VIDEO: Na Vajanského nábreží odhalili lavičku Václava Havla

5.7.2020
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Bratislava má oddnes pamätné miesto venované Václavovi Havlovi. Dnes je 30. výročie zvolenia Havlla za československého prezidenta a jeho osobnosť má pripomínať lavička v parčíku na Vajanského nábreží v Starom Meste.

Odhalenia lavičky sa zúčastnila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, expredseda parlamentu František Mikloško, exminister kultúry Ladislav Snopko a viacerí súčasní i bývalí politici či zástupca českej ambasády Pavel Sladký.

"Václav Havel je známy svojím mottom, nech pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou. Myslím si, že tento odkaz je večný a platí aj dnes...  Táto lavička by mala byť miestom uzmierovania, predstavujem si, že sobáše, ktoré sa budú uskutočňovať v Starom Meste, tak páry si prídu na toto miesto potvrdiť, nech pravda a láska zvíťazia," povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Zdroj: Barbora Jančárová

​Zuzana Aufrichtová.

Umiestnenie lavičky na nábreží, promenáde nie je náhodné, keďže ide o významné a príjemné miesto kúsok od okien miestneho úradu, ktoré radi Bratislavčania vyhľadávajú.

Zdroj: Barbora Jančárová

​František Mikloško.

"Václav Havel ... bol dôsledný vo svojom živote, nerobil kompromisy a obeť, ktorú prinášal, mu otvárala vnútorný zrak a robila ho slobodným. A to je odkaz všetkým dnešným politikom," vyhlásil  František Mikloško.

Zdroj: Barbora Jančárová

​Ladislav Snopko.

Ladislav Snopko vyjadril názor, že táto lavička bude viac ako len turistickou atrakciou, bude symbolizovať aj porozumenie a vieru v budúcnosť.

Odhalenie lavičky:

Lavičku predstavuje okrúhly stolík, cez ktorý prerastá strom, v tomto prípade javor, a okolo stola sú dve stoličky, čo má symbolizovať otvorený dialóg. 

Lavičku navrhol dizajnér a architekt Bořek Šípek. S ideou vytvoriť sériu rovnakých pamätných miest venovaných prezidentovi Havlovi prišiel český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič. Prvú Havlovu lavičku odhalili 3. októbra 2013 v areáli Georgetownskej univerzity vo Washingtone, ďalšie stoja napríklad v Ženeve, Lisabone, Oxforde či v New Yorku. Na Slovensku je jedna lavička nainštalovaná už v Košiciach, lavička v Starom Meste má poradové číslo 36.

Zdroj: Barbora Jančárová

Zdroj: Barbora Jančárová

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie