BSK: Na miesto po zosnulom Vladovi Dolinayovi zasadne do župného zastupiteľstva Ľudmila Farkašovská

31.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Na uvoľnené poslanecké miesto v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasadne po zosnulom Vladimírovi Dolinayovi ako náhradníčka Ľudmila Farkašovská, ktorá je aktuálne aj petržalskou miestnou poslankyňou. Poslanecký sľub zloží na najbližšom zasadnutí v septembri. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Nastupuje ako náhradníčka - kandidátka, ktorá získala najviac platných hlasov vo volebnom obvode, kde zanikol mandát," skonštatovala Forman s tým, že na septembrovom rokovaní si BSK uctí pamiatku zosnulého poslanca minútou ticha. Do pohrebu poslanca je vo vestibule Úradu BSK kondolenčná listina a pietne miesto, pred úradom visí čierna vlajka.

Nástupcu v poslaneckom zbore hľadá aj hlavné mesto, aktuálne s ním podľa hovorkyne Kataríny Rajčanovej prebiehajú rokovania. "Skladanie sľubu bude na zasadnutí mestského zastupiteľstva, najbližšie rokovanie je naplánované na september," doplnila. Mestský parlament si na ňom zároveň uctí pamiatku zosnulého poslanca, na magistráte je k dispozícii kondolenčná kniha.

Nový poslanec zasadne aj do miestneho zastupiteľstva v Petržalke, jeho meno by mohlo byť známe 7. augusta. Poslanecký sľub bude skladať na najbližšom zasadnutí. "Pokiaľ nebude zvolané mimoriadne zastupiteľstvo, tak pôjde o termín 16. septembra," podotkol Daniel Bernát z referátu komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Mestská časť zároveň sprístupnila kondolenčnú knihu a pred úradom vyvesila čiernu vlajku.

Minútou ticha si pamiatku uctia aj v Starom Meste, kde Dolinay v minulosti pôsobil ako poradca starostky Zuzany Aufrichtovej pre oblasť školstva a vzdelávania. Stane sa tak na mimoriadnom rokovaní budúci týždeň. Podľa starostky odišiel človek, ktorý dal termínu inklúzia hlbší sociálno-kultúrny obsah, pre mestskú časť urobil "kus dobrej práce a zanechal hlbokú stopu" nielen v oblasti školstva, ale aj kultúry. Bol napríklad spoluorganizátorom výstavy insitného umenia z Kovačice, ktorá sa konala vlani v Pistoriho paláci za účasti srbskej premiérky Any Brnabič.

"Posledná téma, ktorú sme spolu riešili, bolo trasovanie električky. Aj z hľadiska kultúrnej hodnoty územia sa nevedel stotožniť s trasou vedúcou v tesnej blízkosti novej budovy Slovenského národného divadla," priblížila Aufrichtová. Vladimír Dolinay, ktorý pôsobil od júla aj ako štátny tajomník na Ministerstve kultúry SR, zahynul 25. júla. Jeho pohreb sa uskutoční 3. augusta v kostole na Františkánskom námestí, pochovaný bude na petržalskom cintoríne v Kopčanoch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?