V Starom Meste už osádzajú kontajnery na veľké testovanie, chcú využiť aj autobusy

27.10.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Veľké testovanie národa na koronavírus, ktoré je naplánované na víkend, sa nezadržateľne blíži. V bratislavskom Starom Meste už na Hviezdoslavovom námestí osádzajú kontajnery, ktoré poslúžia ako odberné miesta.

"Osadzujeme prvé odberné miesta. Oceňujem duchaprítomnosť obyvateľov a zamestnancov Starého Mesta. Neprepadáme panike. >Ničomu to totiž nepomôže," informovala na sociálnej sieti starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Testovanie sa pôvodne malo usutočniť od piatka do nedele, no včera ústredný krízový štáb skrátil čas jeho konania iba na víkend, čo spôsobuje samosprávam nemalé starosti. V Starom Meste chcú dokonca okrem kancelárskych kontajnerov využiť aj autobusy.

"Úloha zabezpečit celoplošné testovanie vo vyše 40 tisícovom Starom Meste je na hrane zvládnuteľnosti. Staré Mesto má 34 volebných okrskov. Pôvodne povolená možnosť zlučovania volebných okrskov do jednèho odberného miesta bola neskôr armádou zamietnutá.
Zdroj: ms

Odberové kontajnery na Hviezdoslavovom námestí. 

"Spôsobilo to, že sme pôvodne plánovali cca 17 odberných miest na Staré Mesto, neskôr podľa požiadaviek armády a zdravotníctva na 34 a v piatok padlo nariadenie, ze v Starom Meste ich musí byť 40. Vyplýva to zo skutočnosti, že jedno odberné miesto je schopné vybaviť za deň 350 testov, za tri dni cca 1050. Pri počte obyvateľov vyše 40 000 je preto nutnosť zriadiť mininimálne 40 odberných miest... Staré Mesto využije pri zriaďovaní odberných miest aj autobusy a kancelárske kontajnery," informovala ešte včera starostka Starého Mesta. Odtedy sa však situácia zmenila a po znížení počtu testovacích dní na dva nebude zrejme stačiť ani 40 odberných miest.

Zdroj: ms

Kontajnery  na Hviezdoslavovom námestí.

(ms)

Páčil sa vám článok?