Ruské koleso na nábreží: Staré Mesto reaguje na tvrdú kritiku

3.7.2020
0

Zdroj: ttj

Páčil sa vám článok?

Inštalácia ruského kolesa na nábreží Dunaja v bratislavskom Starom Meste vyvolala vlnu vášní. Časť ľudí sa teší, druhá časť je, naopak, rozhorčená. Staromestská samospráva sa rozhodla na sociálnej sieti verejne reagovať na najčastejšie výhrady. Svoj názor môžete vyjadriť aj hlasovaním v ankete na konci článku.

Ako to je napríklad s poplatkami za novú atrakciu, ktorá by mala na mieste stáť do konca septembra? "Mestská časť prevádzkovateľovi neplatí, prevádzkovateľ platí mestskej časti daň za užívanie verejného priestranstva. To predstavuje pre Staré Mesto príjem, ktorý ďalej investujeme do skrášlenia verejného priestoru, konkrétne do zelene a výsadby nových stromov," informuje samospráva.

Miestny úrad odmieta aj výhrady, že konštrukcia narúša výhľad na mesto. Podľa nej biela konštrukcia kola pôsobí subtílne a vytvára priezory, kadiaľ je možné dominanty mesta bez problémov sledovať. "Od nepamäti sa v mestách, najmä v letných mesiacoch, usporadúvajú ľahké zábavné akcie, atmosféru dotvárajú vyhliadkové kolá, kaukliari, pouličné predstavenia, živé sochy a pod. Koktail kvalitného umenia v galériách či múzeách a odľahčených zábavných žánrov je niečo, čo je pre európske mestá veľmi typické," argumentuje samospráva.

Ďalej dodáva, že súhlas pamiatkárov nebol potrebný. "K povoľovaniu zaujatia verejného priestranstva sa vyjadruje Komisia pre posudzovanie žiadostí o zvláštne užívanie verejných priestranstiev a voľných pouličných aktivitách a väčšina odporučila povolenie objektu. Oslovili sme aj Krajský pamiatkový úrad, ale keďže ide o dočasné zariadenie, do povoľovacieho procesu nevstupuje. Na názor sme sa pýtali aj obyvateľov – výsledky verejnej ankety boli v prospech inštalácie kola v pomere 63,3 : 36,7 %."

Zdroj: Barbora Jančárová

(ms)

Páčil sa vám článok?