Šéf BSK Juraj Droba o pripravovanom testovaní: Primátori a starostovia to "dávajú" na výbornú

29.10.2020

Zdroj: FB J.D.

Páčil sa vám článok?

Riaditeľ bratislavskej župy Juraj Droba vyzdvihuje prácu samospráv a poukazuje na to, že v súvislosti s plošným testovaním museli v neúmerne krátkom čase zorganizovať a zmobilizovať jednotlivé samosprávy, hovorí o nadľudských výkonoch.

Riaditeľ bratislavskej župy Juraj Droba tvrdí, že zvládnuť celoplošné “dobrovoľné” testovanie je takmer Mission Impossible - dobrovoľné asi ako voľby za socializmu. Droba podotýka, že na pleciach obcí a miest pristála nadľudská úloha, s ktorou nikto nemá skúsenosti. "Túto logisticky a materiálne zložitú operáciu bolo treba pripraviť doslova za pár desiatok hodín," hovorí s tým, že primátori aj starostovia však robia všetko pre to, aby štát mohol bezpečne otestovať každého, kto príde.

Upozorňuje na to, že napriek tomu, že to nie je kompetencia župy, čo najviac sa snažia vychádzať v ústrety ľuďom zo samosprávy, bezpečnostných zložiek a zdravotníctva. Ako príklad uvádza mestskú časť Ružinov, v ktorej neoficiálne žije okolo 100-tisíc obyvateľov, a museli zabezpečiť takmer sto testovacích miest. "Starostovi Martinovi Chrenovi sme našli vhodný župný priestor a druhý poskytla strana SaS vo svojom sídle v Liberálnom dome (tiež v Ružinove). Samosprávy spravili naozaj nemožné skutočným a vás prosím o trpezlivosť a zhovievavosť, ak náhodou budete na test čakať v rade. Organizátori robia, čo je v ich silách," povedal župan Droba.

​Verí, že plošné testovanie napriek okolnostiam zvládnu v dobrej nálade, v liberálnom dome bude Droba pomáhať v sobotu ako dobrovoľník. "Už dnes mi neostáva iné, ako zložiť poklonu pred kolegami primátormi a starostami a ich krízovými štábmi, dobrovoľníkmi, hasičmi, príslušníkmi polície, vojakmi i zdravotníckym personálom, ktorých je nedostatok," dodal Droba s tým, že ďakuje župnému krízovému tímu, ktorý posledné dni pracuje takmer nonstop. 

Reaguje na doobedňajšiu výzvu ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý naďalej prosí o zdravotníkov pre nedostatok zdravotníckeho personálu. Droba vyzýva zdravotníkov, aby ktokoľvek, kto môže, sa prihlásil buď na samospráve alebo na webe tu somzodpovedny.sk.

(nc)

Páčil sa vám článok?