Juraj Droba: Dva roky na župe ukazujú, že to ide

14.2.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Županom ste už viac ako dva roky. Podarilo sa vám naplniť polovicu z toho, čo ste plánovali? V čom je Juraj Droba lepší župan ako Pavol Frešo, teda môžu si ľudia povedať, že sa zmena oplatila?

Úprimne hovorím, že keď som pred takmer dvoma rokmi predstavoval dokument Programové vyhlásenie BSK, mal som aj pochybnosti, či to nie je príliš ambiciózny plán. Dnes som už pri odpočte pokojnejší. Púšťame sa do veľkých projektov. Zatraktívnili sme naše stredné školy, rekonštruujeme cesty a mosty, staviame záchytné parkoviská, investujeme oveľa viac do sociálnych služieb. Svojmu predchodcovi ďakujem za všetko dobré, čo spravil pre kraj. Ja idem vlastnou cestou.

Niekedy sa objavujú názory, že župa je vlastne zbytočná. Prečo by nebolo lepšie rozdeliť kompetencie župy medzi magistrát a ďalšie miestne samosprávy?

Snahy o rušenie žúp sa nám tu cyklicky vracajú. Ja osobne si myslím opak. Podľa mňa treba župy posilňovať. Pretože ak na území kraja spoja mestá a obce sily, sú nielen efektívnejšie, ale vedia riešiť aj také problémy, na ktoré samostatne nestačia. Ako príklad môžem uviesť dopravu. Ako si poradí malá obec na Záhorí alebo v Malokarpatskej oblasti so zápchami, rozbitými cestami alebo nedostatkom záchytných parkovísk? Zakáže tranzitnú dopravu, postaví jednu autobusovú zastávku bez regionálnych spojov alebo si vybuduje pol kilometra cyklotrasy odnikiaľ nikam? Takto to fungovať nemôže.

Iba nedávno sa nám vo Výbore regiónov v Bruseli podaril veľký úspech. Rozhodovanie o eurofondoch pre región by malo byť na krajoch a nie na ministerstvách. A verím, že na základe výsledkov budú naše kompetencie ešte rásť. Zrušením samosprávnych krajov by sme ušetrili akurát plat župana a odmenu poslancov. Práca by predsa nezmizla, len by sa presunula na niekoho iného.

Ja viem, že vyhlásenia o rušení úradníkov či úradov znejú na prvé počutie dobre, ale neriešia to podstatné - kvalitu služieb pre verejnosť. Netvrdím, že na župách nie je čo zlepšovať, ale poďme hľadať odborné riešenia, nie za každú cenu rušiť a škrtať.

Čo by ste chceli ešte stihnúť do konca funkčného obdobia?

Začali sme s odkupom pozemkov pod plánovaným obchvatom Grobov a do roku 2022 chceme mať cestu aspoň rozostavanú, ak nie hotovú. Chcem určite stihnúť dobudovanie autistického centra. Je to aj môj predvolebný sľub, s ktorým som kandidoval. No a určite budeme pokračovať v skvalitňovaní našich stredných škôl, v rekonštrukciách budov, v opravách a budovaní ciest, skvalitňovaní sociálnych služieb. Veľkou prioritou budú rozvojové projekty ako napríklad vybudovane športovo-rekreačného areálu v Petržalke, kultúrno-spoločenské centrum na Patrónke i nájomné byty v Záhorskej Bystrici.

Na aké oblasti ste v župe minuli najviac peňazí?

Školstvo, doprava a sociálna starostlivosť. Jednoznačne sú to tieto tri oblasti. V školstve to však nie sú len peniaze na bežný chod škôl, ale aj na rekonštrukcie, na odmeny učiteľom, na podporu duálneho vzdelávania. V oblasti dopravy sú to zrekonštruované cesty a mosty, či nové nasvietené prechody. Podstatnú časť rozpočtu tvorí aj zabezpečenie prímestskej dopravy prostredníctvom Bratislavskej integrovanej dopravy, kde sa nám k septembru 2018 podarilo presadiť taktovosť dopravy, plynulé nadväzovanie vlakov a autobusov a celkové zjednodušenie dopravy v kraji. V sociálnej oblasti sú to rovnaké ciele ako v školstve - kvalitné služby, dôstojné priestory a slušné pracovné podmienky pre personál.

V novembri minulého roka výsledky kontroly ukázali, že spoločnosť Regionálne cesty Bratislava (RCB), v ktorej BSK vlastní 68 percent akcií, mala pripraviť kraj o 2,5 milióna. Ako ste tento problém vyriešili?

Ide o desaťročnú zmluvu, ktorú som zdedil. Od môjho nástupu zavádzame sériu systémových opatrení v spoločnosti Regionálne cesty Bratislava, ktorá je správcom cestných komunikácií II. a III. triedy. Posilnili sme mechanizmus kontroly dokladovania a preberania prác. Postupne tak zvyšujeme efektivitu a transparentnosť nakladania s verejnými financiami.  K faktúram už sú predkladané denné záznamy o výkone vrátane fotodokumentácie. Pohyb a práca vozidiel, ktoré robia údržbu ciest či obnovu dopravného značenia, je najnovšie monitorovaný GPS modulmi.

Situáciu nám však komplikujú zložité majetkové a zmluvné vzťahy z minulosti. Župa v súčasnosti vlastní len 68% akcií a  má nepomerne nízky vplyv na chod firmy. Uvažujeme o odkúpení zvyšných 32%, no výhodnosť alebo nevýhodnosť kúpy posúdi externý audit.

Čo sa týka spomínaných výsledkov kontroly, riaditeľ RCB výsledky kontroly rozporuje a v tejto súvislosti podal už trestné oznámenie.

Zdroj: BSK

Ak sa vám aktuálne spolupracuje s Matúšom Vallom? Na akých veciach spolupracuje župa s mestom?

Či už je to téma dopravy alebo vzájomné zámeny nevysporiadaných pozemkov, som veľmi rád, že bratislavská župa po rokoch opäť dobre spolupracuje s magistrátom. V minulosti boli totiž vzájomné vzťahy na bode mrazu a brzdili viaceré rozvojové projekty.

SaS má v Bratislave aj starostku – Zuzanú Aufrichtovú. Zohráva to v komunálnej politike rolu, že je z tej istej strany ako vy?

V komunálnej politike sa na stranícke príslušnosti „nehráme“. Prvé, čo som po inaugurácii povedal je, že vyzliekame stranícke tričká a ideme makať. Ako osoba mi je Zuzana veľmi blízka. Koniec-koncov, sme na jednej kandidátke SaS-OKS.

Ako župa spolupracuje so starostami a primátormi v kraji?

So starostkami a starostami v kraji spolupracujeme takmer na dennej báze. Všetci vedia, že vo mne a v úrade Bratislavského samosprávneho kraja majú oporu 24 hodín denne. Naša spolupráca na konkrétnych projektoch je presnou ukážkou toho, že rušenie žúp nemá zmysel.

Aktuálne kandidujete aj do parlamentných volieb, no priznali ste, že ani v prípade zvolenia si mandát poslanca neuplatníte. Nie je to nefér voči voličovi a na čo je to vlastne dobré?

Vnímam to ako podporu strane, ktorú som pred rokmi spoluzakladal. Moja kandidatúra má byť pre voličov deklaráciou, že voliť Slobodu a solidaritu je správne rozhodnutie. A že keď jej verím ja, môžu aj ostatní. Preferenčné hlasy pre mňa budem vnímať ako pochvalu za moje výsledky na župe.

SaS je podľa prieskumov v zóne ohrozenia, nemusí sa teda dostať do parlamentu. Čo podľa vás strane najviac poškodilo?

V porovnaní s minulými voľbami kandidujú dve nové strany, ktoré majú podobných voličov. Faktom ale je, že dosiaľ vždy prieskumy ukazovali strane SaS menej, ako bol reálny výsledok. Máme veľmi kvalitný program, ktorý pripravili skúsení odborníci. Nepochybujem o tom, že sa tento fakt premietne aj do dobrého volebného výsledku.

(pr)

Páčil sa vám článok?