Poškodený cyklomost dnes zdiagnostikovali: Zostáva zatvorený

6.7.2020
Poškodený cyklomost Slobody

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Cyklomost Slobody v Devínskej Novej Vsi zostáva naďalej zatvorený. Správca komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom kraji, Regionálne cesty Bratislava, dnes vykonal spolu so statikmi diagnostiku pomocou mobilnej mostnej plošiny.

Tá sa zameriavala na zistenie miery poškodenia po tom, čo ním prešiel minulý týždeň kamión napriek tomu, že je určený len pre peších, cyklistov a záchranné zložky. Výsledky sa aktuálne vyhodnocujú.

„Je naozaj trestuhodné a nezodpovedné takéto konanie vodiča. Okrem ohrozenia životov, ku ktorému mohlo prísť, sme museli, a to nevieme ešte dokedy, zatvoriť obľúbenú a vyhľadávanú spojnicu medzi Slovenskom a Rakúskom. Sám som zvedavý na výsledky statikov a na to, aké následky to na cyklomoste zanechalo. Počkáme si aj na závery vyšetrovania a určenia vinníka. Potom si budeme uplatňovať nárok na uhradenie nákladov v súvislosti s diagnostikou, či prípadnými opravami cyklomosta,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Zdroj: BSK

​Samotnej diagnostike v praxi predchádzali stretnutie so statikmi. Pomocou počitačových modelov cyklomosta sa modelovalo zaťaženie mostného objektu. Práve návrhový model vie učiť miesta, ktoré boli najviac zaťažené, či poškodené.

Zdroj: BSK

​Zároveň sa nastavovali a vypočítavali modely merania v teréne. Cyklomost je dimenzovaný na maximálnu váhu do 7,5 tony. Keďže kamión, ktorí ním prešiel, presiahol túto hranicu, bolo dôležité zistiť, aké poškodenia mohli nastať a kde presne by sa mohli nachádzať.

Vyhodnotenie diagnostiky Cyklomosta Slobody v Devínskej Novej Vsi bude známe v priebehu tohto týždňa. Ak statik potvrdí, že je cyklomost bezpečný, bude opäť otvorený a prístupný verejnosti.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie