Medickú záhradu v Starom Meste pravdepodobne čaká veľká premena

20.11.2020
0

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Páčil sa vám článok?

Obľúbená Medická záhrada v bratislavskom Starom Meste by mala prejsť v roku 2021 revitalizáciou. Informuje o tom staromestská starostka Zuzana Aufrichtová na sociálnej sieti.

"Pôjde o príklad spolupráce samosprávy s významnými aktérmi v území v rámci projektu Old Town_New Com a s podporou staromestského Fondu architekta Weinwurma," uviedla Aufrichtová. Neskôr upozornila, že obrázky, ktoré k tejto téme zverejnila, nie sú budúcou podobou záhrady, ale zachytávajú, ako vyzerala v roku 1787, keď bola upravená v barokovom štýle. O budúcej podobe záhrady má ešte rozhodnúť verejná diskusia.

Pod príspevkom starostky sa okamžite rozbehla živá diskusia. Rôzne reakcie vyvolali najmä zverejnené obrázky. "Ak toto spravíte, zničíte jedinú zeleň v Starom Meste. V Medickej sme každý deň s deťmi, ak ju rozparcelujete a spravíte z nej to, čo je na fotkách, tak vás všetci roznesú v zuboch vrátane mňa .... Som za zmenu, úpravu, ale tá voľná plocha, kde je trávnik, by mala ostať, inak nemá zmysel do Medickej chodiť. Mám pocit, že vy ste tam dlho neboli, treba prísť každý deň medzi 15:00 až 18:00 a pochopíte, že o baroko tu nemá nikto záujem," reagoval Karol.

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Vzhľad Medickej záhrady v roku 1787.

Starostka však reagovala, že priložené obrázky nemajú nič s budúcim vzhľadom záhrady, ale ide o rekonštruckciu, ako tento priestor vyzeral v roku 1787. "Do Medickej chodím. Uvedené obrázky nie sú projekt, ale vizualizácia záhrady z roku 1787. Historických záhrad máme v Bratislave limitovaný počet. Baroková už žiadna nikdy nepribudne Tie deti hrajúce sa na trávniku raz vyrastú a mali by mať vedomosť, že sa hrali v barokovej záhrade. Aj Grassalkovichova záhrada bola za socíku Pionierska a našla zdravý pomer baroka a aktuálnych trendov a nestratila na obľúbenosti," reagovala na Karola Aufrichtová.

(ms)

Páčil sa vám článok?