Výborná správa: Od soboty môžete zdarma navštíviť legendárnu budovu Lekárne u Salvátora

18.9.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ikonická budova Lekárne u Salvátora na Panskej ulici bude od soboty 19. septembra prístupná širokej verejnosti. Môžete si tu pozrieť výstavu fotografií, ktoré zachytávajú staršiu podobu tejto legendárnej bratislavskej budovy.

"Záleží nám na tom, aby ikonické stavby, ktoré tvoria identitu nášho mesta, boli chránené a zmysluplne využívané. Preto sme veľmi radi, že sa nám počas tohto leta podarilo získať budovu Lekárne u Salvátora do stopercentného vlastníctva," informoval magistrát na sociálnej sieti.

Budovu čaká ešte komplexná rekonštrukcia, no aktuálne magistrát spolu s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave pripravil v jej priestoroch výstavu fotografií, ktorá  sprítomní dávnu podobu tejto budovy. Od 19. septembra do 31. októbra sa tak môžete denne s výnimkou pondelka od 10:00 do 18:00 zoznámiť s históriou tejto budovy priamo na Panskej ulici 35. Vstup je voľný. 

Zdroj: Magistrát

​V interiéri nainštalovali výstavu.

Budovu Lekárne u Salvátora dal v roku 1904 postaviť bohatý prešporský lekárnik Rudolf Adler. Obrazovú výzdobu stropov vytvorila maliarka - jeho dcéra Róza. Doslova pokladom lekárne sa stal barokový nábytok z roku 1727, ktorého rozmerom sa prispôsobila aj stavba budovy na začiatku 20. storočia. Lekáreň spolu s krásnym nábytkom prežila všetky režimy: Rakúsko – Uhorsko, prvú Československú republiku, vojnovú republiku 1939-45 i vládu komunistov. Na mieste slúžila až do roku 1996. Pri riešení reštitučných nárokov zanikla, neskôr došlo k privatizácii časti budovy, ktorá odvtedy viackrát zmenila majiteľa a následne roky chátrala. Na budove sa dodnes vyníma socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho a názov lekárne v slovenskom, nemeckom a maďarskom jazyku. Zachovali sa i pôvodný strop a podlaha.

Vzácny stovky rokov starý nábytok odkúpil od jeho vtedajšej majiteľky v roku 1996 trenčiansky podnikateľ, ktorý ho na protest proti vysokému nájmu zo strany mesta demontoval, následne skončil zakonzervovaný v sklade v Trenčianskach Tepliciach. Dnes už nábytok vlastní vášnivý zberateľ Erik Kovács z Nového Mesta nad Váhom. Ten dokonca vybudoval farmaceutické múzeum Salvator, ktoré je na centimeter presne vernou kópiou ikonickej bratislavskej lekárne a to dokonca s originálnym nábytkom. Kovács deklaruje, že je ochotný sa s mestom dohodnúť na podmienkach vrátenia mobiliáru do Bratislavy.

(ms)

Páčil sa vám článok?