V Starom Meste pribudne nové detské ihrisko

16.6.2020
0

Zdroj: MÚ Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Medzi ulicami Bernolákova a Legionárska v bratislavskom Starom Meste pribudne detské ihrisko. Primárne bude slúžiť deťom z novej materskej školy STUBAčik, ktorá privíta prvých škôlkarov v septembri 2020.

Staromestskí poslanci včera na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva schválili prenájom pozemku Slovenskej technickej univerzite. Pozemok s rozlohou 174 m2 v správe Starého Mesta sa nachádza v tesnej blízkosti Študentského domova J. Hronca medzi ulicami Bernolákova a Legionárska a bude na ňom vybudované detské ihrisko. Ihrisko bude primárne slúžiť deťom z novej materskej školy STUBAčik, ktorá privíta prvých škôlkarov v septembri 2020. Po skončení prevádzky škôlky však bude každý deň prístupné aj ostatným deťom z okolia.

Nájomná zmluva bola uzavretá na dobu neurčitú s ročným „nájomným“ jedno euro. Schválenie prenájmu pozemku je zároveň naplnením Memoranda o spolupráci medzi Starým Mestom a STU, ktoré bolo podpísané vlani v októbri.

Pôvodne malo byť ihrisko vybudované na vedľajšom pozemku v už existujúcom parčíku susedného novovybudovaného objektu Stein. Z iniciatívy starostky mestskej časti Zuzany Aufrichtovej sa však napokon jeho umiestnenie presunulo. Dôvodom bola okrem iného možnosť vytvoriť revitalizáciou nevzhľadnej betónovej plochy – doteraz využívanej ako parkovisko – krajinársky jednotný celok s množstvom zelene.

„Tento projekt je výsledkom jedinečnej spolupráce univerzity, samosprávy a súkromného sektora,” upresnila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Mestská časť má do budúcnosti v pláne zrevitalizovať aj zvyšnú časť pozemku. Spoluprácu prisľúbil aj Cirkevný zbor ECAV, ktorého Nový kostol na Legionárskej je jednou z významných dominánt lokality.  Výsledkom úprav má byť rozsiahly park s oddychovými zónami.

Zdroj: MÚ Staré Mesto

​Ihrisko vybudujú na týchto miestach.

Slovenská technická univerzita vybuduje ihrisko na vlastné náklady a počas doby nájmu sa bude starať aj o údržbu a bezpečnosť. V rámci prác STU zrevitalizuje zeleň a osadí hracie prvky, vrátane bezpečnej dopadovej plochy. Okrem klasických preliezok so šmykľavkou či hojdačky bude súčasťou ihriska aj živá vŕbová kupola, teda akýsi netradičný „zelený bunker“.

Materská škola STUBAčik, ktorej súčasťou bude aj nové ihrisko, začne fungovať v septembri 2020. Ide o vôbec prvú súkromnú materskú školu na Slovensku zriadenú univerzitou. Slúžiť bude zamestnancom a študentom STU, s tým, že univerzita deklarovala vôľu, že v prípade nenaplnenia stavu poskytne voľné kapacity pre spádovú oblasť Starého Mesta.

Škôlka bude mať jednu triedu s kapacitou 22 detí rozličného veku. Vznikla spojením a rekonštrukciou troch služobných bytov v priestoroch ŠD J. Hronca na Bernolákovej ulici. Výuka je inšpirovaná Montessori pedagogikou s vlastným originálnym vzdelávacím programom Malí vedci. Metodickú pomoc poskytne Staré Mesto, ide o súčasť Memoranda medzi STU a mestskou časťou.

​„Je to investícia do budúcnosti. Podpora mladých vedcov vytvorením podmienok a sociálnej infraštruktúry je základným predpokladom rozvoja spoločnosti,” uviedla Zuzana Aufrichtová. Zdôraznila, že ide o pilotný projekt, ktorý by mohol byť príkladom pre ďalšie vysoké školy a univerzity. 

MŠ STUBAčik okrem celodennej starostlivosti umožní aj tzv. denný stacionár pre maximálne sedem detí. Ten je určený pre študentov – rodičov, ktorým tak zabezpečí starostlivosť o ich dieťatko v čase, kým budú na vyučovaní alebo na skúške.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?