Mestské lesy zrušili povolenia na vjazd áut do lesoparku: Dôvodom je nedostatočná evidencia či netransparentnosť

7.5.2020
kontroly lesov v spolupráci s mestskou políciou

Zdroj: Mestské lesy

Páčil sa vám článok?

Mestské lesy v Bratislave (MLB) od štvrtka rušia na celom území mestských lesov platnosť povolení na vjazd áut vydaných pred rokom 2020. Dôvodom je nedostatočná evidencia a netransparentné rozdávanie niektorých povolení na vjazd z minulosti.

"Od štvrtka 7.5.2020 rušíme na celom území mestských lesov platnosť povolení na vjazd motorových vozidiel vydaných pred rokom 2020, " uviedol Marek Páva z mestských lesov. 

Na základe zákona o lesoch je vjazd do lesoparku motorovým vozidlom povolený len s platným povolením mestských lesov. "Od začiatku roku 2020 sme začali uplatňovať nové, pevne stanovené pravidlá, pričom povolenie je možné dostať výlučne na činnosti potrebné k fungovaniu lesoparku, " informoval Páva.

Malo ísť napríklad o kosenie lúk, údržbu cyklotrás, spriechodňovanie cyklistických a turistických trás či údržbu dreveného mobiliáru ako sú altánky, lavičky či mostíky cez potok.

Zdroj: Mestské lesy

​územie a hranice mestských lesov

Celkovo sa podľa vyjadrenia mestských lesov podarilo znížiť počet aktuálne platných povolení približne na 1/2 pôvodného počtu.  Ako ďalej uviedlo, väčšina povolení zanikla expiráciou doby platnosti a následným nepredĺžením povolenia. Dnešným dňom strácajú platnosť aj  všetky povolenia vydané pred rokom 2020, platné sú už len tohtoročné s novým vizuálom a presnou evidenciou.

Mestské lesy patria medzi najviac navštevované na Slovensku a práve na prítomnosť áut sme v minulom roku dostavali najviac sťažností. Preto už vydávame povolenky len na činnosti súvisiace s údržbou lesoparku. Tí, ktorí v minulosti dostali povolenku na vjazd z rôznych iných dôvodov, si budú musieť zvyknúť na nové pravidlá, " povedal Matej Dobšovič, riaditeľ organizácie Mestské lesy Bratislava.

Zdroj: Mestské lesy

​starý neplatný formát povolenia

Zdroj: Mestské lesy

​nový formát povolenia

„Lesopark je územie vyhradené na prechádzky, beh a cyklistiku. Jazda motorových vozidiel na úzkych lesných asfaltkách narušuje komfort rekreácie týchto návštevníkov a často vznikali konflikty . Situácia bola neúnosná a bolo potrebné ju riešiť radikálnym znížením počtu povolení na vjazd. Zároveň sa zvýšil počet kontrol, v čom budeme pokračovať, “ dodal Marek Páva.

​Oproti minulosti už nedostanete povolenie na vjazd napríklad na vjazd autom do lesa za poplatok (využívané na rôzne oslavy, akcie, grilovačky), rybárstvo, skracovanie si cesty do práce alebo k nehnuteľnosti cez mestské lesy alebo udeľovanie povoleniek rodinným príslušníkom a po známostiach.

 Mestské lesy vydávajú povolenia len na cesty hlbšie v lesoch patriacich priamo mestu Bratislava (mapka v prílohe). Povolenia na vjazd na Železnú studničku (Cesta mládeže od Červeného mosta po Sanatórium) vydáva priamo hl. mesto, pričom aj tu sa už pracuje na znížení počtu povolení.  V obľúbených lokalitách mimo lesoparku ako Biely kríž, Devínska Kobyla či lužné lesy nemajú mestské lesy žiadnu právomoc.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?