FOTO a VIDEO Takto môžete dovolenkovať v Bratislave: Mesto predstavilo svoj program na leto, otvárajú sa i kúpaliská

17.6.2020
Zľava riaditeľ STaRZ Ladislav Križan, viceprimátor Juraj Káčer, primátor Matúš Vallo, riaditeľka BKIS Katarína Hulíková a riaditeľ mestských lesov Matej Dobšovič

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Kvôli koronakríze čaká ľudí iné leto ako tie minulé. Aktuálne čísla ukazujú, že vačšina Bratislavčanov strávi voľné dovolenkové chvíle oddychu v Bratislave a okolí. Mesto deklaruje, že sa na zvýšený nápor pripravilo a predstavil svoju ponuku kultúry a trávenia času v Bratislave.

Počas leta bude pravdepodobne oveľa viac ľudí dovolenkovať priamo v Bratislave. Ako uviedol primátor Matúš Vallo na dnešnom brífingu, aktuálne prognózy OECD predpovedajú pokles medzinárodného cestovného ruchu v tomto roku v dôsledku COVID-19 minimálne o 60 %. "Ukazujú to aj dáta internetového vyhľadávania letných dovolenkových destinácii z oblasti v okolí Bratislavy. Záujem o dovolenky v zahraničí klesol, preto rátame s väčšou koncentráciou nielen Bratislavčanov, ale aj s vyšším počtom návštevníkov mesta. Bratislava chce ľuďom ponúknuť pestré možnosti," hovorí Vallo.

Postupne sa spúšťa aj sezóna letných kúpalísk. Podľa riaditeľa STaRZ Ladislava Križana sú bezpečné a plne pripravené. "Od dnes, 17.6. budú v závislosti od aktuálneho počasia spustené štyri zo šiestich letných kúpalísk - LK Rosnička, LK Lamač, LK Delfín a LK Tehelné pole, kúpaliská Rača a Krasňany by ich mali nasledovať v nasledujúcich dňoch.

Ako dodal, obľúbený Areál Zdravia Zlaté Piesky je návštevníkom k dispozícii už dávnejšie, zatiaľ zdarma, bez vyberania vstupného. Už dlhšie je pre verejnosť otvorený 50m aj 25m bazén v Plavárni Pasienky. "Chcem poprosiť všetkých o ohľaduplnosť a empatiu. Tento rok náš čakajú zmeny v zmysle regulácií, ktoré aktuálne platia," hovorí riaditeľ STaRZ Ladislav Križan s tým, že dúfajú, že sa jednotlivé opatrenia od 1. júla začnú postupne zmierňovať. 

Križan informoval, že pravidlá vstupu na kúpalisko aktuálne podliehajú nariadeniam a opatreniam úradu hlavného hygienika. Tie zahŕňajú meranie teploty, návštevníkom s telesnou teplotou nad 37,2 nebude umožnený vstup na kúpalisko, samozrejmosťou bude dezinfekcia rúk a detské atrakcie, ktoré vytvárajú aerosóly, musia byť zatiaľ znefukčnené. "Poslednou vecou, ktorou by sme chceli poprosiť návštevníkov v rámci zachovania empatie, je dodržiavanie sociálnych rozostupov 2 metrov počas ležania na tráve. Verím, že to spoločne zvládneme," dodal. STaRZ chce aj pravidelne zverejňovať, ako sú jednotlivé kúpaliská kapacitne vyťažené.

Námestník primátora Juraj Káčer v rámci dnešného brífingu podotkol, že ako ho informoval starosta Dúbravky Zaťovič, podľa jeho slov 80 % všetkých žiakov základných a materských škôl zostáva v škôlkach, a to je predikuje plán ľudí stráviť leto doma.

Zdroj: nc

​Námestník primátora pre šport, školstvo a bezpečnosť Juraj Káčer

Na letnú sezónu sa pripravuje aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko BKIS, ktoré avizovalo, že hľadajú nové miesta a scény festivalu Kultúrne leto 2020, takže bude možné ho zažiť na nových miestach ako sú parky, amfiteátre či koncerty v Botanickej záhrade.

V prevádzke bude divadlo P.O.Hviezdoslava, brány otvorí Dňom otvorených dverí 4.7. "Plánujeme predstaviť jubilejnú výstavu fotografií zachytávajúcich prierez festivalom Kultúrne leto, ktoré oslávi tento rok výročie 45 rokov od založenia. Počas otvorenia, prvý júlový víkend, ponúkneme vystúpenie Lúčnice a otvoríme návštevníkom dvere do Mestského divadla P.O. Hviezdoslava," informovala Hulíková.  Divadlo zostane počas letných prázdnin otvorené, podľa slov riaditeľky v ňom chystajú denné letné tábory pre deti.

"Obyvatelia sa môžu tešiť aj na tradičné podujatia, na ktoré boli zvyknutí napríklad Katedrálne organové slávnosti či Letné shakespearovské slávnosti aj množstvo hudobných koncertov," vymenúva riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

Zdroj: nc

​Riaditeľka BKIS Katarína Hulíková

Podľa jej slov chcú prilákať návštevníkov na nové formáty, nové zaujímavé miesta a tiež priniesť kultúru aj do jednotlivých mestských častí. "Budeme veľmi aktívne pracovať aj s projektom sprievodcov, ktorých máme a oživujeme aj tému pekné miesta, hudobnú históriu mesta, čo je náš nový projekt, ktorý rozvíjame. To leto bude naozaj pestré, " hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková a dodala, že všetky pripravované akcie a program nájdu návštevníci na webe hlavného mesta už čoskoro. 

Zvýšený nápor ešte pred oficiálnym začiatkom leta zaznamenali aj mestské lesy. Mesto v nich bude tento rok vôbec prvýkrát organizovať denné tábory zamerané na les, zvieratá či stromy a tiež živočíchy v riečke Vydrica. Riaditeľ mestských lesov Matej Dobšovič priblížil, čo chystajú v rámci letného programu pre návštevníkov. Deti budú mať možnosť zúčastniť sa jednodňových exkurzií napríklad za netopiermi a pokračovať budú aj kurzy včelárstva. Plánujú sprístupniť záhradu pri horárňi Krasňany, pribudne nové prírodné šantisko na Kamzíku či opekacie miesta na Partizánskej lúke. Okrem kurzov včelárstva, deti budú môcť prísť a oboznámiť sa v rámci prehliadky s entomológom o tom, aké motýle lietajú na našich lúkach a prečo sú divoké včely veľmi dôležité pre lesy a ľudstvo. 

Ako ďalej informoval Dobšovič, veľa akcií pripravili aj v turistických centrách. "Chceli by sme urobiť exkurziu o histórii Hornej mlynskej doliny na Partizánskej lúke, finišujeme s úpravami, všetky preliezky a verejné toalety prešli rekonštrukciou a pribudne bohatšia ponuka cateringu v spolupráci so Starou tržnicou," dodal Matej Dobšovič.

Zdroj: nc

​Riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič

(nc)

Páčil sa vám článok?