FOTO: Zhynuli rastliny vysadené na Dúbravsko-karloveskej radiále?

29.7.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Viacerí obyvatelia Dúbravky a Karlovej Vsi si všimli, že rozchodníky, teda novovysadené rastliny na električkovej trati, sú hnedé. Zisťovali sme, či vyhynuli.

Rozchodníky, ktoré môžu zakvitnúť na rôzne farby, vysadili najskôr na jeseň minulého roka v Karlovej Vsi na trati neďaleko Námestia sv. Františka. Tento rok pribudli aj na krátkom úseku v Dúbravke (medzi zastávkami Harmincova a Záluhy) a počas leta  vysádzajú tieto rastliny aj na ďalších úsekoch radiály v Karlovej Vsi. Mnohých ľudí však zarazila ich hnedá farba, hoci sa pôvodne avizovalo, že rastlinku netreba polievať, čo mala byť jej hlavná výhoda oproti zatrávneniu.

"Rozchodník je živý a zdravý. Momentálne kvitne do žltohneda. Na základe fotografií z facebooku sme sa informovali priamo u dodávateľa rozchodníka ukladaného popri rekonštruovanej trati električky do Karlovej Vsi. Máme uistenie, že rozchodníky sa postupne aklimatizujú na dané podmienky a budú žiť rovnakým životom v tomto prostredí, ako rozchodníky uložené v Karlovej Vsi minulý rok, vysvetlila pre banoviny.sk hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Prešli sme celú trať a naozaj je to tak, že najstarší rozchodník, teda ten zasadený ešte počas minulého roka, vyzerá najživšie. Už síce nekvitne dožlta ako na jar, ale rastliny sú zjavne živé.

Takto vyzerá trať a rozchodník, ktorý bol zasadený ešte minulý rok na jeseň.

Zdroj: ms

​Starší rozchodník v Karlovej Vsi.

Zdroj: ms

​Starší rozchodník v Karlovej Vsi.

Začiatkom júla zasadili túto rastlinku na úseku 170 metrov aj v Dúbravke, pred zastávkou Záluhy. Na rastliny sme sa boli pozrieť, vyzerajú biednejšie ako tie minuloročné karloveské, ale žijú. Možno sa naozaj musia len aklimatizovať.

Zdroj: ms

​Rozchodník v Dúbravke, ktorý by mal kvitnúť na oranžovo.

Zdroj: ms

​Rozchodník v Dúbravke.

Najbiednejšie v súčasnosti vyzerá novovysadený rozchodník na ďalších úsekoch trate v Karlovej Vsi. Uvidíme, či sa spamätá. Na ďalších úsekoch v Karlovej Vsi je zatiaľ len pripravený substrát na jeho výsadbu.

Zdroj: ms

​Rozchodník v Karlovej Vsi, nová výsadba.

Zdroj: ms

Rozchodník v Karlovej Vsi, nová výsadba.

"Rozchodníku z hľadiska jeho existencie a ďalšieho rastu nič nie je, na povrchu sú badateľné suché časti z dôvodu jeho zostrihu. Do odovzdania stavby za stav rozchodníka zodpovedá zhotoviteľ a za mesto môžeme potvrdiť, že pokiaľ by sa aj napriek uisteniu neuchytil a prišlo by k jeho trvalému poškodeniu, stavbu neprevezmeme. Navyše, na rozchodník sa vzťahuje záručná doba a zhotoviteľ má povinnosť starať sa oň ešte ďalšie tri roky po výsadbe," dodala Rajčanová.

(ms).

Páčil sa vám článok?