Aký „krásny“ pohľad - k nefunkčnému oplotenému ovocnému sadu v Petržalke pribudlo oplotené parkovisko

7.10.2020
0
Páčil sa vám článok?

Keď na jeseň minulého roka odštartovalo mesto projekt Mestský ovocný sad, obyvatelia Macharovej ulice v Petržalke sa potešili. Areál mal byť pre verejnosť otvorený v apríli 2020. Dodnes sa však miestni prechádzajú okolo nefunkčného sadu obohnaného mobilným plotom, ktorý im už „trocha“ lezie na nervy. Pred pár dňami scenériu ešte vylepšil ďalší plot -  pôvodne rezidenčné parkovisko zmenila mestská časť na parkovisko pre vraky.  

S veľkým jednohektárovým priestorom medzi Macharovou a Panónskou cestou, v blízkosti železničnej trate, malo mesto veľké plány. V decembri minulého roka pripravili záhony, osadili koly, pripravil plochy na vŕbové oplotenie a začali s výsadbou. V pláne bolo vysadiť tam viac ako 75 odrôd ovocných stromov a desiatky odrôd ovocných krov a bylinných záhonov. Na jar tohto roka chceli budovať osvetlenie, chodníky, osadiť búdky pre vtáčiky, kompostovisko, hmyzie hotely a tiež lavičky, smetné koše a informačné tabule.

Je október, vŕbové oplotenie je miestami zničené, miestami neviete, či ešte žije alebo už vyschlo. Niekoľko suchých drevín je zrezaných na torzo. Mali byť do nich navŕtané otvory a slúžiť ako hmyzie hotely. Slúžia? Nikto netuší.

Zdroj: Marián Dekan

Vŕbové oplotenie. 

Mladé stromy v areáli sú na tom lepšie ako (ne)živý plot, nájdete aj vyschnuté, ale v mestských podmienkach nie je možné, aby sa ujali všetky. „V Mestskom ovocnom sade prebieha štandardná údržba určená pre parkovo upravované plochy. Pozostáva z kosby, pletia záhonov, zálievky drevín a orezu ovocných drevín. Počas tohtoročnej jesene dôjde k výmene vyschnutých drevín a krov a rovnako bude nahradená časť vŕbového plota,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Zdroj: Marián Dekan

Stromčeky sú na tom lepšie. 

Jarné vízie  - vybudované chodníky, osvetlenie, lavičky, smetné koše, informačné tabule... - sa však evidentne nerealizovali a vy nerozumiete, prečo je nutné, aby boli hnusným mobilným plotom oplotené len stromy, pár nízkych lavičiek a náznaky záhonov. „Mobilné dočasné oplotenie bude odstránené začiatkom budúceho roka, kedy ho nahradí oplotenie trvalé,“ reagovala hovorkyňa.

Zdroj: Marián Dekan

​​Okolo areálu stojí mobilné oplotenie. 

Je pravda, že magistrát sa už na začiatku projektu netajil tým, že ovocný sad bude z prevažnej väčšiny oplotený a verejnosti prístupný pod dohľadom na organizované akcie. Teda žiadny voľný zber bylín podľa ľubovôle, hlavným účelom mala byť aromaterapia a „pastva“ pre včely.

Areál mal byť dostupný pre ľudí, ktorí sa zapoja do komunitného života a do starostlivosti o sad. „Priestor bude využívaný komunitou, a  to na vzdelávanie, relax, zber plodov, rôzne kurzy, napr. kosenie kosou a  ďalšie vzdelávacie aktivity,“ tvrdil nám minulý rok vtedajší hovorca magistrátu, pričom dodal, že v budúcnosti by tu mohlo byť aj malé pódium na prednášky či premietanie.

Zdroj: Marián Dekan

Predstavy sa zrejme príliš nezmenili. „Projekt zbrzdila situácia spojená s koronavírusom, avšak naďalej na ňom pracujeme a aktuálne okolo ovocného sadu vzniká komunita, ktorá preberie starostlivosť o ovocný sad a bude pokračovať v komunitných aktivitách,“ informovala nás aktuálna hovorkyňa.

Paradoxný pohľad

K hnusnému kovovému plotu, ktorý teda odtiaľto nezmizne minimálne ďalšie tri mesiace, pred pár dňami pribudol ďalší –   pôvodne rezidenčné parkovisko zmenila mestská časť na parkovisko pre vraky. V tomto priestore sa tak vedľa seba paradoxne ocitli dve diametrálne odlišné aktivity.

Zdroj: Marián Dekan

Najnovšie tu pribudlo i vrakovisko. 

Niektorým miestnym došli nervy. „Tento rok ste nám presne v okolí Macharovej oplotili zeleň, vraj tam má vzniknúť Petržalský ovocný sad a pre ľudí sprístupnený v apríli 2020, do dnešného dňa obchádzame oplotenú trávnatú plochu, pretože v podstate sa tam nič nedeje, zasadené stromčeky sú polomŕtve a nejaká údržba tam viac nie je ako je a ešte nám chcete na ulicu dotiahnuť nejaké zhnité autá, o ktoré sa vlastný majiteľ nepostaral, a zobrať tak parkovanie, do ktorého ste, mimochodom, už investovali pri kreslení čiar. Kedy ste o tom chceli informovať dotknuté ulice a obyvateľov? Viete čo, vy všetci, čo ste o tomto super nápade rozhodli, zoberte si vraky áut pod svoje okná a kochajte sa krásou na zhnité autovraky. Neverím, že sa odtiaľ ešte niekedy pohnú preč. Dajte termín, kedy to bude zas v pôvodnom stave, a buďte takí čestní, že svoje slovo aj dodržíte,“ napísala v diskusii k parkovisku na facebookovej stránke mestskej časti nahnevaná obyvateľka.

Zdroj: Marián Dekan

Sčasti právom. Mobilné oplotenie sadu je otrasné. Na druhej strane má táto časť Petržalky šťastie aj na ďalšie, stále dostupné zelené plochy, pripravuje sa tu napríklad revitalizácia Šrobárovho námestia, na ktorú významne prispel aj štát.

Je to zároveň lokalita, kde nie je taký problém s parkovaním ako vo zvyšku Petržalky. Ak sa z toho dôvodu rozhodla mestská časť „upratať“ vraky sem a odtiaľto riešiť ich odstraňovanie. „Opakovanými kontrolami bolo zistené, že v oblasti Macharova, Pifflova a Wolkrova je pravidelne nevyužívaných viac ako 100 parkovacích miest (najmä parkovisko Macharova a ulica smerom k MŠ). V iných oblastiach Petržalky je voľných miest výrazne menej (niekde nie sú, bohužiaľ, žiadne), a preto sme sa rozhodli čiastočne zlepšiť parkovacie podmienky v týchto oblastiach,“ vysvetlila samospráva na svojej facebookovej stránke.  

Nápad je to dobrý a mnohí Petržalčania ho vítajú. Možno by aj obyvatelia Macharovej mali väčšie pochopenie pre verejný záujem, keby ich už rok nefrustrovalo oplotenie priestoru, ktorý mal byť Mestským ovocným sadom.

(in)

Páčil sa vám článok?