Župa plánuje pokračovať v obnove značenia cyklistických i peších turistických trás

13.1.2020
Cyklotrasy BSK

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa chce aj v tomto roku venovať údržbe a obnove značenia na cykloturistických a peších turistických trasách. Po tom, ako vlani obnovil značenie a cyklistickú infraštruktúru na 130 kilometroch, v roku 2020 má naplánované práce na úseku ďalších 150 kilometrov trás.

Kraj má celkovo 966 kilometrov legálne značených cyklotrás.

„Okrem klasickej údržby maľovaného značenia sa osadilo päť kusov imidžových smerovníkov a v kraji pribudlo aj  päť kusov veľkoplošných cykloturistických máp. Najdlhšou cyklotrasou s obnoveným značením bola medzinárodná trasa EuroVelo 6 s takmer 36 kilometrami. Na EuroVelo 13 sa údržba dotkla  úseku v oblasti Gajár  a Malých Levár, na Záhorí aj cyklotrás medzi Studienkou a Malackami, Devínskou Novou Vsou, Stupavou a Mariankou. V Malých Karpatoch je nové značenie v oblasti Kamzíka, Modry – Harmónie  a Bieleho Kríža,“ upresnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. 

Zdroj: BSK

​Obnova pásového značenia na peších turistických značených trasách (TZT), ktorej súčasťou je obnova značkovania, stavba smerovníkov, údržba značkárskych kolov, vrátane vyčistenia od zarastajúcej vegetácie, sa v tomto roku vykonala na 22 TZT s celkovou dĺžkou  190 kilometrov. V spolupráci s Klubom slovenských turistov boli nainštalované aj tri nové turistické závesné mapy v lokalite Červený Kameň, Borinka a Pezinok - centrum. Najdlhšou obnovenou trasou je zelená TZT od Štefánikovej mohyly na Biely kríž v dĺžke vyše 17 kilometrov.

Zdroj: BSK

Zdroj: BSK

​Na turistických smerovníkoch Bratislavského kraja je už vyznačená formou nálepiek aj tématická trasa Európskej cesty sv. Cyrila a Metoda. K dispozícii je story mapa, pomocou ktorej si turista môže do detailov naplánovať putovanie po vzácnych pamiatkach a unikátnych miestach. Existuje aj vo forme aplikácie pre smartfóny  a dá sa použiť aj v offline režime na pomoc  v teréne. Projekt je realizovaný v spolupráci Bratislavského samosprávneho kraja so Slovenským domom Centrope.

Bratislavská župa bude v záujme zlepšenia orientácie a pohybu cyklistov na území kraja pokračovať  v systematickej údržbe cyklotrás aj v tomto roku. Naplánované sú práce na úseku 150 kilometrov trás.

Cyklotrasy na území BSK sú dostupné na webovej stránke www.ba.cykloportal.sk. BSK spolupracuje so Slovenským cykloklubom a Klubom slovenských turistov.

(ts)

Páčil sa vám článok?