Ako chce zmeniť mestskú políciu jej nový šéf Miroslav Antal?

28.9.2020

Zdroj: FB M.A.

Páčil sa vám článok?

Podľa jej nového náčelníka má byť Mestská polícia v Bratislave moderným, profesionálnym a dôveryhodným poriadkovým útvarom, ktorý svojou činnosťou bude výrazne prispievať k budovaniu pocitu bezpečia občanov a návštevníkov hlavného mesta.

Vo svojej vízii vedenia bratislavskej mestskej polície to uviedol jej nový náčelník Miroslav Antal, ktorý sa funkcie ujme od začiatku budúceho roka.

Antal chce spracovať akčné plány preventívno-poriadkových opatrení pre exponované lokality v Bratislave. "Ich obsahom by malo byť najmä stanovenie postupov, síl a prostriedkov, reakčných časov i popisov," spresnil vo svojej vízii zverejnenej na webe hlavného mesta. Riešiť by sa podľa neho mala aj forma spolupráce s inými subjektmi, ako je štátna polícia, finančná správa, inšpektorát práce, občianske združenia či samospráva.

"Cieľom plánovania je pripravenosť mestskej polície na rôzne (bezpečnostné) situácie, určenie konkrétnych úloh pre centrálny dispečing, veliteľov expozitúr, zásahovej jednotky, jazdeckej polície a kynológie, veliteľov zmien i policajtov v teréne, vrátane stanovenia reakčných, respektíve výjazdových časov," uviedol.

Nový náčelník deklaruje, že chce na Stavbárskej ulici vo Vrakuni, v okolí obytného domu známeho ako Pentagon, riešiť bezpečnostnú situáciu. Podotýka však, že sa to nezaobíde bez komplexného prístupu všetkých zainteresovaných. Ako opatrenia v tejto časti mesta navrhuje hliadkovú činnosť a zvýšený výkon služby v exponovaných dňoch a časoch. Využiť chce systém komunitnej práce, koordináciu síl a prostriedkov s Policajným zborom, spoluprácu s mestskou časťou, záujmovými združeniami, dotknutými domovými správami či spoločenstvami. Avizuje snahu rozšíriť kamerový systém a dopĺňať chýbajúce osvetlenie, zriadiť nízkoprahové centrum i zvážiť možnosť zriadenia okrskovej stanice mestskej polície.

Dejiskom viacerých násilných incidentov, z ktorých sa niektoré skončili aj tragicky, je Obchodná ulica v centre Bratislavy a jej okolie. Antal by chcel zvýšiť hliadkovanie v problémových dňoch i časoch a koordinovať činnosť so štátnou políciou. Vyhotoviť chce aj akčný plán preventívno-poriadkových opatrení pre túto lokalitu, vytypovať kritické miesta a predkladať návrhy na doplnenie bezpečnostných kamier i chýbajúceho osvetlenia. Vo svojej vízii píše o posilnení personálnych kapacít zásahovej jednotky mestskej polície a o vytvorení spolupráce s majiteľmi prevádzok a nehnuteľností či s miestnymi občianskymi združeniami.

V rámci personálneho rozvoja mestskej polície v hlavnom meste plánuje nový náčelník zvýšiť počet policajtov, prípadne vhodnou organizačnou zmenou dosiahnuť optimalizáciu ich počtu na jednotlivých pracoviskách. Dôraz kladie na zvýšenie počtu policajtov v uliciach, a to aj za existujúceho personálneho stavu. "Príslušníci mestskej polície musia byť videní v každej časti Bratislavy," tvrdí.

Zvážiť chce aj nový systém rozmiestnenia síl a prostriedkov s cieľom garancie času príchodu hliadky mestskej polície na miesto udalosti. Vo vízii píše tiež o stanovení kritérií hodnotenia policajtov, o dôraze na odbornosť policajtov a nevyhnutnosť ich pravidelného odborného vzdelávania. Rovnako chce dosiahnuť úpravu webovej stránky mestskej polície a skvalitnenie poskytovaných informácií.

(TASR)

Páčil sa vám článok?