Domáca karanténa pre 4-tisíc ľudí bez domova. Je to vôbec reálne?

25.3.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Podľa aktuálnych opatrení vlády bude povinnosť nosiť rúška v akomkoľvek verejnom priestore a v rade dodržiavať odstup dva metre. Skupinky ľudí bez domova združujúce sa na viacerých miestach v Petržalke však žijú vo svojom vlastnom časopriestore a s vlastnými pravidlami. Mesto pre tých, čo sú chorí, už pripravuje kontajnerové mestečko na Zlatých pieskoch.

„Petržalské geto - nijak inak sa súčasný stav v Petržalke nedá pomenovať,“ píše nám čitateľ Zdeno. Jedno z miest, kde sa zgrupujú takéto skupinky a trápia obyvateľov, je parkovisko vo dvore objektu Osuského 2-6. „Populácia bezdomovcov sa v tomto "obydlí" v poslednom čase zvyšuje denne. Zdržuje sa tu v tomto čase už aj 10 ľudí. Vykonávajú tu potrebu, šíri sa tu zápach a keďže, neviem prečo sa tu pred mesiacom vykopala jama - opustená azda pre koronavírus - potrebu vykonávajú aj tu. ´Vysťahovanie´ prebehlo už párkrát, bordel bol odstránený iste aj na naše náklady, a na druhý deň je všetko po starom.“

Zdroj: Čitateľ PN

​Osuského trápi viacero Petržalčanov. Miestny úrad pripravil vlastné VZN o zákaze pitia alkoholu na verejných priestranstvách. Mestské VZN totiž už Petržalke nestačilo. Lokalít, kde skupinky popíjajúcich rušia obyvateľov, totiž z roka na rok pribúda. Petržalské VZN je prioritne zamerané na pochôdzne terasy. Zoznam lokalít však ešte nie je konečný, mestská časť doň hodlá pridať aj priestor pred Tescom na Blagoevovej a napríklad aj pri fontáne pred Technopolom. Je predpoklad, že niektorí poslanci ho budú chcieť tiež doplniť, napríklad aj o dvor na Osuského (zatiaľ je v ňom zahrnutá len terasa Osuského ul. č. 1, 1a, 3, 3a). Kedy sa však bude schvaľovať na miestnom zastupiteľstve, je otázne. Rovnako ako to, či pomôže - keďže aj dnes máme v mestskom VZN špecifikované lokality, kde sa v Petržalke nesmie verejne popíjať, napriek tomu sa tak deje.

Zdroj: Čitateľ PN

​Druhá fotografia je z voľného priestoru, vyhradeného aj pre psíčkarov, pri mostíku cez Chorvátsky kanál, pri Romanovej ulici. „Tá istá situácia a okrem toho aj potkany...“ píše čitateľ Zdeno. Tento pohľad, navyše v aktuálnej vypätej situácii, obyvateľov neteší.

„Čo sa týka združovania ľudí bez domova, hliadky mestskej polície sa v súčasnosti viac sústreďujú aj na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňujú ľudí, aby sa nezdružovali vo väčších skupinách. Odporúčame preto v takýchto prípadoch kontaktovať mestskú políciu,“ reagoval na našu otázku hovorca magistrátu Peter Bubla.

Prvých 30 kontajnerov na Zlatých pieskoch

Ak to bude bez efektu, infikovaní koronavírusom budú čoskoro aj ľudia bez domova. Magistrát s touto situáciou ráta a v areáli Zlatých pieskov pripravuje tzv. kontajnerové mestečko. Zatiaľ ide o 30 kontajnerov, ktoré už sú zložené na mieste.

Zdroj: Marián Dekan

​„V rámci opatrení, ktoré mesto v aktuálnej situácii v súvislosti so šírením koronavírusu robí, myslíme aj na skupinu Bratislavčanov bez domova, ktorých máme v Bratislave asi 4-tisíc. Je to skupina obyvateľov, ktorá nemá kam ísť, ak sa napríklad rozprávame o domácej karanténe,“ pokračuje. „Spustili sme preto prípravu dočasného chráneného karanténneho priestoru („kontajnerového mestečka"), v ktorom by títo Bratislavčania dostali potrebnú starostlivosť a boli by im poskytnuté služby v prípade potreby domácej karantény počas čakania na výsledky odberov, alebo v prípade, že majú príznaky ochorenia s ľahkým priebehom.“

Zdroj: Marián Dekan

​Cieľom chráneného karanténneho priestoru nie je presunúť doň všetkých ľudí bez domova. „Takéto dočasné zariadenie považujeme za dôležité, aby mohlo byť naďalej zabezpečené fungovanie ostatných už fungujúcich služieb a zariadení pre ľudí bez domova v meste,“ vysvetlil Peter Bubla. 

Ľudia bez domova, čo využívajú ich pomoc, majú podľa jeho slov obavy z aktuálnej situácie, majú záujem sa chrániť aj záujem o informácie. Mesto týmto zariadeniam zatiaľ poskytlo 4000 rúšok a dezinfekčné gély. Aktuálne na magistráte riešia zabezpečenie personálu a vybavenia ako aj prefinancovanie kontajnerového mestečka na Zlatých pieskoch, teda refundáciu nákladov ako súčasť záchranných prác v rámci mimoriadnej situácie. „Pri financovaní ako aj zariadení potrebným vybavením nám už ponúkli súčinnosť aj niektoré súkromné spoločnosti,“ dodal Peter Bubla.
(in)

Páčil sa vám článok?