VIDEO Maják nádeje smeruje do rúk Starého Mesta: Dlhoročnej kauze by tak konečne mohli dať finálnu bodku

30.6.2020
Zuzana Aufrichtová

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Staré Mesto zriadi novú neziskovú organizáciu, ktorá by mala pomôcť zachrániť samospráve budovu bývalej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici. Organizácia by mala byť plne pod kontrolou mestskej časti, a plánuje zabezpečiť zachovanie jej verejnoprospešného účelu. Zároveň avizovala podanie žalôb a trestné oznámenia na bývalého riaditeľa neziskovej organizácie Pavla Ruska.

Maják nádeje je podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej symbolickou kauzou doby a toho, ako sa v minulosti pristupovalo k verejnému majetku a verejným financiám. "Majetok je stále ohrozený. Jeden a pol roka sme hľadali riešenie, aby samospráva neprišla o majetok. Myslím si, že tento plán by mohol byť schodný pre všetky strany," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Aufrichtová. 

Podľa vyjadrenia staromestskej starostky Aufrichtovej bude Maják nádeje bude slúžiť na humanitárnu a sociálnu pomoc. „Predstavujeme si to prepojiť už zrealizovanú akciu, ktorou je seniorcentrum na Dobšinského ulici, ktoré je novým zariadením, ktoré bude poskytovať služby pre seniorov a bude plne vybavené, čo sa týka kuchyne, práčovne, fyzioterapie či krúžkovej činnosti, knižnica,“ hovorí Zuzana Aufrichtová. Nové zariadenie v Majáku nádeje chcú s ním prepojiť a taktiež s objektom, ktorý je na Smrečianskej ulici a čaká na rekonštrukciu a bol by podľa slov starostky vhodný pre týrané ženy ako hniezdo pomoci. Dodala, že zahájanie činnosti Májaka, ak všetko dobre pôjde, plánujú na rok 2021.

Spôsob likvidácie rieši Staré Mesto tak, že prevedie majetok Majáka nádeje do novozaloženej neziskovej organizácie. S tým, že táto bude mať zadefinovaný rovnaký spôsob predkupného práva ako Maják nádeje. Teda predkupné právo hlavného mesta pri akomkoľvek nakladaní s týmto za sumu, aká bola v roku založenia – čiže 3,32 eur,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Zámer postupu krokov v rámci likvidácie Majáka nádeje n. o. a zámer založiť novú staromestskú neziskovú organizáciu schválili staromestskí poslanci zasadnutí miestneho zastupiteľstva 30. 6. 2020. Súhlas s tým vyjadrilo minulý týždeň aj bratislavské mestské zastupiteľstvo. Nasledovať bude podpis podkladov na založenie novej neziskovej organizácie, jej registrácia, rokovanie s veriteľmi, úhrada záväzkov Majáka nádeje v celkovej sume viac ako 192.000 eur i prevod likvidačného zostatku. Najväčšími veriteľmi sú Slovenská konsolidačná spoločnosť (pohľadávky postúpené z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny) a Slovenský plynárenský priemysel, ale je medzi nimi aj hlavné mesto, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská vodárenská spoločnosť, Západoslovenská energetika, Sociálna poisťovňa či zdravotné poisťovne. Zriadiť novú neziskovú organizáciu plánuje mestská časť už tento rok.

Ďalším krokom je podpis podkladov na založenie novej neziskovej organizácie a jej registrácia. Nasledovať budú rokovania s veriteľmi a úhrada záväzkov Majáka nádeje v celkovej sume 192 626,05 eur a prevod likvidačného zostatku. Najväčšími veriteľmi sú Slovenská konsolidačná, a. s. (pohľadávky postúpené z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny) a SPP.

Mestská časť zároveň podáva niekoľkých trestných oznámení na Pavla Ruska pre porušenie viacerých všeobecne záväzných právnych predpisov pri výkone funkcie riaditeľa Majáka nádeje. Na stole sú aj viaceré žaloby na náhradu škody, ktoré budú podané zo strany Majáka nádeje ako poškodeného voči  Ruskovi na náhradu škody v celkovej výške takmer 250 000 eur. "Bez vyjadrenia," napísal v sms  Marek Para, advokát a obhajca Pavla R. v kauze falšovania zmeniek.

Ako nás informoval právnik Jaroslav Pilát, ktorý sa kauze venuje, časový horizont podania žalôb na Pavla Ruska je približne 2-3 týždne. „Gro podaní máme pripravených, čo sa týka civilných žalôb, tie budú smerovať na náhradu škody, ktorá bola Majáku nádeje spôsobená,“ povedal s tým, že čo sa týka trestných oznámení, to aktuálne nechcel špecifikovať, kvôli možnému prílišnému informovania druhej strany, týkať sa majú napríklad majetkovej trestnej činnosti.

Viac informácií do prípadu vniesli aj nedávno zverejnené prepisy z Threemy, ktoré poukazujú na komunikáciu medzi Mariánom Kočnerom a bývalým sudcom Okresného súdu Bratislava I. Vladimírom Sklenkom. "Z neho je zrejmé, že celým tým režisérom a scenáristom bol Marian Kočner," dodal Jaroslav Pilát s tým, že "všetky tie kroky, ako vyplýva z tej Threemy, boli presne pripravené, dopredu naplánované, vrátane súdnych rozhodnutí a podobne," zhodnotil.

Staromestský poslanec Peter Osuský podotkol, že zápas s gaunermi je nepretržitý, ale nemože sa  len tak zahodiť. "Zdanlivo sme prišli na koniec, ktorý nie je prvoplánové víťazstvo, pretože by sme očakávali žiarivo fungujúci podnik, ale doviedli sme kauzu do štádia, kde je možný reštart a obnovenie jej fungovania," povedal Osuský.

"Zámery pána Ruska sú zlikvidovať túto organizáciu, že máme podozrenie na to, že chce využiť ten majetok n.o. na vlastné obohatenie," upozornila v hodnotiacej správe na situáciu poslankyňa Starého Mesta Viera Satinská, keď vedenie centra prevzal Pavol Rusko.

Maják nádeje bol založený v roku 2002 ako spoločná nezisková organizácia (NO) mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a Nadácie Markíza.

Budova fungovala ako azylové centrum pre týrané ženy a deti a vykonávala svoju činnosť  na Karpatskej 24  až do jari 2015, kedy vedenie centra prevzal Pavol Rusko.

Ten svojím konaním doviedol neziskovú organizáciu do exekúcie a nakoniec do likvidácie. Mestská časť Staré Mesto na súdoch vybojovala, aby sa likvidátorom nestal Pavol Rusko – o čo usiloval -, ale ona sama. Ako likvidátor (stala sa ním v roku 2017) sa roky snažila zachrániť aspoň budovu na Karpatskej ulici.

(nc)

Páčil sa vám článok?