VIDEO: Predstavili zrekonštruovanú Dúbravsko - karloveskú radiálu. Takto to bude fungovať po novom na zastávke Molecova

23.10.2020
0
Spustenie Dúbravsko-Karloveskej radiály

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Už od pondelka 26. októbra by mali na Dúbravsko - karloveskej radiále v Bratislave premávať električky. Dnes sme si priamo na mieste mohli pozrieť, ako budeme prestupovať novozrekonštruovanej modernej zastávke Riviéra (Molecova).

Po spustení električky budú ešte do polovice novembra prebiehať opravy prípadných vád a nedorobkov, ktoré by však už nemali obmedziť prevádzku električky. 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo pri prezentovaní najdlhšieho a najzložitejšieho úseku električkovej trate poďakoval v prvom rade obyvateľom: „Uvedomujem si, aké boli posledné týždne a mesiace pre vás komplikované. Museli ste stáť v zápchach,  predierali sa stavbou, nemohli využívať v plnej miere MHD. Ďakujem vám, že ste boli trpezliví, že ste to zvládli a že sme stavbu radiály aj vďaka vášmu prístupu mohli úspešne dokončiť.“

Pre Bratislavské noviny Vallo prezradil, aké pocity pred spustením prevádzky trate zažíva:

„Bol to mimoriadne náročný dopravný projekt, ktorý však bol nevyhnutný a spôsoboval vrásky mnohým vodičom. Okrem obmedzení dopravy sme sa ale museli popasovať aj s inými problémami, ako napr. odmietanie prístupu do meniarne a s tým spojené odďaľovanie spustenia električky, či chyby pôvodného projektu, ktoré spôsobovali časové meškania. Dnes však majú Bratislavčanky a Bratislavčania pripravenú novú, kvalitnú aj peknú trať,“ dodal Vallo. 

Obnovenie dopravy na radiále je pre Bratislavu významný moment, dnes okrem Valla na miesto prišli i minister dopravy Andrej Doležal, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, starostka Starého mesta Mesto Zuzana Aufrichtová, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, starosta Dúbravky Martin Zaťovič a predseda Dopravného podniku Bratislava, a.s. Martin Rybanský.

Zdroj: ms

Prezentácia dokončenej električkovej trate.

Cestovanie z konečnej električiek v Dúbravke k  tunelu sa po modernizácii skráti o 3 minúty aj vďaka preferencii električiek na všetkých križovatkách. Veľké prestupné uzly (zastávky Molecova/Riviéra a Damborského) sú riešené ako integrované prestupné zastávky, čím bude zabezpečená minimalizácia kolízneho prestupu, pri ktorom cestujúci museli využívať priechody cez viaceré cesty.  Súčasťou modernizácie sú nové nástupiská zastávok MHD vybavené osvetlenými prístreškami pre cestujúcich, ktorých súčasťou sú elektronické informačné systémy s automatmi na výdaj cestovných lístkov. Prístup k nim je bezbariérový.

Zdroj: ms

Z autobusových zastávok prestúpite na električky bez toho, aby ste museli prechádzať cez cestu. 

Vjazd električiek do obratiska v Karlovej Vsi je umožnený aj zo smeru Dúbravka, čo prispeje k uľahčeniu riešenia náhradnej dopravy počas mimoriadnych odstávok električkovej premávky.

Čo získajú po novom cestujúci prezradil pre Bratislavské noviny šéf Dopravného podniku Bratislava Martin Rybanský:

„Každému z nás je jasné, že ak niečo s dopravou v meste neurobíme, budeme tráviť dlhé hodiny v zápchach. Meškáme do práce a do školy, nemáme kde parkovať. Nehovoriac o tom, že trpí aj životné prostredie i naše zdravie. Preto potrebujeme alternatívu a tá sa volá koľajová doprava. A tá musí byť moderná a komfortná, inak ľudia budú naďalej cestovať autami. Presne toto ponúka zmodernizovaná trať v Karlovej Vsi a v Dúbravke. Električky na rozdiel od áut nestoja v zápchach. Navyše, ide o ekologický spôsob dopravy,“ uviedol bratislavský župan Juraj Droba.

Na miesto prišiel aj starosta Dúbravky Martin Zaťovič, práve jeho mestská časť bola spolu s Karlovou Vsou rekonštrukciou postihnutá asi najviac. Zaťovič aj prostredníctvom Bratislavských novín poďakoval obyvateľom za trpezlivosť:

Po spustení električky budú ešte do polovice novembra, v závislosti od toho, ako to umožnia protiepidemiologické opatrenia. V rámci dokončovacích prác budú prebiehať práce na cestných obrubníkoch, chodníkoch, na zastávkach budú vymieňať dočasné bočné či zadné steny prístreškov (polykarbonátové za sklené), začiatkom novembra počas víkendu budú asfaltovať križovatku Molecova v smere do mesta (električkovej dopravy sa to ale nijak nedotkne), dokončovať vegetačné úpravy popri trati. Takisto budú dopĺňať trvalé dopravné značenie. Zatiaľ nebudú fungovať informačné tabule. Prvý novembrový týždeň budú dokončovať chodník v okolí Chatam Sofer.

Zdroj: ms

Pri trati sa stále pracuje. 

Dopravné obmedzenia sa dotknú automobilovej a sčasti trolejbusovej dopravy pri asfaltovaní križovatky Molecovej druhý novembrový víkend. Nadchody na Botanickej a Kútiky so schodmi sú funkčné, nefungujú zatiaľ výťahy. Od zhotoviteľa chýba dokumentácia, ktorá by umožnila výťahy sprevádzkovať. Na Botanickej aj na Kútiky sú zabezpečené bezbariérové priechody cez trať. Lávka Nad lúčkami zatiaľ nebude prístupná, dorába sa na nej zábradlie. Rampa lávky bola v oveľa horšom technickom stave, ako uvažoval projekt, preto je nutný výrazne väčší rozsah rekonštrukcie, aký sa predpokladalo.

Zdroj: ms

Matúš Vallo a minister dopravy Andrej Doležal. 

Som veľmi rád, že na tento projekt môžeme využiť eurofondy ako podporu ekologického cestovania obyvateľov. V súčasnej dobe nástupu klimatických zmien sa stáva doprava vo veľkých mestách jednou z kľúčových vecí, na ktoré sa zameriavame. Verím, že sa nám po tomto úspešnom projekte podarí naštartovať aj výstavbu pokračovania električkovej trate v Petržalke, na ktorú máme tiež plánované financie z Európskej únie,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal.

Od pondelka budú na trati premávať linky 4 a 9, linka číslo 5 zanikne. Linka 4 bude predĺžená od tunela do Dúbravky, linka 9 bude jazdiť na Kútiky. Štvorka bude jazdiť po nábreží, deviatka cez tunel.Interval oboch liniek bude 4 minúty v rannej špičke, 5 minút v ostatných obdobiach dňa, 7 až 8 minút cez víkend.

Pre Karlovu Ves to podľa zámeru DPB znamená príchod električky každé 2 minúty a zvýšenie kapacity oproti stavu pred začatím modernizácie električkovej trate. Všetky električky na linkách 4 a 9 budú v pracovných dňoch veľkokapacitné a naviac je mimo špičky a cez víkend zabezpečených až do dvakrát viac spojov na nábrežie a Šafárikovo námestie ako bolo v minulosti. Medzi Karlovou Vsou (Kútiky) a nábrežím (Most SNP) sa skráti jazdná doba zo 16 minút na 14 minút.

Linka 133 nebude premávať, jej náhradou má byť sľubovaný pohodlný prestup v integrovanom prestupnom uzle na Riviére. V rannej špičke, keď táto linka premávala, bude posilnená linka 33, ktorá pôjde každé 4 minúty, čo je o 25 % – 50 % viac odchodov, a všetky spoje budú nízkopodlažné. "Navyše v danom čase DPB nasadí iba najväčšie električky na trase linky 4 smerom na Šafárikovo námestie. Cestujúci sa tak do centra mesta dostanú častejšie a bez čakania v dopravných zápchach," priblížila hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.

​​Rekonštrukcia posledného úseku Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 2. mája. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. Modernizáciu zaplatia z európskych peňazí. V rámci stavebných prác modernizácie sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od obratiska po Záluhy (Damborského). 

(ms, nc)

Páčil sa vám článok?