99 rokov.

FOTOGALÉRIA (Rozálka):

​Okrem už spomínaných stavieb má na ďalšom pozemku vyrásť ešte rodinný dom. "Bývalý starosta Šramko povolil aj výstavbu rodinného domu. Krajský pamiatkový úrad sa k tomu vyjadril, že nemá námietky, čo je v rozpore s rozhodnutím nadriadeného Pamiatkového úradu SR. Tejto stavbe vypršalo stavebné povolenie a nový starosta pán Baňacký sa zrejme zasadil o to, že jej platnosť stavebného povolenia predĺžili napriek tomu, že existuje uznesenie miestneho zastupiteľstva, v ktorom ho poslanci žiadali, aby toto stavebné povolenie preskúmal," dodáva Halgašová.

Zdroj: ms

​​Na tomto pozemku má vyrásť rodinný dom, v pozadí kaplnka.

Pani Halgašová na mieste, kde majú vyrásť ďalšie stavby:

O stanovisko sme požiadali i starostu Baňackého, keď ho získame, budeme článok  aktualizovať.

Zdroj: Martin Čambalik

​Nad Hodonínskou (hlavnou cestou) sa objavil i transparent, ktorý vyrobili ľudia bojujúci proti výstavbe. Ako sme sa dozvedeli, majiteľ pozemku, ktorý im dovolil zavesiť transparent na jeho plot, už dostal v Lamači pokuty za zlé parkovanie, čo sa mu predtým nestalo.

(ms)

Páčil sa vám článok?