Ján Budaj: Je potrebné novelizovať zákon, ktorý by nedovolil zatajiť kontamináciu

5.6.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) považuje za nevyhnutné novelizovať zákon a nedovoliť súkromným spoločnostiam zatajovať výsledky prieskumu, potvrdzujúce kontamináciu pôdy a vôd. Reagoval tak na odtajnený prieskum o znečistení pôdy a podzemných vôd v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave.

"Rezort odštartuje práce na legislatívnej zmene. V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť," zdôraznil Budaj. Ocenil zároveň zvýšenú pozornosť, ktorú verejnosť, ale i politici venujú ochrane životného prostredia a odhaľovaniu envirozáťaží. "Na Slovensku máme približne 2000 environmentálnych záťaží a tisíce nelegálnych skládok. Mnohé prípady vyšetruje už polícia. V súvislosti so záťažou v Istrocheme odhadované náklady predstavujú sumu 350 miliónov eur," uviedol Budaj.

Odborníčka na životné prostredie za politickú stranu Spolu Tamara Stohlová upozornila na prieskum, potvrdzujúci masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy v areáli bratislavského Istrochemu, vrátane zdravie vážne poškodzujúcich látok ako atrazín, toulén, arzén, olovo či benzén.  Súčasťou zverejnených správ od prieskumnej firmy bol aj predpokladaný model ďalšieho šírenia kontaminácie, ktorý ukazuje posun od daného miesta Istrochem až po kontakt s Malým Dunajom a predpokladaný ďalší posun smerom na Žitný ostrov. Ministra Budaja vyzvala strana Spolu na rázne konanie v danej záležitosti.

K vážnemu ekologickému problému sa včera vyjadril aj primátor mesta Matúš Vallo, ktorý na sociálnej sieti zverejnil nasledujúce vyjadrenie:  "Hlavné mesto na základe viacerých informácií už minulý rok oznámilo v zmysle zákona podozrenie o znečistení podzemných vôd v lokalite Žabí majer. Oznámili sme to na príslušný kompetentný úrad – Slovenskú inšpekciu životného prostredia, Inšpektorát životného prostredia Bratislava, Odbor inšpekcie ochrany, ktorých úlohou je podnet bezodkladne preveriť. Zároveň mesto písomne informovalo aj MŽP SR, Sekciu geologických činností a ponúklo poskytnutie súčinnosti pri riešení tejto udalosti. V tomto kontexte vítame dnešné zverejnenie výsledkov geologického prieskumu v tejto lokalite. Potvrdzuje to oprávnenosť obáv, ktoré sme mali už v minulosti. Aj keď v čase, keď sme sa o lokalitu zaujímali, netušili sme, že rozsah tejto environmentálnej záťaže má až tak veľký rozmer. Je pre nás nepochopiteľné, ako mohla spoločnosť Istrochem 10 rokov tajiť tak závažné skutočnosti o rizikách na zdravie a životy Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Odstraňovanie starých environmentálnych záťaží je v zmysle zákona povinnosťou štátu, v tomto prípade MŽP SR, nie samosprávy. Napriek tomu je Mesto Bratislava pripravené na odstránení tejto záťaže aktívne spolupracovať."

(TASR, ars)

Páčil sa vám článok?