VIDEO "Separovanie" odpadu po slovensky: Šup všetko do jedného vreca

22.9.2020
0

Zdroj: FB Lamačania

Páčil sa vám článok?

Dávate si námahu s triedením odpadu, nie je vám zďaleka jedno, čo sa s ním deje a vhodíte ho vždy do správnej nádoby? Robia tak aj mnohí obyvatelia bratislavského Lamača, a preto u nich dosť veľké rozhorčenie vyvolalo video, na ktorom videli, čo sa s odseparovaným odpadom vhodeným do menších košov následne deje.

Zber separovaného odpadu na Malokarpatskom námestí v Lamači nakrútil a zverejnil na sociálnej sieti miestny obyvateľ Marek. Ľudia majú možnosť hodiť svoj odpad do vyhradeného smetného koša, teda plast do nádoby na plast, papier k papieru, dnes už je to bežná realita. O to väčšie prekvapenie však u obyvateľov tejto mestskej časti Bratislavy vyvolalo video, na ktorom videli, ako sa odpad následne zbiera. K nádobám prišli pracovníci firmy zbierajúcej odpad s jedným vrecom, do ktorého bez mihnutia oka vsypali obsah viacerých nádob. 

"Fakt ma zaujíma, načo máme v Lamači pekné koše na separovaný odpad? Sú len na okrasu/oblbnutie ľudí, že aj v Lamači sa separuje. Koľko stál každý jeden dizajnový pekný kôš? Ak ste v Lamači, vôbec nerozmýšľajte, do ktorej časti koša hodíte plast, sklo alebo papier," okomentoval svoje video Marek.

"Takto sa tu „separuje” dlhodobo, akurát dnes som to stihol natočiť. Nie je to jednorazové pochybenie a osobne si myslím , že to nie je chyba pánov, čo tie smeti zvážajú. Je to proste slovenská klasika," dodal.

"Celé zle a ja nútim moje štvorročné dieťa separovať presne do tých košov," reagovala Monika a viacerí sa pridali, že konajú rovnako.

VIDEO: Separovanie odpadu v Lamači:

"Môžu to spraviť jedine v pripade, ak usúdia, že triedený odpad je znehodnotený na viac ako 40%. Ale tu nič neusudzovali a proste to hodili do jedného vreca," komentovala video aj miestna poslankyňa Veronika Hagovská, ktorá má v gescii životné prostredie. "Požiadala som úrad, aby spravili aj nejaký edukatívny príspevok pre občanov na FB mestskej casti. Lebo verím, že priestor na zlepšenie je aj tam. Tu však jasne došlo k pochybeniu zo strany pracovníkov firmy," vyjadrila sa poslankyňa pre bratislavskenoviny.sk.

O vysvetlenie, ako sa také niečo môže diať, sme požiadali aj miestny úrad. "MČ Bratislava - Lamač má na vývoz odpadu z malých smetných košov zazmluvnenú dodávateľskú firmu. Podľa vyjadrenia zástupcu firmy majú ich zamestnanci pri výkone činnosti odpad z nádob na triedený odpad deliť podľa jednotlivých zložiek (takéto nádoby sú iba dve a to na Malokarpatskom námestí). Pokiaľ je však tento odpad znečistený iným odpadom, než na aký je táto nádoba určená, ide už o zmesový komunálny odpad a je s ním aj podľa toho nakladané, čo je pravdepodobne aj tento prípad, reagoval pre bratislavskenoviny.skIng. Marek Poláš, odborný referent životného prostredia a odpadového hospodárstva miestneho úradu.

"Pri najbližšom vývoze bude zo strany MÚ Lamač vykonaná kontrola jednotlivých druhov odpadov umiestnených v nádobách na triedený odpad, aby bola jasná predstava, aký odpad a v akom množstve v týchto nádobách končí a podľa toho bude určený ďalší postup," dodal. 

(ms)

Páčil sa vám článok?