Napísali ste nám 20/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Plne sa stotožňujem s príspevkom Miroslava Š. z Karlovej Vsi, ktorý reagoval na rozmáhajúci sa alkoholizmus v tejto, podľa môjho názoru vari najkrajšej bratislavskej štvrti.

Je naozaj smutné, že nádherné prostredie na východnom úpätí Devínskej kobyly, ktoré by Bratislave, a Karlovešťanom zvlášť, mohla závidieť nejedna európska metropola, devastujú duchovne obmedzení jedinci, ktorým je kultúra bývania a príjemné prostredie absolútne ľahostajné. Nie každý má na to, aby býval vo vile, s peknou záhradou, ktorú pred vandalmi chráni plot.

Dlhé Diely by však vzhľadom na blízkosť lesa a výškové prevýšenie, ktoré ponúka zaujímavé pohľady a scenérie, mohli byť ukážkovým sídliskom, kde by sa aj ľudia bývajúci v panelákoch mohli cítiť takmer ako vo vilovej štvrti. Chcelo by to skutočne len trochu viac starostlivosti o vlastné okolie a pokiaľ nechcem alebo nemôžem ničím prispieť k jeho skrášleniu, tak by som aspoň nemal ničiť a devastovať to pekné, čo ešte zostalo ušetrené od primitívneho vandalizmu.

Som vzdialený od ilúzií, že dohováraním sa podarí prevychovať jedincov vyznávajúcich slabomyseľnú hip-hopovú kultúru, čmárajúcich stupídne graffiti a ignorujúcich odpadkové koše. Ich ničiteľská agresivita je totiž priamo úmerná ich pocitu vlastnej bezvýznamnosti. Zaráža ma však neschopnosť poriadkovej či mestskej a neviem aké druhy polície ešte máme a platíme z našich daní.

Aj keď zo zásady neparkujem na trávnatých plochách či na chodníkoch a nikdy by som neriskoval, aby som niekoho svojím autom ohrozil, už trikrát sa mi stalo, že ma za smiešne priestupky nekompromisne pokutovali. Samozrejme aj prehliadnutie nejakej značky je priestupok, i keď som nespôsobil žiadnu škodu na cudzom majetku či na zdraví iného.

Ešte ani raz som však nevidel, aby policajti podobne nekompromisne zakročili voči vandalom, ktorí skutočne ničia hodnoty a znepríjemňujú život ostatným občanom, pričom z ich správania je zrejmé, že nejakí policajti, to je to posledné čoho by sa mali obávať.

Gabriel G., Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Pripadá mi to ako v Kocúrkove. Mestská polícia kontroluje autá na vjazde do pešej zóny, sú tam často aj štyria a dobre sa zabávajú, lebo každé auto sa, samozrejme, preukáže povolením vjazdu.

Nikto, ako je deň dlhý však nekontroluje v pešej zóne, že tieto autá tam parkujú, čo je v rozpore s príslušným predpisom. Príklad za všetky. Na Zelenej ulici parkuje cez deň a každú noc auto ŠPZ BLC 98-44 a prekáža chodcom. Má povolenie vjazdu, veď ho má za oknom, ale nemá povolenie na parkovanie, nuž prečo ho policajti nedajú odtiahnuť.

Pred Irish Pub sú zaparkované vždy najmenej dva autá a zas nikto nič. Prečo v týchto uliciach nie je permanentne vyčlenená hliadka polície, ktorá okamžite zakročí proti parkujúcim autám. Teda hlavný problém nie je vjazd, ale nedovolené parkovanie, pán starosta. Dokedy ešte?

Ivan Križka, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?