FOTO a VIDEO Na linku 61 nasadia nové autobusy so špeciálnymi letiskovými úpravami: Čo v nich pribudlo?

27.8.2020
Šoféri autobusov linky 61

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Autobusy disponujú vysokovýkonnou klimatizáciou či sklami, ktoré znižujú prehrievanie interiéru. Novinkou sú aj nové vnútorné informačné panely, ktoré na prestupných uzloch majú zobrazovať aktuálne odchody ďalších liniek v reálnom čase.

Bratislavský dopravný podnik po prvýkrát zaraďuje do premávky vozidlá so špeciálnou úpravou na prepravu batožiny, ktoré sú najmodernejšie, akými odteraz disponuje. Jedenásť 18-metrových autobusov Solaris New Urbino 18 má priniesť oveľa kvalitnejšiu úroveň cestovania MHD.

"Hromadná doprava je pre nás prioritou a chceme dosiahnuť, aby ľudia nechali autá doma a prestúpili z nich do autobusov a električiek. Iba vtedy sa nám podarí odľahčiť mesto a dosiahnuť kvalitné životné prostredie. Aby sa tak mohlo stať, potrebujeme ľuďom prinášať kvalitnú službu. Latku, ktorú sme nastavili týmito modernými vysokofunkčnými autobusmi určite nehodláme znižovať v budúcnosti, " povedal na dnešom brífingu primátor Matúš Vallo. 

Zdroj: nc

​Flotila nových autobusov Solaris New Urbino 18, dokopy dopravný podnik obstaral 11 kusov takýchto vozidiel

"Veľkokapacitné autobusy, ktoré boli pôvodne nasadené na linke 61 presúvame na linky 83 a 84, čím zvýšime dvojciferne ich kapacitu," informovala nás hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová s tým, že nové autobusy spohodlnia život ľuďom aj na bežných trasách do školy či do práce, keďže linka 61 premáva širším centrom mesta, čiže nebudú len pre cestujúcich, ktorí cestujú do zahraničia alebo iných miest v rámci letiska a hlavnej stanice.

V nových autobusoch pribudli nové sedadlá s nenasiakavým poťahom, nabíjacie USB porty, možnosť bezpečného uchytenia bicykla, možnosť nástupu s kočíkom do dvoch dverí (2. a 3.), trvácne vyhotovenie interiérových obkladov, pripojenie na WiFi, vonkajšie hlásiče pre slabozrakých a nevidiacich, funkciu prikľaknutia vozidla (kneeling) pre pohodlný nástup či antibakteriálne nerezové tyče.

Medzi ďalšiu výbavu patrí kamerový systém, integrované sčítače cestujúcich, ktoré dopravnému podniku umožňujú pracovať s väčším množstvom presnejších údajov o cestovaní, a integrované platobné terminály, vďaka ktorým bude v blízkej budúcnosti v týchto vozidlách možné platiť za cestovanie aj bezkontaktnou platobnou kartou.

Nové autobusy disponujú aj vysokovýkonnou klimatizáciou a determálnymi sklami, ktoré znižujú prehrievanie interiéru. V informačnom systéme vozidla pribudli dve novinky a to farebné vonkajšie transparenty s vysokosvietivými LED a nové vnútorné informačné panely, ktoré na prestupných uzloch zobrazia aktuálne odchody ďalších liniek v reálnom čase.

Podľa slov predsedu predstavenstva dopravného podniku Martina Rybanského nové nízkopodlažné autobusy dopravný podnik obstaral koncom minulého roka, teda ešte pred príchodom koronakrízy. ​Obstaraním týchto vozidiel dosiahli úsporu vo výške vyše 15-tisíc eur na jednom vozidle v porovnaní s minulými nákupmi.

Zdroj: nc

​Riešenie úložného priestoru pre batožinu DPB požadoval z dôvodu ich nasadenia do premávky na tzv. letiskové linky, čím prispejú k vyššej kultúre cestovania aj v časoch nárazových príletov.

„Príchodom nových vozidiel Solaris New Urbino do Bratislavy sa začala napĺňať vízia mesta i Dopravného podniku Bratislava o kvalitatívnom skoku pri cestovaní hromadnou dopravou pri dodržaní princípov hospodárnosti a efektivity vynaložených finančných zdrojov. Je pred nami ešte dlhá cesta, avšak iba prostredníctvom nej dokážeme verejnosti ponúknuť atraktívny spôsob prepravy po meste ktorý je ekologický, časovo úsporný, ekonomický, no najmä komfortný,“ informoval Martin Rybanský.

Vodiči, ktorí budú nové autobusy obsluhovať, sa novému prírastku do vozového parku tešia. Povedali, že na tejto linke sa často vozia aj "problémovejší cestujúci", tak dúfajú, že tento problém sa v budúcnosti vyrieši. "Všetky novinky týchto vozidiel uvidíme až počas bežného používania, keď budú autobusy v plnej prevádzke, " povedal nám vodič bratislavskej MHD.

Zdroj: nc

​Zamestnanci dopravého podniku, vodiči linky 61 sa na nové jazdy veľkokapacitnými autobusmi tešia.

Zdroj: nc

 DPB od 2. septembra zároveň sľubuje posilnenie linky 61 zahustením jej intervalov.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​(nc)

Páčil sa vám článok?