VIDEO Odhlasované: Historická budova Lekárne u Salvátora sa vracia do rúk mesta

28.5.2020
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Poslanci na mestskom zastupiteľstve v Bratislave dnes odsúhlasili uznesenie, vďaka ktorému sa veľmi hodnotná budova Lekárne u Salvátora na Panskej 35 v Starom Meste vráti do rúk Bratislavčanov.

Poslanci uznesenie o zámene nebytových priestorov prijali drvivou väčšinou hlasov, za hlasovalo 43, nikto nebol proti, jeden sa zdržal. Mesto bolo doteraz iba polovičným vlastníkom nehnuteľnosti postavenej v roku 1904, teraz ju získava do svojich rúk celú, môže ju zrekonštruovať a sprístupniť verejnosti. Doterajší vlastník druhej polovice budovy získava ako odplatu iný nebytový priestor na Panskej ulici.

Hlasovaniu predchádzala debata, kde sa prakticky všetci zhodli na tom, že získanie budovy je pre mesto veľmi potrebné. Poslankyňa Soňa Svoreňová ako bývalá sprievodkyňa vysvetlila, že ide možno o poslednú budovu v našom meste, ktorá jednoznačne odkazuje na jeho multikultúrny charakter. Názov Lekáreň u Salvátora tu totiž dodnes vidno v troch jazykoch - slovenskom, maďarskom a nemeckom. Pričom pripomenula, že prakticky každá skupina turistov pred ňou strávi i 10 minút a cudzinci nevedia pochopiť, prečo taká nádherná budova chátra.

Zdroj: Marián Dekan

​Budova Lekárne u Salvátora.

Starostu Petržalky Jána Hrčku zaujímalo, či bude v priestoroch opäť lekáreň a či v takom prípade spĺňa normy, aby tu mohla byť zriadená. "Prvoradé je, aby sa vrátila do rúk Bratislavčaniek a Bratislavčanov," ozrejmil primátor Matúš Vallo.

Primátor Vallo o výsledkoch hlasovania:

Primátor hovorí, že tento priestor sprístupnia ľuďom. "Čo je dnes isté, je to, že to bude to priestor, do ktorého bude mať verejnosť skoro neobmedzený prístup, tešiť sa z toho priestoru, to je náš cieľ," dodal Vallo.

Soňa Svoreňová doplnila, že v Európe sa bežne postupuje tak, že sa genius loci starých lekární zachová napríklad zriadením predajne suvenírov v kombinácii s bylinkami, teda nemusí ísť o lekáreň v štandardnom zmysle slova. Tak je tomu napríklad v Győri či Florencii.

Poslanci chceli vedieť, či sa podarí prinavrátiť do budovy aj jej vzácny barokový mobiliár. Ten je však v súčasnosti majetkom zberateľa Erika Kovácsa z Nového Mesta nad Váhom. Riaditeľ mestského ústavu ochrany pamiatok Ivan Štassel však uviedol, že to bude veľmi náročné. terajší majiteľ nábytku je totiž zberateľ - farmaceut a mobiliár z roku 1727 má pre neho obrovskú hodnotu, takže doterajšie rokovania brzdila i cena. Je možné preto uvažovať i o tom, že sa vytvorí jeho replika, ktorá bude osadená v budove.

Podporiť zámer získania budovy do rúk mesta prišiel na zasadnutie aj Marián Bilačič, predseda Spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu.

Marián Bilačič, predseda Spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu,vysvetľuje dôležitosť hlasovania:

Budovu Lekárne u Salvátora dal v roku 1904 postaviť bohatý prešporský lekárnik Rudolf Adler. Obrazovú výzdobu stropov vytvorila maliarka - jeho dcéra Róza. Doslova pokladom lekárne sa stal barokový nábytok z roku 1727, ktorého rozmerom sa prispôsobila aj stavba budovy na začiatku 20. storočia. Lekáreň spolu s krásnym nábytkom prežila všetky režimy: Rakúsko – Uhorsko, prvú Československú republiku, vojnovú republiku 1939-45 i vládu komunistov. Na mieste slúžila až do roku 1996. Pri riešení reštitučných nárokov zanikla, neskôr došlo k privatizácii časti budovy, ktorá odvtedy viackrát zmenila majiteľa a v súčasnosti už roky chátra. Na budove sa dodnes vyníma socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho a názov lekárne v slovenskom, nemeckom a maďarskom jazyku. Zachovali sa i pôvodný strop a podlaha.

FOTOGALÉRIA:

Vzácny stovky rokov starý nábytok odkúpil od jeho vtedajšej majiteľky v roku 1996 trenčiansky podnikateľ, ktorý ho na protest proti vysokému nájmu zo strany mesta demontoval, následne skončil zakonzervovaný v sklade v Trenčianskach Tepliciach. Ako vypátrala TV Joj, mobiliár dnes už vlastní vášnivý zberateľ Erik Kovács z Nového Mesta nad Váhom. Ten dokonca vybudoval farmaceutické múzeum Salvator, ktoré je na centimeter presne vernou kópiou ikonickej bratislavskej lekárne.

(ms, nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie