VIDEO: Kontajnerové mestečko na Zlatých pieskoch je skoro prázdne - nemohlo by sa využívať na štátnu karanténu?

5.5.2020

Zdroj: R.S.

Páčil sa vám článok?

V apríli sa na Zlatých pieskoch, teda presnejšie v areáli STaRZ zriadilo tzv. kontajnerové mestečko. Prioritne je určené pre ľudí bez domova za účelom ich izolácie v prípade vzniku ochorenia COVID-19 alebo umiestnenia do karantény pri podozrení na infikáciu koronavírusom u dotyčných osôb, ale možno by mohlo poslúžiť aj repatriantom...

Zdá sa, že nepresné odhady šírenia ochorenia COVID-19 na Slovensku vypracované Inštitútom zdravotnej politiky a pre ktoré napokon prišiel o miesto jeho generálny riaditeľ Martin Smatana, mohli ovplyvniť aj bratislavskú samosprávu, ktorá v areáli Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) na Zlatých pieskoch v priestoroch prírodného kúpaliska vybudovala v spolupráci s ministerstvom obrany karanténne mestečko s kapacitou až 250 miest.

Už mesiac je zariadenie v plnej prevádzke, ale pri našej návšteve sme mali pocit, že policajti a vojaci tu strážia prázdne stany a kontajnery.

"Doteraz služby karanténneho mestečka využilo spolu 9 klientov, aktuálne je tam ubytovaných v karanténe spolu 5 ľudí," povedala pre Bratislavské noviny nová hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková. 

Našťastie však nie sú celkové výsledky výskytu koronavírusu na Slovensku a teda ani počty ľudí chorých na COVID-19 také vysoké, ako sa pôvodne predpokladalo, a preto je na mieste otázka, či by sa nemohlo zariadenie na Zlatých pieskoch v blízkej budúcnosti využiť aj inak - napríklad na účely povinnej štátnej karantény.

Zdroj: R.S.

V uplynulých dňoch u nás vznikol dosť veľký problém s tým, že všetky ubytovacie kapacity určené pre štátnu karanténu boli zaplnené do posledného miestečka a príslušné orgány začali posielať repatriantom odkazy, aby cestu domov radšej zvážili.

Štát teda už voľné postele nemá, ale Bratislava aktuálne disponuje provizórnym ubytovaním pre 245 osôb, aj keď je samozrejme otázne či by boli Slováci zo zahraničia ochotní stráviť 14 dní v takýchto bojových podmienkach, keď viacerým ich predchodcom neboli dosť dobré ani internáty a ubytovne, do ktorých ich krízový štáb po ich príchode na Slovensko umiestnil...

"Hlavným cieľom Karanténneho mestečka je zabezpečiť adekvátnu pomoc jednej z najohrozenejších skupín obyvateľstva, ktorá nemá možnosť domácej karantény a zároveň tak chrániť verejné zdravie Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Karanténne mestečko je zriadené pre príznakových pacientov s vážnym podozrením na ochorenie COVID-19. Z epidemiologického hľadiska by preto nebolo vhodné, aby sa v areáli mestečka dostali do styku s osobami, ktoré štát umiestňuje do karantény na základe cestovateľskej anamnézy bez priamych príznakov na ochorenie," vysvetľuje Katarína Jánošíková. 

Zdroj: Magistrát

​Na sociálnych sieťach však ešte donedávna bežala kampaň prostredníctvom ktorého magistrát hľadal dobrovoľníkov ochotných pracovať v tomto zariadení.

V súčasnosti však už podľa novej hovorkyne Bratislavy Kataríny Jánošíkovej mesto už nové dobrovoľnícke posily pre karanténne mestečko nepotrebuje: "Vďaka pomoci ministerstva obrany a ministerstva vnútra nám chod mestečka pomáha zabezpečovať Policajný zbor a armáda. Zároveň sa nám pre túto fázu podarilo niektoré potrebné pozície, napríklad miesta sociálnych pracovníkov, obsadiť vlastnými silami.

V polovici marca bolo do areálu prírodného kúpaliska na Zlatých pieskoch privezených prvých 14 kontajnerov a neskôr sa ich počet zvýšil na 30. Preto sme sa na magistráte spýtali aj na to, či sa neuvažujete o tom, že až hrozba pandémie pominie, tak by tieto kontajnery v budúcnosti mohlo mesto poskytnúť na nocľah pre ľudí bez domova. Bratislavská hovorkyňa Katarína Jánošíková však tvrdí, že: "Po ukončení mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom ubytovacie kontajnery neplánujeme využívať." 

Zdroj: FB Políca SR- Bratislavský kraj

​Na druhej strane by táto informácia mohla potešiť všetkých tých, ktorí veria, že do začiatku leta sa kontajnery zo Zlatých pieskoch postupne vyprázdnia, odvezú ich preč a areál STaRZ-u bude opäť plne k dispozícii na rekreačné účely tohto Bratislavčanmi veľmi obľúbeného prírodného kúpaliska. 

Zdroj: Matúš Husár

​(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie