VIDEO: Rezort zdravotníctva a bratislavská radnica ohlásili spoluprácu: Chrániť má najzraniteľnejších

20.5.2020
Minister zdravotníctva Marek Krajčí a primátor Vallo

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo informoval, že vznikom pracovných skupín sa má vytvoriť priestor pre tvorbu expertných riešení a diskusiu o konkrétnych témach spojených s opatreniami na pomoc a ochranu seniorov a ľudí bez domova.

Podľa ministra rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího, bolo síce hlavné mesto takou "vstupnou bránou"  zavedenia nákazy koronavírusom na územie Slovenska a malo najväčší počet infikovaných vzhľadom na územie, ale podotkol, že mesto to zvládlo výborne, aj vďaka zodpovednému prístupu jej obyvateľov.

"Bratislava sa pri nástupe pandémie takmer vyľudnila. Ľudia tu poctivo dodržiavali protiepidemické opatrenia. Hlavné mesto sa stalo lídrom v zavádzaní opatrení, ktoré mali zabrániť šíreniu infekcie medzi ľuďmi bez domova," povedal Marek Krajčí. Šéf rezortu zdravotníctva  zároveň pochválil bratislavskú samosprávu za vytvorenie karanténneho mestečka na Zlatých pieskoch pre ľudí bez domova. Aj vďaka prijatým opatreniam mesta podľa ministra neprepukla infekcia u tejto skupiny obyvateľstva.

"Bratislava veľmi kvalitne zvládla svoje zodpovednosti pri manažovaní domovov sociálnej starostlivosti. Zabránila tak importu infekcie do skupiny tých najzraniteľnejších ľudí," vyzdvihol Krajčí s tým, že hlavné mesto prijímalo opatrenia aj nad rámec toho, čo určoval štát. 

Zdroj: nc

Zľava viceprimátorky Táňa Kratochvílová, Lucia Štasselová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a minister zdravotníctva Marek Krajčí

Ministerstvo zdravotníctva aj preto prijalo ponuku na spoluprácu s expertmi z hlavného mesta a podporilo vznik dvoch expertných skupín, ktoré sa budú venovať zdravotno-epidemiologickým opatreniam v téme ohrozených skupín seniorov a ľudí bez domova. V skupinách majú spolupracovať experti z bratislavského magistrátu, ministerstva zdravotníctva, Úradu verejného zdravotníctva SR, ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Únie miest Slovenska a z mimovládneho sektora.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo priblížil, že vznikom pracovných skupín sa vytvorí priestor pre tvorbu expertných riešení a diskusiu o konkrétnych témach spojených s opatreniami na pomoc a ochranu seniorov a ľudí bez domova. Zasadať by mali každé dva týždne. "Pomôže nám to, aby sme boli pripravení na akúkoľvek podobnú krízu, prípadne druhú vlnu nového koronavírusu. Potrebujeme dosiahnuť dohodu, posilniť spoluprácu a nájsť funkčný nástroj pre výber vhodných budov na karanténne priestory. Sfunkčniť nadväzné procesy na karanténu pre ľudí bez domova ako je testovanie, či realizáciu preventívnej karantény pre seniorov odkázaných na sociálnu službu," spresnil. Diskutovať chce aj o testovaní zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

Vytvoriť sa má podľa jeho slov akčný plán, aby bolo napríklad jasné, kde a ako zriaďovať takzvané covid zóny, či karanténne mestečká. "Chceme, aby bolo všeobecne jasné to, ako má mesto v danej situácii postupovať bez toho, aby sme museli telefonovať a pýtať sa ministerstva zdravotníctva či hlavného hygienika," podotkol primátor. "Takto získame čas, ktorý môžeme spoločne využiť na to, aby sme mohli byť lepšie pripravení, na to, aby sme ochránili naše najzraniteľnejšie skupiny a zároveň budeme pripravení,aby sme každú činnosť robili presne stanovenom postupe," povedal primátor Vallo.

Vallo tiež pripomenul, že si uvedomuje, že kvôli pandémii bude tento rok letnú sezónu a prázdniny veľa Bratislavčanov tráviť práve hlavnom meste, nakoľko cestovanie bude obmedzené. Preto sa mesto v letnom období podľa jeho slov pripravuje na zvýšený nápor ľudí v meste a okolí.

Čo sa týka karanténneho mestečka na Zlatých pieskoch, ktoré bolo zriadené pre karanténizovanie ľudí bez domova, to momentálne zíva prázdnotou. "Minulý týždeň sme prepustili s negatívnym výsledkom na koronavírus posledného klienta karanténneho mestečka, " informovala nás Iveta Chovancová splnomocnenkyňa primátora pre bezpečnosť a drogovú politiku s tým, že povinnosť zriadenia mestečka stále trvá a v prevádzke mestečka bude mesto pokračovať naďalej.

Ako ďalej pre banoviny.sk Chovancová podotkla, služby v karanténnom mestečku na Zlatých pieskoch doteraz využilo 10 ľudí, deviati z nich mali negatívny test na COVID-19, jedného testovali pozitívne.

V kontexte uvoľňovania opatrení by sa mala prehodnotiť aj kapacita mestečka. "O optimalizácii sa musíme rozprávať ďalej, naozaj potrebujeme aj my jasné usmernenia od ministerstiev, ako pokračovať, pretože tá fáza pokoja môže veľmi rýchlo skončiť. Otázne je, ako vyriešiť túto "pokojnejšiu" fázu, aby sme fungovali lepšie a boli pripravení zabezpečiť situáciu, keď by sa to zhoršilo," doplnila Iveta Chovancová.

Sergej Kára splnomocnenec mesta pre ľudí bez domova a sociálne bývanie dodal, že mesto Bratislava bolo prvé, ktoré sa rozhodlo zriadiť takéto mestečko, následne až potom prišiel pokyn od štátu zriadiť obdobné mestečko v ďalších 38 krajinách po celkom Slovensku. "Aj napriek tomu, že máme v mestečku súčasnosti 0 ľudí, povinnosť prevádzkovania mestečka si musíme plniť," povedal Kára.

(nc)

Páčil sa vám článok?