Útočiace komáre: Mestské časti strácajú trpezlivosť. Prestanú sa spoliehať na magistrát a zasiahnu na vlastnú päsť?

20.8.2020
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Na ľudí i zvieratá útočia vo veľkom. Bratislavčania v ostatných dňoch čoraz intenzívnejšie pociťujú zhoršujúcu sa situáciu s namnoženými komármi, ktoré už útočia aj na miestach, kde to v minulosti nebolo zvykom. Starosta Devínskej Novej Vsi, nespokojný s doterajším postupom mesta, uvažuje o zásahu na vlastnú päsť a Záhorská Bystrica si na zásah už objednala aj firmu.

"Zaujímalo by ma, kedy sa konečne začne riešiť kalamitná situácia s komármi. Takto vyzeral pes po polhodinovej prechádzke a doslova kňučal a prosil, aby sme išli domov. Dcéra so synom radšej nechodí von vôbec, lebo malého tak doštípali, že celú noc nespal. Toto už nie je Ružinov, ale transfúzna stanica!" napísal na sociálnu sieť na stránku Ružinovské Echo rozhorčený pán Dušan a pridal i fotografiu svojho psa. Komáre sú už tak agresívne, že psovi údajne nepomáha ani repelent, ani špeciálny obojok. A to Ružinov patrí medzi tie menej postihnuté mestské časti

Zdroj: Dušan K.

​Takto vyzeral pes po polhodinovej prechádzke v Ružinove.

Riešenie alarmujúcej situácie s komármi je najmä v kompetencii magistrátu, možnosti mestských častí sú v tomto prípade obmedzené. Od nástupu nového vedenia Bratislavy sa na boj s kalamitou komárov zvolila nová, ekologicky nezávadná taktika, ktorej efektívnosť však vyvoláva už dlhšie rad otázok. Kým v minulosti sa "striekali" dospelé jedince chemickým prípravkom, ktorý likvidoval všetok hmyz bez rozdielu, po novom sa magistrát snaží použiť ekologický prípravok BTI. Ten sa aplikuje priamo do vody, v ktorej žijú larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý a neohrozuje ani zdravie ľudí. Pri používaní BTI je obzvlášť dôležité správne načasovanie, pretože tento prípravok eliminuje komáre výhradne v štádiu larvy. To v praxi znamená, že na jeho efektívne využitie je len pár dní, kým sa larvy zakuklia. Práve preto je nevyhnutné pri tejto metóde vykonávať pravidelný monitoring liahnisk tohto bodavého hmyzu a ak sa urobí chyba, zásah je už neúčinný.

Že je situácia v Ružinove, kde to predtým nebolo zvykom, náročná, nám potvrdil i tamojší starosta Martin Chren.  "V posledných dňoch evidujeme zvýšené množstvo sťažností zo strany Ružinovčanov, a to najmä v podvečerných a nočných hodinách. Podľa údajov, ktoré máme k dispozícii, sa však na území Ružinova nenachádzajú hniezdiská lariev. Komáre, žiaľ, nerešpektujú katastrálne hranice a prilietajú do Ružinova z Karpát a z iných mestských častí, preto by postreky u nás nemali zmysel," vyjadril sa pre banoviny.sk Chren.

Úplne iná situácia je zas v mestských častiach, kde sa komáre liahnu priamo v povodí riek. Ide napríklad o Devín, Devínsku Novú Ves, Rusovce  a ďalšie. V Devínskej Novej Vsi už napríklad starosta Dárius Krajčír stráca trpezlivosť a rozhodol sa nečakať na ďalší postup magistrátu. Pre občanov vypísal anketu, v ktorej môžu hlasovať, či vykonať chemický postrek proti komárom na vlastnú päsť.

"Na základe priebežného monitorovania stavu premnoženia komárov považujem súčasnú situáciu za mimoriadnu, keďže dochádza k značnému obmedzeniu ľudských aktivít a k zníženiu komfortu obyvateľov. Opakovane zaznamenávam žiadosti o urýchlené riešenie v súvislosti s premnožením komárov v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves. Vzhľadom na momentálny vývoj počasia sa nedá predpokladať samovoľné zlepšenie aktuálneho stavu," vyjadril sa pre banoviny.sk Krajčír s tým, že taktika magistrátu týkajúca sa zabránenia premnoženia komárov napriek snahe o čo najekologickejší prístup nevyšla podľa očakávaní.

Magistrát sa však aktuálne zasiahnuť zrejme nechystá, predvčerom oznámil, že  v Bratislave nebol v priebehu minulého týždňa zistený zvýšený stav aktívnych liahnisk komárov, nebolo teda potrebné objednávať dezinsekčný zásah BTI. "Za posledný týždeň naši odborníci zmonitorovali 18 rôznych lokalít, ktoré nepreukázali nadhodnotné limity lariev komárov. Aj najkritickejšie územia Moravy v Devíne a Devínskej Novej Vsi, taktiež územie Veľkého Zemníka, Rusoviec boli v priebehu dní 10. až 16. augusta podrobne monitorované a neboli zaznamenané nové liahniská. Lokality v povodí Moravy boli ošetrené v dňoch 8. a 9. augusta, 10. augusta sa práce dokončovali," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Krajčír sa však s týmto stanoviskom nestotožňuje. "S predmetným stanoviskom sa nestotožňujem a budem žiadať audit tejto politiky, aby sme sa podobnej situácii v budúcnosti vyhli. Viem, že je snahou mesta riešiť túto situáciu, no po dôslednom zvážení súčasného stavu môžem konštatovať, že zmena postupov sa prejaví najskôr v budúcom roku a to už teraz nepomôže," povedal nám.

Devínska Nová Ves preto po porade s odborníkmi zvažuje riešiť situáciu formou obmedzeného postreku lokálne. Na názor sa pýta občanov v ankete. "Zásah proti premnoženým komárom formou postreku je citlivá záležitosť po stránke ekologickej aj finančnej, preto sme sa rozhodli vytvoriť priestor pre anketu ohľadom dopytu obyvateľov po chemickom postreku... V prípade, ak sa rozhodnete pre likvidáciu premnožených komárov formou postreku, použijeme prostriedok najekologickejší a pre zdravie najmenej škodlivý..." oznámil svojim obyvateľom Krajčír na sociálnej sieti. V doterajšom priebehu ankety sa 86 percent hlasujúcich vyjadrilo za vykonanie chemického postreku.

Zdroj: Diana M.

​Larvy komárov vo vode v Devínskej Novej Vsi, ako ich nafotila miestna obyvateľka 8. augusta.

V podobnej situácii je, pokiaľ ide o populáciu komárov, i susedný Devín. Obyvatelia si sťažujú, že pobyt vonku sa stáva niekedy až nemožný a akurát čo najrýchlejšie prebehnú z auta do domu. Jeden z obyvateľov nám porozprával, ako jednou ranou zabil až sedem komárov. "Snažil som sa večer o cca 20.00 hodine rýchlo v tričku odomknúť dvere na mojom byte na Devínskej ceste, ale kým som našiel ten správny kľúč a mohol odomknúť, tak som mal na rukách množstvo komárov. Preto som jednou rukou, v ktorej som mal časopis Forbes na ich odháňanie, tresol po mojej druhej ruke a narátal som sedem zabitých a rozpučených komárov. Takže ako v tej rozprávke – raz čapil a sedem zabil," približuje Anton Martvoň. 

"Situácia je pre pokojný život neúnosná. Trpia ľudia i zvieratá, lebo komárov je rozmnožených toľko, že sa tlačia do bytov ešte aj cez štrbiny na sieťkach domov. Kamarát rybár mi dokonca povedal, že na Devíne ich už ani ryby nechcú, lebo sú ich prejedené. Ľudia nemôžu ísť po 17.00 hodine do záhrad a na terasy, lebo sú hneď posiati komármi. Tlačia sa do áut či autobusov a sú potom nebezpečné pre šoférov kvôli odpútavaniu pozornosti. Biologické postreky v Bratislave sú podľa môjho názoru absolútne neúčinné, v lesoch sa ich teraz vyliahne dokonca viac ako v močarinách, pričom vyliahnuté milióny komárov kladú nové vajíčka, takže neverím predpovediam magistrátu, že do dvoch - troch týždňov je po komároch..." dodáva. 

Zasiahnuť proti komárom a nečakať na ďalšie kroky magistrátu sa rozhodla aj Záhorská Bystrica.  "V súčasnosti sme zabezpečili dodávateľskú firmu, ktorá bude zabezpečovať a vykonávať postrek v krátkom čase v určitých lokalitách. Tento postrek sa bude vykonávať až po zverejnení termínu organizácií včelárov. Obyvatelia budú tiež informovaní cestou miestneho rozhlasu, zverejnením na web-stránke, facebooku a prostredníctvom aplikácie. Postrek sa bude vykonávať mimo chránených krajinných oblastí (CHKO). Bude sa realizovať vo večerných hodinách, v blízkosti lesov, najmä pozemkov s vysokou trávou a v bezpečnej vzdialenosti od detských ihrísk, ľudí a záhrad. Pevne veríme, že aspoň takto pomôžeme našim obyvateľom a eliminujeme niektoré liahniská komárov, i keď sa nedá zabezpečiť postrekom všetky lokality," informuje mestská časť na svojej webovej stránke.

Mestské časti sa však pri riešení problému obracajú aj na magistrát, ktorý to má vo svojej kompetencii. Tak urobila i Dúbravka. "Kalamitná situácia s komármi je v tomto čase problémom veľkej časti hlavného mesta a kraja. Nedokážeme si predstaviť, ako by sme to mohli vyriešiť lokálne . Postreky a riešenie situácie s komármi má v kompetencii hlavné mesto a samosprávny kraj. Mestská časť pravidelne o tomto probléme komunikuje s magistrátom. Už 10. júna žiadala mestská časť  o riešenie začínajúcej kalamitnej situácie s komármi. Urobila tak na základe podnetov obyvateľov týkajúcich sa množiaceho sa bodavého hmyzu – komárov. Mestská časť žiadala, aby bol v prípade potreby vykonaný dezinsekčný zásah vo vzťahu k hygienicko-protiepidemiologických opatreniam," povedala nám hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.

Komáre vo veľkom znepríjemňujú život aj obyvateľom Nového Mesta a to najmä v lokalite Koliby či Kamzíka, ako sme sa o tom presvedčili na vlastnej koži.

Pochopiteľne, tohto nepríjemného hmyzu je dosť i v Petržalke. "Pre mňa je to zvlášť nepríjemné, pretože moje telo na ich štípance reaguje dosť citlivo. Takto som dopadla, iba čo som prebehla v priebehu pár sekúnd od auta do vchodu," zdôverila sa nám Nikola a poslala fotografiu svojej ruky.

Zdroj: nc

​Takto vyzerá štípanec na ruke Nikoly, predstavte si, že ich za pár minút môžete mať na tele aj niekoľko desiatok.

Komárov majú viac ako obvykle aj v Rusovciach. "Mestská časť opätovne zaznamenala v uplynulých dňoch zvýšený nárast počtu komárov a s tým súvisiaci nárast podnetov zo strany obyvateľstva. Chápeme, že týmto sa výrazne znižuje komfort trávenia času v exteriéri, hlavne v podvečerných hodinách. Vzhľadom na ubezpečenie magistrátu, že neustále prebieha monitoring liahnísk komárov a tiež, že sme do dnešného dňa nedostali usmernenie z RÚVZ ohľadom vykonávania plošného postreku pre zamedzenie množenia komárov, mestská časť v súčasnosti odporúča svojim obyvateľom len individuálnu ochranu pred hmyzom," povedala nám starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová..

Naopak, východné časti Bratislavy, ako napríklad Vrakuňa, zatiaľ alarmujúci stav nehlásia, i keď situácia sa v súčasnosti začína meniť i tam. "Až do minulého týždňa sme nezaznamenali veľký problém, no po minulotýždňových zrážkach evidujeme zvýšený výskyt komárov i tu. Komunikujem s magistrátom, situáciu v našej mestskej časti monitorujú raz týždenne, naposledy robili prieskum 13. augusta a najbližšie ho majú vykonať dnes, prípadne zajtra. Ak sa ukáže zvýšený výskyt lariev komárov, vykonajú vo vybraných lokalitách zásah, ja som zatiaľ so spoluprácou s magistrátom spokojný," povedal nám starosta Vrakune Martin Kuruc. 

Stanovisko k aktuálnej situácii nám dnes poslala aj hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. Rozhodli sme sa ho zverejniť v plnom znení:

"Bratislava citlivo vníma situáciu s komármi a fakt, že dnes strpčujú život mnohým z nás. V boji s komármi sa mohlo mesto rozhodnúť pre cestu chemického alebo biologického postreku. Chemický postrek sme zavrhli, keďže je dokázané, že účinky týchto látok majú vážne škodlivé dopady na zdravie ľudí a okrem premnožených komárov hubia aj iné druhy živočíchov. 

Chemický postrek v chránených oblastiach – v Lužných lesoch, Malých Karpatoch alebo na Devínskej kobyle – ktoré sú okrem záplavových území zároveň hlavnými liahniskami, je pre mesto neakceptovateľný a v prípade lokalít s najvyšším stupňom ochrany ho zákon ani neumožňuje. 

Mesto preto pristúpilo k biologickému postreku prostriedkom BTI, ktorý je šetrný k zdraviu ľudí aj k životnému prostrediu a aplikujú ho aj v susednom Rakúsku, ktoré čelí rovnakému problému. Rozdiel medzi chemickým a biologickým postrekom je ten, že chemický ničí komárov a ten biologický ničí ich larvy skôr, ako sa z nich komáre vyvinú. Aby bol biologický postrek účinný, je potrebné systematicky monitorovať liahniská a aplikovať ho vtedy, keď sú komáre v štádiu larvy. To presne naši odborníci robia a za posledný mesiac sme tak vykonali 83 monitoringov rizikových lokalít. 

V období, keď sú klimatické podmienky pre komárov ideálne, máme len niekoľko dní na zachytenie lariev v štádiu, kedy biologickým postrekom vieme zasiahnuť. Preto v týchto podmienkach zintenzívňujeme aj monitoring. Vďaka systematickému monitoringu sme v posledných týždňoch zachytili aktívne liahniska a ihneď vykonali 18 zásahov s BTI v rôznych mestských častiach. Kontroly týchto zásahov potvrdili ich účinnosť, v mnohých prípadoch bolo zlikvidovaných až 100% lariev. Podľa denného monitoringu teda vieme kedy a kde treba zasiahnuť, ihneď zasahujeme a vieme aj vyhodnotiť účinnosť zásahov. 

Podarilo sa nám tak stlmiť premnoženie komárov v záplavových územiach, keď sa na konci júla z dôvodu zvýšenej hladiny vyliali viaceré vodné toky. V záplavových územiach sa nachádzajú aj ťažko dostupné plochy, kde by sa BTI mohlo aplikovať efektívnejšie z lietadla tak, ako to robia v Rakúsku. Slovenská legislatíva leteckú aplikáciu BTI zatiaľ neumožňuje, mesto pracuje na tom, aby to čo najskôr možné bolo. 

Zároveň je dôležité povedať, že aktuálne neexistuje efektívny spôsob, ako BTI aplikovať v rozsiahlych lesných porastoch, kde sa komáre liahnu napríklad v drobných nádržkách vody priamo v korunách stromov. 

V posledných týždňoch sa opakovala situácia z júla, keď prívalové zrážky spojené s vysokými teplotami vytvorili ideálne podmienky pre komáre v lesoch. Napríklad situácia vo vojenských lesoch na Záhorí je oproti minulému roku výrazne horšia. A práve tento problém, premnoženie druhov komárov liahnucich sa v stromoch a lesoch spôsobuje, že znepríjemňujú život aj na miestach, kde to nebývalo obvyklé.

Objavujú sa ankety a žiadosti, aby mesto voči nim zasiahlo. Inak ako chemicky to ale možné nie je. Mestské časti môžu o povolenie v prípadoch vyššieho stupňa ochrany o chemický postrek požiadať príslušné úrady sami a Mesto Bratislava im nebude prekážkou. Treba však v tejto súvislosti doplniť, že ak aj úrady kalamitný stav vyhlásia a chemický postrek povolia, nebude možné ho aplikovať v mnohých chránených územiach, kde sa väčšina liahnísk komárov práve nachádza a bude sa aplikovať prevažne v intravilánoch, kde sú tieto zdraviu škodlivé látky v priamom kontakte s obyvateľmi.

Aktuálna vlna komárov má životnosť približne tri týždne, tie biologicky už nevieme vyhubiť. Ale tak ako doteraz, naďalej monitorujeme liahniská a budeme aplikovať biologický postrek, keď sa vyskytnú ďalšie aktívne liahniská. Biologický postrek už teraz pomohol k tomu, že komárov nie je ešte výrazne viac."

O stanovisko sme požiadali aj ďalšie mestské časti. Článok budeme po získaní nových informácií aktualizovať.

(ms)

Páčil sa vám článok?