V Starom Meste vznikne Korzo Horský park

2.7.2020
0

Zdroj: MÚ Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Staromestská štvrť v okolí Horského parku patrí medzi najvyhľadávanejšie lokality v Bratislave. Bratislavčania sem pravidelne chodia športovať, oddychovať, poprechádzať sa. Od júla na troch susedných uliciach – Nekrasovovej, Lesnej a Novosvetskej – vznikne obytná zóna.

Obytná zóna je ulica či štvrť prispôsobená záujmom chodcov a cyklistov, má byť bezpečným bezpečným miestom na stretávanie ľudí či hry. Ulice sú naďalej k dispozícii pre autá, ale ich dizajn má za cieľ znížiť rýchlosť a dominanciu motorovej dopravy. Spravidla býva obmedzené aj parkovanie áut. 

Projekt Korzo Horský park je podľa samosprávy  odpoveďou na iniciatívu obyvateľov štvrte. Vznikol v spolupráci mestskej časti Staré Mesto a hlavného mestaa. Chceme rozvinúť prirodzený potenciál tejto časti Starého Mesta a zvýšiť nielen bezpečnosť tých, ktorí sem chodia tráviť voľný čas, ale aj samotných obyvateľov štvrte.

Korzo Horský park, ktoré vznikne prirodzeným spojením novej obytnej zóny s Hlbokou cestou a promenádou v Horskom parku, má za cieľ vytvoriť jednu z najrozsiahlejších promenádnych trás v Starom Meste, plnú prírodných a historických zaujímavostí - vrátane obľúbenej Horárne.

Zdroj: MÚ Staré Mesto

​V obytnej zóne, ktorú budú definovať dopravné značky, pribudnú na kľúčových vstupoch dva retardéry. Maximálna povolená rýchlosť tam je 20 km/h a zároveň platí zákaz státia. Znamená to, že na týchto troch uliciach už nebude možné parkovať.

Autorom myšlienky vytvoriť z tejto lokality príjemné a bezpečné miesto na oddych je Milan Schnorrer, zakladateľ iniciatívy Korzo Horský Park. „V tom čase som tu pravidelne kočíkoval. Na dennej báze som sledoval chodcov, vrátane veľkej skupiny detí s rodičmi a dôchodcov, ktorých autá dostávali do nebezpečných situácii,“ povedal Milan Schnorrer. Ako vysvetlil, dotknuté ulice sú špecifické tým, že nemajú chodníky, čiže dochádza k tesnému kontaktu chodcov a áut.

Zdroj: MÚ Staré Mesto

​„Za posledné tri roky sa situácia dostala do akútneho stavu, bolo nevyhnutné riešiť ju,“ dodal iniciátor projektu. „Veľmi oceňujem, keď sa obyvatelia zaujímajú o vylepšenie verejného priestoru. Impulz od občanov je vždy cenný a autentický, pretože majú k lokalite dôverný vzťah. Našou úlohou je tieto impulzy počúvať, s občanmi komunikovať a hľadať riešenia.  A toto je podstatou dobrého fungovania samosprávy,“ uviedla starostka Starého-Mesta Zuzana Aufrichtová.

„Horský park je vzácne a jedinečné územie Bratislavy. Som rád, že sa nám novým Korzom podarí vytvoriť bezpečnejší a kvalitný verejný priestor pre Bratislavčanky a Bratislavčanov tým, že v ňom rozšírime prirodzený priestor pre pohyb peších,“ povedal primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

Zdroj: MÚ Staré Mesto

​Projekt bol prerokovaný na všetkých úrovniach – s občanmi štvrte, obyvateľmi ulíc, v dopravnej komisii Starého Mesta, s mestskou častou, mestom či dotknutými organizáciami. K iniciatíve sa pripojili stovky občanov z celej štvrte a mnoho z nich aktívne v okolí pre myšlienku získavalo podporu. Samotné riešenie dopravného režimu navrhli poslanci z dopravnej komisie a oddelenie dopravy mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, mestská časť projekt aj financovala.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?