Droba: Takto môžeme všetci prispieť k záchrane ohrozených reštaurácií či živnostníkov

20.3.2020
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj sa pripája k dohode o vzájomnej spolupráci medzi potravinármi a hoteliérmi. Iniciatíva reaguje na problémy, ktoré vyvstali v súvislosti s ochorením súvisiacimi s novým koronavírusom COVID-19.

Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete.

„Bratislavský kraj je najvyhľadávanejšou turistickou destináciou na Slovensku, kam smeruje až štvrtina všetkých návštevníkov Slovenska. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa veľmi tvrdo dotkli, okrem iného, sektora cestovného ruchu. Doslova zo dňa na deň zostali tisíce ľudí bez práce. Týka sa to hotelov, reštaurácií, cestovných kancelárií, sprievodcov i ostatných služieb na tento sektor naviazaných. Z turizmu má nemalý príjem aj samospráva v podobe daní z ubytovania či zabratia verejného priestranstva. Hľadáme všetky spôsoby, ako tomuto sektoru pomôcť,“ vyhlásil bratislavský župan Juraj Droba. V roku 2019 zaznamenal Bratislavský kraj 1,586 milióna návštevníkov a 3,278 milióna prenocovaní.

Podľa Drobu treba preklenúť obdobie, kým platia v krajine núdzové opatrenia. Kým sa tento sektor znovu oživí, je potrebné nájsť pre ľudí pracujúcich v sektore cestovného ruchu prácu. Jedným z riešení je dočasná práca v potravinárskych podnikoch, kde je dlhodobo nedostatok pracovnej sily.

Droba tiež vyzýva na uvedomelé spotrebiteľské správanie: „Veľmi veľa malých podnikateľov a živnostníkov išla s tržbami na nulu a najbližšie mesiace pre nich budú ťažkou skúškou. Drobní podnikatelia a živnostníci sú pre našu ekonomiku kľúčoví. Zachráňme ich spoločne. Čoskoro budeme opäť vyberať dovolenku, strávme ju na Slovensku v slovenskom hoteli. Čo môžeme urobiť už teraz, je kupovať domáce potraviny a ostatné domáce výrobky. Prosím vás tiež, podporte vašu obľúbenú reštauráciu tým, že si z nej budete objednávať jedlo, alebo si ho vyzdvihnete a vezmete domov. Gastroprevádzky zamestnávajú tisíce ľudí, ktorí môžu prísť o prácu. My jesť musíme a im takto pomôžeme prežiť. Sme v tom všetci, a dáme to spolu len ak si budeme navzájom pomáhať,“ uviedol bratislavský župan.

​Ako reakciu na súčasnú situáciu ohlásili poľnohospodári a potravinári spoluprácu s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na druhej strane ich spojíme s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?