Dražba pozemkov pri Mičurine: Mesto ich pre Bratislavčanov nezachránilo, kúpila ich manželka Jaroslava Haščáka

14.11.2020
0

Zdroj: Kúpalisko Ekoiuventa

Páčil sa vám článok?

Druhé kolo dražby lukratívnych pozemkov v bratislavskom Starom Meste pri kúpalisku Mičurin dopadlo inak, ako mnohí obyvatelia Bratislavy dúfali. Pozemok, na ktorom sa nachádza aj prístupová cesta ku kúpalisku, nakoniec kúpila manželka finančníka Jaroslava Haščáka Valéria.

O kúpe lukratívneho pozemku vedľa Ekoiuventy Valériou Haščákovou informoval portál index.sme.sk. Majiteľom dražených pozemkov bol predtým finančník Pavol Krúpa, zakladateľ skupiny Arca Capital, ktorá sa v súčasnosti ocitla v problémoch. Pozemky posunula do dražby banka. Prvé kolo dražby, do ktorej sa zapojilo aj mesto, sa 5. októbra  skončilo bez výsledku. Vyvolávacia suma (13,5 milióna eur) aj znížená suma (12,9 milióna eur) boli nad možnosti všetkých účastníkov dražby a pri tejto sume vtedy navrhovateľ dražbu ukončil.

Druhé kolo dražby už bolo "úspešné", no trvalo iba pár sekúnd a dopadlo inak, ako by si hlavné mesto želalo. Mesto i jeho protistrana zložili zábezpeku 49-tisíc eur. Vyvolávacia cena bola znížená na 11,61 milióna eur. Po ohlásení ceny zdvihla terčík iba Valéria Haščáková a tým sa dražba skončila. "Kúpila som to ako fyzická osoba. Plány s pozemkami zatiaľ nemám," povedala Haščáková pre index.sme.sk.

Zdroj: Kataster nehnuteľností

Dražené pozemky (takmer 25-tisíc štvorcových metrov) sa nachádzajú vedľa kúpaliska a vedie cez ne aj prístupová cesta k jeho areálu.

Na neúspech mesta reagoval aj primátor Matúš Vallo. Magistrát plánoval kúpu financovať aj s podporou a finančnou zábezpekou ministerstva školstva, čo sa však nepodarilo. "Mestské zastupiteľstvo v septembri schválilo plán mesta zapojiť sa do dražby pozemkov areálu Mičurín. Zástupcovia mesta sa zúčastnili aj prvej, aj opakovanej dražby. Napriek našej snahe ministerstvo školstva nepristúpilo k spoločnému postupu, ktorý by posilnil naše možnosti získať tieto pozemky v dražbe. Bez podpory ministerstva boli naše reálne možnosti aj predstavy o koncovej cene (približne sedem miliónov eur) iné, ako bola vyvolávacia cena v dnešnej opakovanej dražbe. Mesto bude v súvislosti s projektom v areáli Mičurin striktne sledovať jeho súlad s platným územným plánom," reagoval na kritku v diskusii na sociálnej sieti v skupine OZ Hrad Slavín primátor Matúš Vallo. 

Ako už Vallo uviedol, súhlas s plánom magistrátu zapojiť sa do dražby o pozemok vyslovili bratislavskí mestskí poslanci ešte v septembri. Mesto poukazovalo na situáciu, keď podľa neho hrozilo zničenie areálu v lukratívnej oblasti developerským projektom. „Mesto si uvedomuje výnimočnosť tohto územia a aby sa podobná situácia nezopakovala, chceme ho definitívne ochrániť pre Bratislavčanov, ktorí Mičurin historicky využívali na oddych či záujmové aktivity,“ vyjadrila sa ešte vtedy hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Areál je v súčasnosti z väčšej časti uzavretý, oplotený a nie je prístupný verejnosti. Pozemky sú neudržiavané, zaburinené a v zanedbanom stave, rovnako aj priľahlý borovicový lesík. Ide o areál, v ktorom sa nachádza letné kúpalisko či budova Ekoiuventy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Kúpalisko, budova a ani pozemky, na ktorých stoja, však neboli predmetom dražby, ide o susedné pozemky. Budova Ekoiuventy a letné kúpalisko sú v správe ministerstva školstva.

(ms)

Páčil sa vám článok?