Kolková verí spolupráci s občanmi a poslancami

5.12.2006
Páčil sa vám článok?

Novozvolená starostka mestskej časti Devín Ľubica Kolková (KDH, SZS, PS)) dúfa, že sa jej bude dobre spolupracovať s poslancami miestneho zastupiteľstva ako aj s občanmi Devína, ktorí ju podnietili ku kandidatúre.

Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, všetkých Devínčanov chce presvedčiť, že nemusia ľutovať jej zvolenie za starostku. „Devín považujem za jednu veľkú rodinu. Podľa mňa tu nie je priestor ani dôvod, aby sme sa hádali a doťahovali. Budem robiť všetko pre to, aby sa nám tu všetkým žilo dobre a aby sa mestská časť rozvíjala a prosperovala,“ povedala Kolková. Ako ďalej uviedla, personálny audit v najbližšom čase neplánuje, naopak, ekonomický audit by bol potrebný, Kolková ale nevie, či ho z finančných dôvodov bude možné uskutočniť. Čo najskôr plánuje zasadnutie zastupiteľstva, konkrétny termín uviesť nevedela.

Keďže je mestská časť od apríla 2005 v nútenej správe a doteraz sa jej nepodarilo vynulovať svoj dlh, Kolková je pripravená rokovať s magistrátom, s ministerstvom financií i so štátnymi orgánmi. „Záležitosť sa musí riešiť na parlamentnej úrovni, sama mestská časť nemá na oddlženie prostriedky. Škrtením v rozpočte sme schopní ročne ušetriť jeden až dva milióny, dlh je ale viac ako sto miliónov, tak si viete predstaviť, kedy by sme ho mohli splatiť,“ konštatovala Kolková. Podľa jej vyjadrení by im v tom mohol pomôcť aj bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, s ktorým o tejto téme diskutovali pred voľbami.

Ako ďalej uviedla, k prvým krokom, ktoré plánuje urobiť ako nová starostka, patrí zmena času zasadnutí zastupiteľstva. Tie by sa mali konať v poobedňajších hodinách, aby sa na nich mohli zúčastniť aj pracujúci občania. Úpravou by mala prejsť aj internetová stránka mestskej časti, ktorá by mala byť pravidelne aktualizovaná a kde by mali byť k dispozícii všetky uznesenia a dôležité informácie pre občanov.

Veľmi dôležité je podľa starostky aj vyriešenie situácie okolo výstavby sídliska Devín-Záhradky, kde by malo vyrásť okolo 21 nových štvorposchodových domov. "Devín na takúto výstavbu nie je pripravený. Nie je možné, aby sem pribudlo ďalších 1 000 ľudí a viac ako 550 áut. Devín sa nemá kde rozširovať, z jednej strany máme prírodu, z druhej Dunaj. Občania proti tomu spísali petíciu, ministerstvo výstavby napriek tomu dalo súhlas, vraj sa bude stavať v dobrej vôli investora," povedala Kolková.

Starostka plánuje vyriešiť aj problém s dopravou a s prejazdom veľkých nákladných áut cez Devín, na rokovania by chcela pozvať občanov i odborníkov. Iniciovať chce vybudovanie sociálnych zariadení, ktoré v Devíne chýbajú, ich financovanie by malo byť prostredníctvom nadácií a občianskych združení, keďže nútená správa neumožňuje čerpanie z eurofondov.

V deväťčlennom miestnom parlamente bude sedieť sedem poslancov za koalíciu KDH, Strana zelených Slovenska a Prosperita Slovenska, dvaja poslanci budú reprezentovať koalíciu SDKÚ-DS a OKS.
Páčil sa vám článok?