V Bratislave mohlo voliť vyše 378-tisíc občanov

2.12.2006
Páčil sa vám článok?

Pre sobotňajšie komunálne voľby bolo v zoznamoch voličov v Bratislave zapísaných 378 092 voličov, ktorí mohli voliť v 395 okrskoch.

Voliči v Bratislave si mohli vybrať zo šiestich kandidátov na primátora, o miesto v 80-člennom mestskom zastupiteľstve sa uchádza 428 kandidátov. Starostom niektorej zo 17-tich mestských častí chcelo byť spolu 78 kandidátov, do miestnych zastupiteľstiev kandidovalo vyše 1200 uchádzačov o poslanecké posty.

Okrem súčasného primátora Andreja Ďurkovského, ktorého podporujú strany KDH a SDKÚ-DS, kandidoval s podporou koalície Smer-SD, ĽS-HZDS, SMK, Strana zelených a Slobodné fórum europoslankyňa a podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja Monika Beňová-Flašíková, nominant strany Úsvit právnik Rudolf Martančík, kandidát KSS vedecký pracovník Karol Ondriaš, Andrej Trnovec podporovaný Slovenskou ľudovou stranou a nezávislý kandidát, podnikateľ Marián Kočner.

Spomedzi 428 kandidátov do mestského zastupiteľstva je 28 nezávislých. Koalícia strán SDKÚ-DS a KDH nominovala 80 kandidátov, taký istý počet kandidátov mala aj koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, SMK, Strana zelených a Slobodné fórum. Po 52 kandidátov majú Slovenská národná strana a koalícia DSS, Nádej, OKS a Občianski liberáli. Nezávislé fórum má 34 kandidátov, KSS nominovalo 24 kandidátov, po desať kandidátov mali MISIA 21 - Hnutie kresťanskej solidarity a Slovenská ľudová strana. Menej ako desať nominantov mali strany Demokratická únia Slovenska, Strana zelených Slovenska, Hnutie za demokraciu, Strana demokratickej ľavice, Aliancia nového občana, Prosperita Slovenska, Slovenská národná koalícia - Slovenská vzájomnosť, Úsvit, Zelení - Strana národnej prosperity, Slovenská národná jednota, Ľudová strana, Ľavicový blok, Jednotné Slovensko a Agrárna strana vidieka.

O nerušený priebeh volieb sa v Bratislave staralo niekoľko stoviek policajtov. Ako agentúru SITA informovala zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne Dáša Kollárová, v uliciach nasadili nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky, dopravná polícia monitorovala najmä plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, v teréne boli aj príslušníci kriminálnej polície. Od skorého rána až do ukončenia volieb polícia zabezpečuje ochranu volebných miestností a tiež prevoz výsledkov z volebných miestností. Objekty, v ktorých sú obvodné volebné komisie, preverili pyrotechnici. Pri Krajskom riaditeľstve Policajného zboru je zriadený štáb, ktorý monitoruje bezpečnostnú situáciu v meste a poskytuje metodickú pomoc okresným riaditeľstvám v prípade vzniku mimoriadnych situácií.

Páčil sa vám článok?