Ružinov nariadil odstránenie súkromného plážového komplexu na Zlatých pieskoch

15.10.2020
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Koncom minulého roka vyrástol na Zlatých pieskoch komplex drevených stavieb Crystal Garden, za ktorým stojí bývalá finalistka súťaže miss a módna návrhárka Daniela Kralevich. Starosta Ružinova Martin Chren však včera podpísal rozhodnutie, ktorým nariadil túto stavbu odstrániť.

Podľa Chrena ide jednoznačne o čiernu stavbu, ktorá nes´pňa ani základné požiadavky. "Dnes som podpísal rozhodnutie o nariadení odstránenia nelegálnej stavby, ktorá koncom minulého roka vyrástla na Zlatých pieskoch. Táto čierna stavba “súkromnej pláže so zázemím” vyvolala veľký rozruch aj hnev verejnosti, bráni voľnému priechodu po brehoch jazera, nemá ani jedno jediné povolenie, nespĺňa základné hygienické ani bezpečnostné požiadavky," informoval na sociálnej sieti Chren.

Komplex drevených stavieb je bioprojekt spoločnosti Kralevich Capital Group, patriacej bývalej finalistke miss a módnej dizajnérke Daniele Kralevich. "Pripravujem tu bioprojekt, ktorého súčasťou bude motýliárium, malé jazero s rybami zo Zlatých pieskov, aby ich deti mohli na vlastné oči a zblízka vidieť a hlavne spoznať, ako aj oddychová zóna. Celé by to malo byť prioritne určené pre rodiny s deťmi, mojou ambíciou je oživiť celú lokalitu a zároveň chrániť prírodu," prezradila nám ešte v januári Kralevich s tým, že podľa nej nejde o klasickú stavbu, nakoľko nemá betónové základy, teda nie je pevne spojená so zemou ani nebude napojená na inžinierske siete.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

​Podľa Chrena však ide jednoznačne o čiernus tavbu. "Konanie o tejto čiernej stavbe vedie náš stavebný úrad od novembra minulého roka, rozhodnutie žiaľ toľko trvá najmä kvôli procesným lehotám, námietkám a obštrukciám. Rozhodnutie o odstránení je však jednoznačné. Keďže namiesto dodania dokladov, ktoré zákon pre povolenie takejto stavby vyžaduje, zvolila stavebníčka v minulosti taktiku mediálnej ofenzívy a šírenia, povedzme to, alternatívnych faktov, tu je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť: Ružinov nikdy nevydal žiadne povolenie na túto stavbu. Stavebníčka médiám tvrdila, že splnila všetky povinnosti a má potvrdenie z nášho úradu o povolení. Nie je to pravda. Jediné, čo urobila, bolo, že podala žiadosť ohlášku - a jediné potvrdenie, ktoré mala, bolo potvrdenie z podateľne o doručení žiadosti. Stavebný úrad ale ohlásenie odmietol, keďže takúto stavbu nie je možné povoliť ohlásením," uviedol Chren.

Taktiež odmieta tvrdenie majiteľky, že nejde o stavbu, lebo nie je pevne spojená so zemou." Stavebný zákon však jednoznačne definuje, čo je to stavba. “Crystal Garden” je preukázateľne stavbou - ide o montovanú samonosnú konštrukciu, postavenú stavebnými prácami, zo stavebných výrobkov, ktorá si vyžadovala úpravu terénu. Potrebné vyrovnanie terénu “kamufluje” betónovými prvkami rôznej výšky, pevne spojené so zemou sú aj drevené stĺpy terasy, zabetónované v pätkách a zapustené do svahu. Stavba je navyše pripojená na elektrickú sieť. Jednoducho, ide preukázateľne o stavbu, aká si v danom území vyžaduje aj územné rozhodnutie a súhlas magistrátu. Nič z toho stavebníčka nedoložila a ani sa nepokúsila získať. Stavba je nielen čierna, je aj nebezpečná pre ľudí a pre životné prostredie," argumentuje Chren a dodáva, že komplex nemá žiadne revízie elektrických rozvodov, terasa nemá zabradlie (zabezpečenie proti pádu), stavebný úrad neobdržal žiadnu projektovú dokumentáciu, stavba nemá projekt požiarnej ochrany, pri kontrole na stavbe nebol žiaden hasiaci prístroj hoci je z dreva, nemá pitnú vodu, nemá riešený odvod odpadových vôd, no napriek tomu ponúka služby zamerané na matky s deťmi.

"Záver je jednoduchý - pani stavebníčka si kúpila pozemok na pláži a bez čohokoľvek si na ňom postavila čiernu stavbu. Keď sa na to prišlo, aspoň naoko podala neplatnú ohlášku - a tam to skončilo. Odvtedy len výhovorky, rozprávky o akože povolení neplatnou ohláškou, neskôr zmenené na rozprávky o stavbe, ktorá nie je stavbou, a ofenzíva cez médiá. Stavebníčka je povinná odstrániť stavbu do 90 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia - predpokladám, že čas sa ešte natiahne kvôli odvolaniam. Stavebný úrad Ružinov je však pevne presvedčený o nelegálnosti tejto stavby," zakončil Chren.

S Danielou Kralevich sme sa pokúsili skontaktovať i dnes, no telefón nezdvihla a na sms zatiaľ nereagovala. Ak získame jej reakciu, doplníme ju do článku.

(ms).

Páčil sa vám článok?