Školami v Ružinove sa šíri koronavírus. Starosta Chren prezradil detaily

7.9.2020

Zdroj: J. G.

Páčil sa vám článok?

Stúpajúci trend pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 sa pochopiteľne prejavil aj v bratislavských školách. Ako to je v Ružinove, prezradil starosta Martin Chren.

"Keď som koncom augusta písal, že pri počte vyše 7000 detí v našich školách a škôlkach nie je otázkou či, ale kedy korona prepukne, netušil som, že sa veci pohnú tak rýchlo. Žiaľ, hýbu sa. V tejto chvíli sa už štyri naše školy nachádzajú v oranžovej zóne," informoval na sociálnej sieti Chren s tým, že jeho slová netreba brať ako šírenie paniky. 

Minulý týždeň museli v Ružinove uzavrieť MŠ Haburská 4, a to kvôli pozitívne testovanému dieťaťu, ktoré tam chodilo počas posledného prázdninového týždňa. Pozitívne testovaní boli aj dvaja spolužiaci tohto dieťaťa.  "Žiaľ, hoci je to už niekoľko dní, doteraz nepoznáme výsledky testov ďalších detí a ani učiteľov z tejto škôlky a niektorí z nich dostanú termíny na testy až zajtra. Dnes v podvečerných hodinách potvrdili epidemiológovia z RÚVZ pani riaditeľke, že táto materská škola musí zostať uzavretá až do 13. septembra," informoval starosta. 

Dodal, že počas dnešného dňa sa do rizikovej zóny dostali aj ďalšie školy a škôlky. V ZŠ Borodáčova a v ZŠ Ostredková sú po jednom prípade pozitívne testovaného rodiča detí. V ZŠ Borodáčova bolo potrebné z dôvodu menšej skupiny žiakov v triede upraviť vzdelávanie danej triedy na dištančnú formu. V ZŠ Ostredková fungujú bez obmedzení, zvyšujú však pozornosť.

"V ZŠ Nevädzová máme prípad pozitívne testovaného pedagogického zamestnanca. Niekoľko kolegov zostáva v domácej karanténe a čaká na testy. Opatrenia, ktoré boli škole uložené, sa zatiaľ nijako netýkajú detí z tejto školy. V ZŠ Mierová máme jedného pozitívne testovaného žiaka. Ide práve o spolužiaka dieťaťa z MŠ Haburská 4, boli spolu posledný prázdninový týždeň v tejto škôlke. V súlade s pravidlami, jeden prípad nákazy neznamená, že by sa škola alebo trieda mali zatvárať, sprísňujú sa však prevádzkové opatrenia," priblížil Chren.

V jednej ďalšej základnej škole je prípad pozitívne testovaného dieťaťa, ktoré zatiaľ v septembri do školy nenastúpilo. Koncom leta však mohlo mať kontakt s niektorými spolužiakmi. Dodnes sa však žiadne šírenie vírusu z tohto zdroja neprejavuje. 

Vo všetkých týchto prípadoch školy pokračujú v prevádzke a ich riaditelia komunikujú s RÚVZ a prijímajú opatrenia podľa manuálu z ministerstva. "Zdôrazňujem - pokiaľ je prípad len jedného podozrenia, či pozitívne testovaného žiaka, rodiča alebo učiteľa, školy ani konkrétne triedy sa zatvárať nemusia," dodal.

Podozrenia na ochorenie z dôvodu príznakov alebo kontaktu mali aj v dvoch ďalších škôlkach. V jednom prípade však už vedia negatívny výsledok pedagogického zamestnanca, išlo zrejme len o bežnú chrípku, v druhom prípade ide len o kontakt učiteľa s človekom, ktorý mal kontakt s pozitívne testovanou osobou - učiteľ zostáva bez príznakov v domácej karanténe a čaká na otestovanie, riziko možnosti šírenia nákazy z tohto zdroja považujeme za nízke.

"Viem, že tieto informácie môžu vyznievať hrozne, ale prosím, ide skôr o to, že veci fungujú ako majú, že máme dobrý prehľad o situácii a okamžite prijímame náležité opatrenia. Chcem vyjadriť vďaku našim riaditeľom a riaditeľkám, ktorí naozaj prežívajú stresové situácie. Pri 7000 deťoch a 1000 zamestnancoch našich škôl a škôlok je predstava, že nás korona obíde, len zbožným prianím. Oveľa nervóznejší by som bol, ak by sme nemali žiadne informácie a riaditelia by nerobili nič," uzavrel starosta. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?