Futbalové ihrisko v Ružovej doline nezanikne: Poslanci ho odhlasovali pre mestskú časť

21.11.2020
Ihrisko Ružová dolina FC Ružinov

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Ružinovskí poslanci schválili na zastupiteľstve získanie futbalového ihriska v Ružovej doline pre mestskú časť. Starosta Ružinova Martin Chren vysvetlil, prečo to bol pre mestskú časť dôležitý krok a aké ďalšie plány v súvislosti s tým Ružinov má.

Starosta Ružinova Chren sa získaniu futbalového ihriska pre mestskú časť v Ružovej doline potešil. "Toto uznesenie je skvelé a teším sa, že naši poslanci schválili získanie 2,4 hektára pozemkov v Ružovej doline," uviedol na Facebooku Chren s tým, že ho teraz ešte čaká ťažká úloha v spolupráci s primátorom Vallom zabezpečiť čo najviac prostriedkov, jednak z predaja iného pozemku, ktorý je pre mestskú časť prebytočný, a jednak snáď aj zo zdrojov z developerského poplatku vybratého na území Nív. 

Miestne zastupiteľstvo jedno z posledných zachovaných futbalových ihrísk o veľkosti cca. 2,4 hektára (takmer 24 tisíc metrov štvorcových) v širšom centre Bratislavy, kde dnes trénujú deti z klubu so storočnou tradíciou: FC Ružinov (predtým Kablo Bratislava) odhlasovalo v prospech mestskej časti.

Starosta vysvetlil, prečo bolo dôležité obrovský pozemok v srdci Ružinova nechať pre Ružinov a aké sú s ním ďalšie plány.

Od nežnej revolúcie v Bratislave zaniklo neuveriteľných 43 futbalových ihrísk. Dnes na ich miestach stoja v lepšom prípade parkoviská, v horšom prípade bytovky, kancelárske budovy a ďalšie developmenty.

Vyše dvojhektárový pozemok na Sklenárovej ulici bol odjakživa futbalovým ihriskom - s veľkou tribúnou, s tréningovými plochami, šatňami. Bol v majetku štátneho podniku Kablo, ktorý po privatizácii v devätdesiatych rokoch rozkúskovali a menil majiteľov, nikdy však nepatril mestu ani mestskej časti. Dnes je to jedno z posledných zachovaných a funkčných ihrísk v Bratislave, trénujú na ňom deti z najúspešnejšieho klubu u nás, FC Ružinov. "Sú takí dobrí, že malé deti z tohto klubu hrajú čosi ako Ligu majstrov. Pravidelne sa na turnajoch stretávajú s klubmi ako Rapid Viedeň, Bayern Mníchov, FC Barcelona - a často vyhrávajú," vysvetľuje starosta.

Ihrisko je však v územnom pláne vedené ako stavebný pozemok, kód 201, občianska vybavenosť celomestského významu. Stavať tu teda je možné kancelárie a 30 % bytov, čo pri danej ploche nie je vôbec málo. Podľa Chrena ide o stabilizované územie, takže samospráva vie držať objemy prípadnej výstavby trochu pod kontrolou, aj v stabilizovanom území sú však novostavby prípustné, takže nie je otázkou, či sa ihriská dajú nahradiť budovami - len akými veľkými. Okrem pozemkov pod ihriskami súčasný majiteľ vlastní aj pozemky pod susednou ZUŠ Sklenárova, čím tiež obmedzuje jej prípadný rozvoj či rekonštrukcie.

Cieľom podľa jeho slov je získať tieto pozemky do vlastníctva obce a zachovať súčasný stav - športoviská, prístupné pre detský futbal a vo väčšej miere aj pre verejnosť, rovnako ako pomôcť ZUŠ Sklenárova získať pozemky pod svojou budovou. "V ideálnom scenári by sa vlastníctvo pozemkov rozdelilo 50/50 medzi mesto a mestskú časť - tým by sa úplne zablokovala potenciálna výstavba, lebo s akýmkoľvek projektom by museli súhlasiť tak mestskí, ako aj miestni poslanci. Ak by sa teda niekedy v budúcnosti stalo, že na miesto primátora alebo starostu bude zvolený nejaký bláznivý kandidát developerov, mal by to veľmi ťažké, lebo by nikdy nemohol rozhodnúť sám," spresnil situáciu starosta.

Podotkol, že o kúpe ihriska na Sklenárovej mestská časť začala rokovania pred dvoma rokmi, keď majiteľ dal klubu FC Ružinov výpoveď. Plánoval ihrisko zavrieť a obnoviť zámer investičnej výstavby bytov a kancelárií na ňom.

Rokovania podľa jeho slov trvali dva roky, prebehli desiatky strenutí, mnoho z nich aj na magistráte, ktorý aktívne zastupoval viceprimátor Juraj Káčer. Tvrdí, že spoločným postupom a otvorením rokovaní o kúpe areálu sa im podarilo výpovedi pre malých futbalistov zabrániť. Z pôvodnej požiadavky na úrovni takmer osem miliónov eur vyrokovali cenu 4,9 milióna bez DPH. "Áno, je to vysoká suma, treba si však uvedomiť, že ide o naozaj veľký pozemok v centre mesta," povedal Chren s tým, že ich kúpna cena za 1 meter je 210 eur.

"Podľa cenovej mapy sa pozemky v tejto lokalite predávajú od 400 eur vyššie až po 1000. Cena, ktorú sa nám podarilo vyrokovať, je teda nespochybniteľne dobrá a výhodná. Predávajúci navyše už vopred stiahol všetky súdne spory, ktorými si od mesta nárokoval ušlé nájomné za pozemky pod ZUŠ a budovy (šatne, tribúnu) nám odpredá nad rámec pozemkov za symbolické euro," doplnil Chren.

Chren zároveň podotýka, že problémom je, že chcú zachrániť ihrisko, nechcú ďalšiu výstavbu v Ružovej doline, no zbytočných 4,9 milióna eur nemajú.

Preto sa podľa jeho vyjadrenia už dva roky snaží aspoň časť týchto peňazí niekde získať, bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo Ružinovčanov. Vysvetlil, že riešením je odpredať pozemok, ktorý nepotrebujú a za zisk odkúpiť  pozemky na Sklenárovej.

Pozemkom, ktorý navrhujú v druhom kroku predať, je parcela pod budovou bývalého Baumaxu na Rožňavskej ulici. Budova patrí súkromnej firme, ktorá za dlhodobý prenájom platí pár tisíc eur ročne. "Pre nás je tento pozemok nevyužiteľný - drvivá väčšina je pod budovou a dlhodobo prenajatá za smiešnu sumu. Môžeme zaň však získať približne 2,8 milióna eur, čo nám pokryje vyše polovicu sumy, potrebnej na kúpu pozemku na Sklenárovej," hovorí Chren s tým, že druhú, menšiu polovicu peňazí, už potom zabezpečiť dokážu, a prispieť na záchranu ihriska by mohlo aj hlavné mesto z prostriedkov developerského poplatku vybratého na Nivách, rokujú o tom s primátorom Matúšom Vallom.

Tu však Ružinov naráža na problém a to, že po dvoch rokoch rokovaní ich tlačí čas a ak chcú kúpu pozemkov v Ružovej doline zrealizovať, musia konať čo najskôr. Preto kúpu navrhujú v dvoch alternatívach: "buď teraz zaplatíme všetko naraz, prefinancujeme to z úveru, a sme presvedčení, že počas najbližších mesiacov viac ako polovicu sumy zoženieme dodatočne z iných zdrojov. Alebo teraz zaplatíme len časť sumy (cca. 2 milióny eur + DPH), získame všetky pozemky do svojho vlastníctva hneď, ale ich menšia časť bude zaťažená záložným právom a ak do budúceho septembra nezískame ďalšie zdroje, vrátia sa pôvodnému majiteľovi," dodáva Chren s tým, že prvá rieši problém raz a navždy, druhá je opatrnejšia.

Starosta dodal, že Ružinov má možnosť získať obrovské pozemky v širšom centre za veľmi výhodnú cenu, ochrániť Ružovú dolinu pred ďalšou výstavbou a zachrániť jedno z posledných ihrísk v Bratislave. "A ešte aj pri výhodnej cene vieme väčšiu časť nákladov prefinancovať predajom iného pozemku na Rožňavskej, ktorý je pre nás inak prakticky nevyužiteľný, lebo na ňom stojí cudzia budova," dodal na záver.

(nc)
Páčil sa vám článok?