Mestská polícia chce znížiť počet priestupkov vybavených napomenutím

4.6.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Mestská polícia v Bratislave chce pokračovať v trende znižovania počtu priestupkov vybavených napomenutím. Argumentuje tým, že napomenutia boli a ešte aj sú často zo strany bratislavských mestských policajtov ukladané napriek tomu, že na to nie sú zákonom splnené podmienky.

Vyplýva to zo správy o plnení úloh mestskej polície hlavného mesta za rok 2019, o ktorej rokovalo koncom mája bratislavské mestské zastupiteľstvo.

V roku 2019 Mestská polícia v Bratislave zistila celkovo 54.961 priestupkov, čo je oproti roku 2018 o 1767 menej. Z tohto celkového počtu bolo 36.695 priestupkov vybavených v blokovom konaní na mieste, čo je o 3065 viac ako v roku 2018. V blokovom konaní bolo v roku 2019 vybratých celkovo 668.815 eur, čo je o 66.105 eur viac ako v roku 2018. "Napomenutím bolo v roku 2019 vyriešených 13.622 priestupkov, čo je o 4196 menej ako v roku 2018. Ide o pokles o 23,5 percenta. Možno teda povedať, že pokles celkového počtu zistených priestupkov bol spôsobený predovšetkým tým, že príslušníci mestskej polície výraznejšie upustili od vybavovania priestupkových vecí napomenutím," píše sa v správe.

To sa zároveň odzrkadlilo aj v zjavnom náraste počtu vecí vybavených blokovou pokutou na mieste a v náraste celkovej sumy zinkasovanej v blokovom konaní. Bratislavská mestská polícia hodnotí pokles počtu vecí vybavených napomenutím ako pozitívny jav, o čo sa jej vedenie od začiatku roka 2019 usilovalo. Napríklad aj preškolením policajtov z ustanovenia zákona o priestupkoch. "O pozitívny jav ide preto, že percento napomenutí sa dlhoročne pohybovalo okolo 30, čo je údaj neprimeraný k povahe spáchaných priestupkov v tom zmysle, že napomenutia boli a aj v súčasnosti sú často ukladané napriek tomu, že na to nie sú zákonom splnené podmienky," vysvetlilo vedenie mestskej polície. Ako podotklo, takýto postup má za následok míňanie sa účinkov správneho (administratívneho) trestania v podobe "nedosahovania účelu generálnej prevencie a individuálneho výchovného pôsobenia".

Mestskej polícii v hlavnom meste sa za minulý rok podarilo zvýšiť priemernú výšku blokových pokút o 2,2 percenta, čo však stále nepovažuje za uspokojivý stav. "Nakoľko blokové pokuty sú vzhľadom k povahe spáchaných priestupkov často ukladané v nedôvodne nízkych sadzbách a v rozpore s ustanovením zákona o priestupkoch," tvrdí vedenie mestskej polície s tým, že ide o dlhoročné nesprávne návyky a nedostatočnú odbornú úroveň jej príslušníkov. Odstránenie tohto problému si vyžaduje podľa mestskej polície dlhodobejší proces. "Tento trend už bol vžitý do praxe, čo výsledky za rok 2019 aj preukazujú," spresnilo vedenie polície v správe.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie