VIDEO a FOTO Katastrofa i "luxus": Nazreli sme do útrob verejných WC v centre Bratislavy

19.10.2019
0
Verejné toalety Šafko - pisoáre

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Verejné toalety na Kamzíku za takmer 130-tisíc eur provokujú luxusným vybavením - nechýbajú v nich sprchy či umývačka bicyklov. V akom stave sú však tie v centre nášho hlavného mesta? Jedny by bolo asi lepšie zatvoriť!

Atrakciou počas nedávnej Bielej noci boli aj verejné toalety na Šafárikovom námestí oproti Univerzite Komenského. Ak ich však chcete použiť na ich pravý účel, asi si to dvakrát rozmyslíte. Hoci sa mali rekonštruovať súčasne so Štúrovou ulicou, nestalo sa a dnes sú v zúfalom stave.

Ľutujeme zamestnancov, ktorí v tomto priestore musia tráviť denne celé hodiny. Steny sú vlhké, plesnivé, opadáva z nich omietka, odkladací kumbál páchne, svetlo v ňom nefunguje. Dvere v prechodnej časti medzi pánskymi a dámskymi WC idú vypadnúť zo zhrdzavených pántov i zárubne... „Upozorňovala som na všetky problémy, no nič sa nedeje,“ tvrdí bezradne toaletárka. Jediným plusom toaliet je iba fakt, že sú bezplatné. Väčšina ľudí v núdzi však zrejme aj tak radšej zamieri do neďalekého podniku...

Pritom toaletárka zjavne robí všetko, čo je v jej možnostiach. Kabínky pre dámy boli počas našej návštevy čisté. Toaletný papier však slúži aj na utretie rúk, keďže sušič je nefunkčný. Opotrebované mydlo zavesené v sieťke možno nepoužijete, ale voda z kohútika tečie, i keď nie všetky umývadlá sú funkčné. Vandalmi zničené pánske kabínky sú všetky celé mesiace zatvorené, fungujú len pisoáre (tie si však už dávno žiadajú výmenu). „Ale ak treba, mužov pustím do dámskej kabínky,“ ubezpečuje toaletárka, ktorá sa spolu s kolegom v rámci pracovného úväzku stará aj o verejné WC na neďalekom Jakubovom námestí.

Hovorca Starého Mesta Matej Števove ubezpečuje, že mestská časť eviduje zlý technický stav toaliet, termín rekonštrukcie však jasný nie je. „Snáď v ďalšom kalendárnom roku bude tento objekt zaradený do investičného plánu obnovy,“ odhaduje. Pripomína, že toalety sú pravidelne čistené, dopĺňané o hygienické prostriedky, služba je zabezpečená na dennej báze.

Chceme však verejné WC za každú cenu? Aj také, kde máte pocit, že vám každú chvíľu spadne na hlavu strop? 

Pozreli sme sa aj na ďalšie verejné toalety v centre Bratislavy. Ich úroveň je, na rozdiel od tých na Šafárikovom námestí, prijateľná až „luxusná“. Napriek tomu sú čoraz menej vyhľadávané, ľudia radšej zamieria do podnikov v okolí.

MOBILNÉ WC PRI DUNAJI

Na Rázusovom nábreží pri Dunaji stoja mobilné verejné toalety. Prevádzkuje ich spoločnosť JC Decaux, ktorá má uzavretú zmluvu s magistrátom. Problém je, že často nefungujú.

„Podľa vyjadrení spoločnosti sú toalety skontrolované na dennej báze. Problém nefunkčnosti spočíva v nedisciplinovanosti užívateľov, ktorí kazia zámku tým, že namiesto mincí do nej vhadzujú rôzne predmety. Situáciu aktívne riešime s magistrátom, keďže vnímame sťažnosti Staromešťanov,“ vysvetľuje hovorca Starého Mesta Matej Števove. Keď im ľudia nahlásia poruchu, vzápätí vraj upozornia firmu, aby WC čo najskôr sfunkčnila.

FOTOGALÉRIA (22 fotografií):

WC PRI REDUTE

Na verejné toalety pri Redute chodí čoraz menej ľudí. Pravda je, že pôsobia viac ako skromne, no sú  udržiavané. Toaletárka pani Vierka tvrdí: „Mnohí turistickí sprievodcovia sú dohodnutí s podnikmi v centre, že svojich klientov privedú k nim. Pritom v niektorých je WC v takom stave, že sa s naším nedá ani porovnať!“

Použitie toalety stojí 50 centov. Platíte pri turnikete a musíte mať presne túto mincu, automat vám drobné nezoberie. Toaletárka však ubezpečuje, že nikoho v núdzi nenechá vonku. Nijaký luxus tu síce nenájdete, no WC je čisté, pani Vierka sa stará dokonca aj o malú výzdobu. Na parapete okna sú umelé kvety („na Vianoce dávam aj živé“), je tu tiež malé zrkadlo pre dámy... O celý priestor dbá ako o svoj vlastný a pomáhať jej chodí sesternica. Tá dokonca sama natrela strmé schody vedúce k WC zelenou farbou, aby si ich ľudia všimli, úrazov tu vraj bolo dosť. „Naučila som sa i krtkovať, takže, keď záchod zle odteká, nemusíme na nikoho čakať. Nemám s tým problém, celý život som bola zvyknutá robiť,“ hovorí čiperná dôchodkyňa.

Najhoršie je vraj obdobie vianočných trhov, kvôli opilcom majú obe ženy roboty nad hlavu. Pomáhajú dokonca aj vonku, keď vidia, že niekomu treba zavolať sanitku... O svoju bezpečnosť sa neobávajú, v okolí je vraj stále veľa mestských policajtov.

WC V GRASSALKOVICHOVEJ ZÁHRADE

Verejné toalety sú aj v areáli Grassalkovichovej záhrady pri Prezidentskom paláci. Štandard je síce slušný, toalety sú udržiavané, no na úroveň WC na Uršulínskej ulici nesiahajú. V čase našej návštevy sušič na ruky v pánskom WC nefungoval, na dámskej toalete chýbalo mydlo, všimli sme si tiež popraskaný obklad na stene v kabínke. Použitie tohto WC je bezplatné.


WC NA URŠULÍNSKEJ ULICI

Verejné toalety, ktoré sú súčasťou budovy Novej radnice, nás príjemne prekvapili. Nič v nich nechýba – sú tu papierové utierky aj sušič na ruky, dávkovač mydla i tekuté mydlo v osobitnej nádobe, nájdete tu tiež prebaľovací pult pre deti či WC pre vozičkárov. Tieto toalety, ktoré spravuje mesto, sú zabezpečené aj alarmom a prístup je bezbariérový. Prevádz­kové náklady predstavujú 996 eur na mesiac. Za použitie zaplatíte 30 centov, peniaze však idú prevádzkovateľovi.

Toalety ani nie tak dávno prešli obnovou. „V roku 2016 prebehla modernizácia, ktorá zahŕňala maľovanie, sanitu, obklady, vzduchotechniku aj dvere v celkovej hodnote 14 499 eur,“ dopĺňa hovorca magistrátu Peter Bubla.

Hoci sú na veľmi slušnej úrovni, domáci ich vraj veľmi nevyužívajú. „Chodia k nám najmä turisti, no aj tých je z roka na rok menej,“ konštatuje pani toaletárka.

WC V MEDICKEJ ZÁHRADE

Rovnako ako v Gras­salkovichovej záhrade, aj na bezplatných toaletách v Medickej záhrade, ktoré využívajú mnohé mamičky s deťmi, sme čakali trochu viac. Na dámskom WC bola v čase našej návštevy jedna kabínka mimo prevádzky, vodovodný kohútik nad umývadlom sa nedal dobre uzatvoriť, takže voda kvapkala – a zrejme aj inde bol problém, pretože už na podlahe pred vstupom do toaliet sa vytvorilo malé „jazero“. Toaletný papier ani mydlo však nechýbali, aj sušič na ruky fungoval.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie