Úrad za asistencie policajtov „poupratoval“ priestor na Osuského, kde žijú ľudia bez domova. Aký to malo zmysel?

12.10.2020

Zdroj: FB Petržalka

Páčil sa vám článok?

Ľudia bez domova na parkovisku na Osuského v Petržalke: niektorí miestni im nosia jedlo, ďalších vytáčajú do nepríčetnosti. Práve na ich podnet prišiel minulý týždeň pracovník samosprávy v spoločnosti upratovacej čaty, štyroch mestských policajtov a dvoch ťažkoodencov, „poupratovať“.

„Situácia s ľuďmi bez domova na Osuského ulici bola podľa mnohých neúnosná, aj preto začala Mestská polícia po obhliadke parkoviska konať a oslovila mestskú časť o súčinnosť. Na jej podnet pracovníci Referátu správy verejných priestranstiev mestskej časti prišli v stredu 7.10. na miesto a začali neporiadok likvidovať za prítomnosti a s vedomím ľudí bez domova. Do zberného dvora odviezli len nadrozmerný odpad (matrace, stoličky, kočíky), ktorý najviac zaberal a znečisťoval okolitý priestor,“ informovala nás Mária Halašková z komunikačného oddelenia Petržalky.

„Neporiadok bol odstránený na podnet Mestskej polície, ktorá vyhodnotila, že išlo o spáchanie priestupku za znečistenie verejného priestranstva, preto vo veci konala a priestor v súčinnosti s mestskou časťou čiastočne vypratala,“ dodala. 

Jeden z prítomných ľudí bez domova, čo tu žijú, má iný príbeh. „Že vzali kočíky, čo sem navozil pár, čo tu tiež žije a živí sa vyberaním vecí z kontajnerov a ich odnášaním do zberu, mi neprekáža. Nie je však v poriadku, že nám vzali aj pre nás vzácnu vodu, jedlo, hygienické potreby a zimné oblečenie,“ hovorí Pavel.

„Oznámili nám, že si máme do tašky zobrať, čo je naše, a ostatné vyhodia. Pišta, ktorý nemôže chodiť, ich musel presviedčať, aby mu nezobrali barle a vozík, mne chceli odtiahnuť auto. Je pojazdné, poistené, nemá však EK a STK. Lenže ja v ňom mám zamknuté veci, aj slušnejšie oblečenie. Hovoril som im, že keď ich vyložím, bude tu ešte viac neporiadku. Zachránil som ho, od policajtov som dostal 60 dní, aby som si zaplatil EK a STK. Matrac som zachránil tiež, ale len preto, že som na ňom sedel. Mali sme šťastie, že som vtedy nebol mimo, inak by som tu už nenašiel nič. S Pištom tu nerobíme nič zlé, Pišta dostáva dôchodok, ja brigádujem, prečo nás takto zastrašujú a neriešia tých, čo tu skutočne robia neporiadok? Kvôli nám dvom muselo prísť šesť policajtov? To jedlo a hygienu, tu nám nemuseli brať. Čakal by som, že pán zo sociálneho oddelenia usmerní upratovaciu čatu, čo nám môžu zobrať a čo nie, ale nechal to celkom na nich....“

Zdroj: I.J.

Súčasná situácia na parkovisku Osuského - ani po nedávnom upratovaní, odtiaľto ľudia tu žijúci, neodišli... 

Tak si teraz predstavte, že piknikujete s priateľmi v parku, máte tam rozložené jedlo, deky, stoličky, stoly, a odrazu prídu dve autá, z nich vystúpi päť ľudí v sprievode policajtov a oznámia vám, že si máte pobaliť do tašky, čo je vaše, pretože ostatné zoberú a vyhodia. Nepredstaviteľné. Ak však ide o ľudí bez domova, ktorí bivakujú na parkovisku rovno pod domom, odrazu máme iný meter. „To je iné! To v parku sú predsa naše veci a hentí tam majú len odpad. Im to úrady a polícia spraviť môžu. Na parkovisku nemajú čo hľadať, robia tam len bordel, nech idú inde!“ sme presvedčení.

Petra Červená z OZ Vagus (združenie sa venuje ľuďom, ktorí prišli o svoj domov) tvrdí, že aj ľudia bez domova majú právo na to, aby boli upovedomení, že sa chystá „upratovanie“ a mohli sa zariadiť. „Snažíme sa apelovať napríklad na developerov, ktorí sa chystajú stavať na miestach, kde žijú ľudia bez domova, aby situáciu s nimi komunikovali včas a oni mali dostatočný čas sa na zmenu pripraviť. Je to minimum, čo sa dá pre ľudí urobiť. Podarilo sa nám takouto komunikáciou dopad takejto situácie na ľudí bez domova zmierniť a náš tím sociálnych pracovníkov im bol podporou,“ hovorí. „Jedným z riešení je aj zapojiť ľudí bez domova, pristaviť im kontajner a nechať ich, aby si svoje veci mali čas upratať sami.“

„V tomto prípade máme za to, že polícia aj MČ postupovala v súlade so zákonom za účelom vyriešenia problému s ľuďmi bez domova, ktorí tu vykonávajú potrebu, zanechávajú po sebe odpadky, konzumujú alkohol a vytvárajú tak nezdravé a v neposlednom rade aj neestetické prostredie pre obyvateľov z okolia,“ hovorí Mária Halašková.

Zdroj: FB Petržalka

Zmizli aj kočíky a upratovacia čata chcela odstrániť aj automobil, ale majiteľovi sa ho podarilo aspoň na čas uchrániť...

​Ľudí na tomto mieste navštevujú pracovníci Vagusu v rámci terénnej služby Streetwork. „Nikto nám však o pláne takto riešiť situáciu nedal vedieť, a tak sme s ľuďmi na túto tému nemali možnosť hovoriť. Podľa ich vyjadrení však nešlo len o neporiadok v okolí, ale o veci, ktoré potrebujú k svojmu dennému fungovaniu ako vodu, hygienu, zimné oblečenie, ktoré budú musieť opätovne zháňať,“ hovorí Petra Červená. Navyše v Petržalke je podľa nej pre ľudí bez domova k dispozícii málo služieb. Ich združenie prevádzkuje denné centrum, kde majú títo ľudia raňajky, obed, oblečenie, sprchu, záchod, ošetrovňu, sociálnych poradcov. „Naše denné centrum aj nocľaháreň sú však pre týchto ľudí, ktorí riskujú pokutu v MHD - ďaleko. V Petržalke je Spoločnosť Misionárky lásky - Matky Terezy. Hygienické zariadenie, ktoré prevádzkujú je však dočasne zrušené. Niečo ako verejné toalety tiež neexistuje.“

Zdroj: Marián Dekan

​Vecí z parkoviska viditeľne ubudlo, ale situácia sa tým nijako nevyriešila... 

„Týmto ľuďom sa zo strany mestskej časti pravidelne, prostredníctvom sociálnych pracovníkov, poskytuje sociálne poradenstvo, odporúčajú sa im sociálne zariadenia, kde môžu prenocovať. No oni našu pomoc vo väčšine prípadov odmietajú,“ tvrdí zas Mária Halašková z miestneho úradu, pričom dodáva, že mestská časť ani iná štátna a verejná moc nemôže nútiť ľudí bez domova nezdržiavať sa na konkrétnom verejnom mieste. A tí z Osuského sa preč nechystajú.
Takže... aký mal celý „upratovací akt“ zmysel? Možno len predpokladať, že znepríjemniť týmto ľuďom tunajší pobyt natoľko, že sa presunú inde. A bude po probléme. Je však toto riešenie? Skôr to pôsobí ako akt zúfalstva, keď od polície a samosprávy žiadajú miestni obyvatelia, aby situáciu riešili, lenže oni, bohužiaľ, nevedia ako.

„Represia v tomto prípade nepomôže, zhoršuje im už tak zložitú situáciu a výsledok je len to, že ľudia nemajú inú možnosť len sa presunúť na iné miesto, čo ich situáciu nerieši,“ domnieva sa Petra Červená.
Kto má riešenie na bezdomovectvo? V ideálnom svete by Pavel získal sociálne bývanie a Pišta, ktorý nevládze chodiť, miesto v útulku pre dlhodobo chorých alebo v domove sociálnych služieb. V slovenskej realite je však aj pre bežného človeka problém získať takéto miesto.

Zdroj: FB Bratislava - Petržalka

Niektorým obyvateľom žijúcich v okolitých domoch sa nepáčilo, že v ich susedstve vznikla a stretáva sa takáto komunita...

​Bratislava nedávno rozbehla pilotný projekt podľa vzoru Fínska, tzv. „housing first” (bývanie ako prvé). Základom je predpoklad, že ak sa človeku uspokojí potreba bývania, je schopný sa vrátiť do bežného života. Výsledky sú dobré, lenže v Bratislave sa nachádza zhruba 2000 sčítaných ľudí bez domova, pričom reálny odhad je dvojnásobok...
(in)

Páčil sa vám článok?