Kúpele Grössling opäť pre ľudí: Vyhlásili medzinárodnú architektonickú súťaž na ich obnovu

20.3.2020
0

Zdroj: Nora a Jakub

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava,  Metropolitný Inštitút Bratislavy a Generálny investor Bratislavy prichádzajú so zámerom obnoviť pôvodnú funkciu zaniknutých kúpeľov Grössling, pridať iim nové formy kultúrno-komunitných aktivít a otvoriť tak celý priestor verejnosti.

Zámerom je, aby boli kúpele po obnovení miestom stretnutí, oddychu a ponorenia sa do vody aj do rozhovoru. "Mesto v aktuálnej situácii s koronavírusom veľmi zodpovedne pristupuje k verejným aktivitám, no aj v tejto chvíli pracujeme na veciach, ktoré zlepšia mesto do budúcna a dajú sa robiť z domu a online, preto vyhlasujeme medzinárodnú súťaž na obnovu kúpeľov Grössling," informovala nás Marcela Glevická z metropolitného inštitútu.

Mestské kúpele Grössling sú ikonickou stavbou Bratislavy. Budova z roku 1895 zažila najväčší rozkvet v roku 1914, keď k rekreačným a vaňovým kúpeľom pribudla plavecká časť a ďalšie rekreačné kapacity. Už vtedy kúpele slúžili mešťanom, okrem očistnej a športovej funkcie, aj ako dôležitý stretávací bod.

Práve obdobie po roku 1914 sa považuje za najvýznamnejšie a obnovou sa má vrátiť jeho hodnota. Nové kúpele tak majú byť opäť príjemným stretávacím bodom pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Okrem obnovy kúpeľnej časti plánujú do oddelenej časti objektu presťahovať časť Mestskej knižnice a vytvoriť tak plne verejnú inštitúciu, ktorá bude prístupná pre všetkých.

„Pri prípravách súťaže, ktoré trvali približne rok, Metropolitný inštitút dal vypracovať technickú dokumentáciu budovy, 3D zameranie, statický posudok, vlhkostný posudok a s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave pripravil podklady na pamiatkovú obnovu. Urobil sa tiež prehľad stredoeurópskych mestských kúpeľov vo Viedni, Berlíne či Budapešti s podobnými tradíciami ako má Bratislava. Vychádzame zo zámeru zachrániť a ponúknuť budúcim návštevníkom Grösslingu niečo unikátne bratislavské. Na základe kultúrno-spoločenských súvislostí sme sa rozhodli pre spoluprácu s odborníkmi z budapeštianskej mestskej firmy Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt., ktorá spravuje kúpeľné zariadenia v Budapešti,“ povedal Gábor Bindics z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

O dva roky začne rekonštrukcia, dovtedy sprístupnia park

Zadanie súťaže ráta v kúpeľoch s kapacitou bazénových plôch pre približne 145 osôb a pre ďalších 70 osôb v saunových plochách. V súťaži sa počíta so zachovaním a revitalizovaním existujúcich sedacích a plaveckého bazénu aj s doplnením o rekreačný interiérový a exteriérový bazén.

Hlavnou myšlienkou obnovy Grösslingu je ponorenie sa – do bratislavskej kúpeľnej atmosféry, do relaxu, ale aj do kníh v pokojnom priestore knižnice. Pobočka Mestskej knižnice ponúkne program umeleckej rezidencie, ktorý privíta spisovateľov aj prekladateľov. Kaviareň sa stane otvoreným priestorom so zónou pre deti a čitárňou dennej tlače a knižných noviniek. Súčasťou konceptu je aj obnova okolia budovy a revitalizácia parku na Medenej ulici.

Víťaza súťaže vyberie medzinárodná porota  (Henrieta Moravčíková teoretička architektúry, Lászlo Kovács z budapeštianskych kúpeľov, Ilja Skoček predseda Slovenskej komory architektov, český architekt Adam Halíř a Peter Lényi z MIB) v dvojkolovej súťaži návrhov. Vyhodnotenie I. kola prebehne v júni a definitívny víťaz bude známy koncom leta 2020.

Začiatok revitalizácie parku sa plánuje na jeseň roku 2021 a rekonštrukcia objektu sa predpokladá na jar 2022.

Z procesu obnovy a rekonštrukcie objektu nechcú vynechať ani širokú verejnosť, a keď to okolnosti dovolia, je naplánovaný participatívny proces s obyvateľmi, ktorý napríklad pomôže nastaviť zloženie kultúrnych aktivít, ktoré sa budú diať v priestoroch kúpeľov.

Počas prípravy súťaže sa okrem historických a technických podkladov začalo aj s čistením a konzervovaním budovy, aby sa nezhoršil jej technický stav. Počas týchto prác sa odhalili takmer všetky vrstvy histórie kúpeľov. V objekte sa našli staré keramické obklady z rokov 1895, 1914, 1929, 1942 a 1972. 

Kúpele Grössling fascinujú rôznych odborníkov aj umelcov. Metropolitný inštitút Bratislavy pri oživovaní budovy a histórie kúpeľov spolupracuje s typografom Ondrejom Jóbom, ktorý vytvoril písmo kúpeľov Grössling na základe starých fotografií. Prinavrátenie starého písma je jedným z množstva malých krokov ako vrátiť opustenému objektu dušu.

Spoluprácou s projektom Čierne diery na záchranu technických pamiatok vznikla umelecká grafika dokumentujúca atmosféru kúpeľov od Adely Režnej.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie